2013/11/28

Zsófi lakásának felújítása 3. rész: Nem tudod túl korán kezdeni! – avagy gondolatok víziókról, tervezésről


Zsófi felújítástörténetének harmadik részében a tervezéssel kapcsolatban ad okos és megfontolandó ötleteket. Érdemes az elolvasására időt szánni!

"Ahogy a címben is írtam a lakás átalakítás megtervezését egyszerűen nem lehet túl korán kezdeni.
Annyira sok részlet van és olyan bonyolult rendszerré állnak össze, hogy bármennyi időt el lehet tölteni a tervezéssel.


Hogy mégis hogyan fogjon hozzá az ember arról próbálok most itt egy pár gondolatot összeszedni kicsit általánosabban, de mégis az alapján, ahogy mi elkezdtük.

1. Az igények nagyon pontos feltérképezése. 

Végig kell gondolni, hogy az adott élethelyzetben mire van szükségünk, mi az ami prioritás, mi az amiben tudunk, ha kell, kompromisszumot kötni. Ez indul a nagy vonalaktól és halad a részletek felé. Tehát onnan hogy hányan vagyunk a családban addig, hogy mennyi könyvünk, cipőnk, akasztós ruhánk van, hol szeretünk vasárnaponként üldögélni és hogy mitől lesz jó vagy rossz hangulatunk. Szeretünk vagy nem bizonyos tárgyakat. Sokat főzünk-e vagy keveset. Ez elmélyülést, önismeretet, sok beszélgetést és őszinteséget kíván. Nagyon fárasztó folyamat és sokszor konfliktusokat is szül a családtagok között.
Nincsenek eleve jó megoldások.
Valakinek az a jó, ha két mosdó van, valakinek meg az, ha csak egy és oda tudja ültetni a gyereket a pultra hogy megszárítsa a haját (hogy a korábbi olvasói észrevételeitekre utaljak). Vannak párok, akik egyszerre kelnek, fekszenek és két mosdó kell, máshol erre nincs szükség (ahogy ezt ti is leírtátok). Teljesen mindegy, hogy mi tűnik általánosan jó megoldásnak. Mindig csak magatokra (nyilván a családra, ha arról van szó) és a saját igényeitekre figyeljetek tervezéskor! Az otthonod van érted és nem te az otthonodért. Tehát annak kell hozzád alakulnia, formálódnia.

alaprajz bútorozva - csak a nagyobb darabokat terveztük még be, amiknek biztos, hogy fix helyük kell legyen. Az apróságok, a "mobil darabok" ezen a rajzon még nem látszanak.

2. Stílus és térszervezés.

A stílus nem egy önmagáért való dolog, amit ráhúzunk egy kész alaprajzra. A lakásod stílusa nem csupán annak színeit és formáit jelenti. Már maga az elrendezés is a stílus része.
Erre legnyilvánvalóbb példa az amerikai konyha kontra külön konyha kérdése. Egy egybenyitott térnek eleve van egy hangulata, míg egy külön konyha egészen más teret alkot.
 Az, hogy melyiket választod, nyilván a fent leírtak (az igényeid, életstílusod, lehetőségeid) határozzák meg, amivel már le is fektetted a lakásod stílusának (és a veled harmóniában lévő otthonodnak) alapjait.
Tehát a stílus a térszervezéssel és bútorozás kiosztásával kezdődik. A bútorozás visszahat a térszervezésre. Ha 12 méternyi könyved van és akarsz nekik egy könyvespolcot akkor kell nekik 12 méternyi falfelület. És így tovább… ide-oda játék. De tervezni mindig olcsóbb és hosszú távon kifizetődőbb, mint felhúzni egy falat, amiről "majd meglátjuk, hogy jó lesz-e".

lakásfelújítás
A régi konyha
lakásfelújítás
A nappali fala a bontás előtt
lakásfelújítás
Az egybe nyitott nappali és konyha tere

3. Stílusjegyek és hangulatvilág

A leírt folyamatok persze párhuzamosan működnek, de harmadik pontként beszélhetünk egy kicsit arról, amit a köznyelvben stílusnak szoktunk nevezni, de talán inkább a stílusjegyek szóval lehet pontosan jellemezni…. A stílusjegyek kiválasztásánál (retro, modern, rusztikus stb.elemek) mindig az adott térből és tágabb környezetből érdemes kiindulni. Mikori a ház? Vannak-e meghatározó stílusjegyei? Milyen a hangulat, bennünk milyen hangulatokat ébreszt. A mi esetünkben egy 40-es évekbeli épületről van szó, tehát sokszor, ugyan finoman, de ide nyúlunk vissza. Azokat az eredeti elemeket, amik szépek és amiket nagyon szeretünk, igyekszünk megtartani. Én úgy vélem, hogy a harmonikus tereknek ez az alapja.
Egy 36 négyzetméteres modern teret feltehetően nem érdemes stukkókkal turbózni, mert attól még nem lesz belőle barokkos nagypolgári lakás. Nem kell egy lakótelepi lakásból, de egy polgáriból sem, megpróbálni toszkán parasztházat varázsolni. Mert nem fog menni. Persze mindig mindenre létezik kivétel, de a nagy számok törvénye működik. Arról nem is beszélve, hogy egy-egy ilyen átalakulás  milyen pénzeket tud felemészteni. Fontos érteni, hogy nem az eklektika, vagy a kontrasztok ellen beszélek, hanem terek "megerőszakolásáról" (sajnos erre nem tudok jobb szót) a kettő nagyon más.

néhány apróság a teljesség igénye nélkül, amiket nagyon szerettem a régi lakásban és az újban is szeretnénk viszont látni

4. Víziók

 Ez egy nagyon nehezen megfogható pont. Nekem vannak vízióim a lakásom stílusáról az első perctől fogva, bár nem állítom, hogy ezek nem alakultak, csiszolódtak szeptember óta, mikor hozzákezdtük komolyabban ehhez az egészhez. "Könnyű nekem, ez a szakmám!" Nem tudom mi lenne, ha nem így lenne, de abban biztos vagyok, hogy a fent említetteken túl kell hogy legyen valamiféle stíluskoncepció a fejünkben amikor neki állunk szétverni a lakásunkat, még akkor is, ha jó előre lehet tudni, hogy még két évig nem lesz pénz a függönyre.
Viszont akkor sem árt tudni, hogy milyen is legyen, hogy amiket viszont most megveszünk az összhangban legyen a későbbiekkel. Semmi nincs kőbe vésve, de így jobb esélyekkel indul az ember a vágyott végeredmény felé. A stílusjegyek kiválasztása, a víziók, nem vagy-vagy viszonyban állnak a fent említettekkel, hanem szoros kapcsolatban.
Nincs erre jó recept. Talán a legegyszerűbb módszer "laikusoknak" (amit egyébként profik is alkalmaznak) hogy sok képet kell nézni és elmenteni az olyanokat, amik tetszenek és passzolnak az igényeinkhez, élethelyzetünkhöz lakásunkhoz. Passzolnak!!!! Mert persze nagyon szép egy tengerre néző ablak, de hát Budapest belvárosában…. Csinálj ezeknek a képeknek inkább egy másik mappát!


smaragdzöld, szürke és sok fehér lesznek a lakás meghatározó színei.

A színekről egy következő alkalommal részletesen írok nektek!

Az előző részek tartalmából:

- Zsófi mint társblogger
- A kezdeti állapotok
- Tervek

13 megjegyzés:

Nóri írta...

Izgalmas! A színek nagyon szépek lesznek, az elrendezés pedig nagyon tetszik. Ügyesek vagytok! Alig várom a következő beszámolót!

Mongúz írta...

Tényleg nagyon izgalmas látni az átalakulás folyamatát, Nórihoz csatlakozva én is várom a folytatást.
Egy dolog jutott eszembe a poszt elejével kapcsolatban. Mégpedig az igények/lehetőségek tisztázása kapcsán.
Szerintem sokan ott tévednek hatalmasat, hogy egy új otthonba olyan életet képzelnek, amire vágynak, nem ami megvalósítható. Sok soha be nem fűtött szauna, nem használt grillező és kandalló árválkodik feleslegesen.
Persze nehéz belátni az ember lehetőségeinek és személyiségének korlátait, de fontos lépés lenne a tervezésben.

Senga írta...

Sziasztok! Én is csak gratulálni tudok, nagyon jó megoldások születtek, és nagyon várom a folytatást. Velem mindig az a baj, hogy amikor nekiállok tervezgetni már akkor is nagyon sokféle hangulat és színvilág tetszik és sosem tudom rávenni magam,hogy kitartsak egy mellett ezért mire befejezem a dolgokat már sokszor nincs is semmi köze az eredeti tervhez. Nektek mi segít a végső színvilág és hangulat kiválasztásában? H olyanom van naponként más mellett tudnám letenni a voksomat,nyilván meg vannak a kedvencek, de amellett tényleg nagyon szerteágazó,hogy épp most melyik a favorit.
szép napot Ági

Névtelen írta...

Huhh nem kis kihívás az a dobogó, kiváncsi vagyok, hogy mit kezdetek vele.
Kép alapján nem érzékelem a belmagasságot. Esetleg nem lehetne ennyivel megemelni a padlót?

Zsófi

viragomviragom írta...

Sziasztok! Örülök a megjegyzéseknek, köszönjük a bíztatást! :-)
Zsófinak: Nem szeretnénk megemelni a padlót. Nem is lehetne, mert akkor vagy máshol kell egy lépcsőt képeznünk, vagy a bejárati ajtót egy padkára nyitnánk. Iszonyú pénz energia, semmi értelme, rosszabb lenne a végeredmény. Ennél sokkal egyszerűbb, ha "bevonjuk" ezt a részt a nappali terébe, kis trükökkel. Ez valószínűleg az lesz, hogy ülörésznek fogjuk használni a kanapé és fotelek kiegészítéseként egy magasított szivaccsal. Az étkezőnél pedig egy "rövid lábú" székkel.
Áginak: Ez nagy önfegyelmet igényel, de ha az ember hisz benne, hogy a végeredmény miatt megéri, akkor meg tudja magát tartóztatni. Amúgy meg azt gondolom, ha te egy ilyen "csapongó" lélek vagy, akkor nem baj, ha a lakásod is ilyen és akár a "tökéletlenségével" vagy eklektikájával a személyiséged tükrözi. Nyilván összefésülhető a sokféle elképzelés is. Ha ez nagyon zavar téged, akkor lehet hogy szükséged van egy kívülállóra, aki levagdossa a "vadhajtásokat" és mindig a végső cél felé terel olyankor is, amikor te elkalandoznál.

Szentgyörgyi Kata írta...

Én még annyit tennék hozzá, hogy az Ági-féle csapongó lelkeknek ajánlatos a tereket és a falakat egyszerű vonalakkal és visszafogott, leginkább fehér színekkel berendezni/színezni hogy aztán a kiegészítőkkel nyugodtan variálhassanak. Párnák, szőnyegek, textilek, egy-egy színes de kisebb bútor nagyon sokat változtat a hangulaton és viszonylag könnyen lehet őket cserélni.

Névtelen írta...

Szia!Sok energiát és könnyű megvalósítást kívánok nektek!!!!!Betonfalak vágásához,szellőzőnyílások fúrásához pedig ajánlanám magunkat!! :) Beton-Technika BT. 06 20 9433-961 Szilágyi Zoltán

Üdv.! Szilágyi Tünde (Szonorma)

Névtelen írta...

Zsófi,
az alaprajzon csalafinta módon nem jelölted a dobogó használatát.:-) Izgalmasan hangzik az ötlet, hogy ülőhelyként bevonjátok a térbe, ezért nem rábeszélésként, hanem "csak úgy" elmondom, hogy a járószint megemelése egyáltalán nem olyan drága mulatság, amióta kitalálták a lépésálló polisztirolt, amire egy 4-5 centis szerelőbetont húznak. (Az csak hab a tortán, ha a szerelőbetonba beletekernek némi fűtéscsövet is.) Az alaprajz alapján én csak a nappali szintjét emeltem volna meg egy lépcsőfokkal, de mint mondtam nagyon tetszik a szivacsos dobogó ötlete is, beindította a fantáziám. Türelmetlenül várom a folytatást!:-)
Zsófi

Senga írta...

Köszönöm a jó tanácsokat, megfogadom őket. Kata igazad van az egyszerű alappal kapcsolatban ,most épp ez a terv a nappali és az ebédlő felfrissítésével kapcsolatban, amúgy is a fehér az egyik nagy kedvenc, egy tiszta alapon könnyebb elképzelni, mit szeretnék. Összeszedem majd, ami biztosan marad és ahhoz keresek egy jól variálható alaphangulatot. Csak ugye a pénz az nagy úr, sosem jön össze mindenre egyszerre, aztán telnek a hónapok, változnak az évszakok és máris tök más hangulatba kerülök............ :D

Grafikusként dolgozom, elvileg ennek sem kéne ennyire nehézkesen mennie, amúgy meg imádom az eklektikát, úgyhogy nincs olyan nagy baj :)

viragomviragom írta...

Szia Zsófi!

ezen az alaprajzon még csak a nagyobb bútorok helyét jelöltük, az apróságok nincsenek rajta... Érdekes nagyon, amit írsz amúgy, de azt hiszem ez nem működne nálunk. Még akkor sem, ha csak a nappaliban csináljuk, mert ez a dobogó 20 cm magas és a spájzajtónál ez mindenképpp bezavarna. Szóval nagy gond lenne, hogy hol is vágjuk el a teret a dobogóval. Meg igazából meg is szoktam, hogy így van. Mindig így volt, megtartjuk, meglátjuk, hogy beválik-e.
De úgy általában ez a szintben való kiemelés, most megragadt a fejemben, majd valahol egyszer bevetem....

tzs írta...

Ez a dobogó nagyon furdalja az oldalamat, hogy anno miért csinálhatták? Az alsó lakásban pedig ennek a negatívja van? Üreges belülről, vagy tömör? Nincs ott valami titkos kincs/rég elveszett óriási Munkácsy-kép összetekerve elrejtve? :)

Névtelen írta...

Hahó, nagyon várom a folytatást!!!:-)

Zsófi

viragomviragom írta...

Kedves TZS!

Kielégítem a kíványcsiságodat: a dobogó azért van, mert a lakás alatt félszuterén üzlethelyiségek vannak, melyekhez lépcső vezet le. Emiatt azon a szakaszon, ahol a lépcső levisz (kb 80 cm szélességben) megemelték a födémet, hogy ne verjék be a fejüket a lépcsőn lemenők. De hogy emiatt ne kelljen az egész födémet magasabbra emelni, ahol nem volt gyakorlati székség erre, ott visszalépett vele az építész. Hát ezért. Tehát nincs benne semmi, se arany, se máig bújkáló német alakulatok. Lépcsőzetes a födém, ennyi.

Related Posts with Thumbnails
Blogging tips