2010/06/20

Ablak-poszt

Régóta fejemben van már ez a poszt, most pedig olyan szakaszba érkezett a felújításunk, hogy igencsak aktuálissá vált. Mármint az ablak. Mi legyen az ablakainkkal? Századfordulós, kapcsolt gerébtokos, 43mm-es szárnyprofillal. Szépek, különlegesek. És én, az abszolút ideális fogyasztó, aki minden reklámot megkajál, sokáig azon voltam,hogy kidobjuk őket. Az igazat megvallva, a férjem még mindig ezen az állásponton van, de én már nem tágítok: az 1920-as években készült ablakaink bizony velünk maradnak.
Felmerülhet a kérdés, de hát miért ragaszkodom én ezekhez a régi, mai szemmel nézve cseppet sem korszerű ablakokhoz? A kérdés a mai fogyasztói társadalomban, ahol az "új" egyenlő a "széppel" és a "réginél sokkal jobbal", teljesen jogos és érthető.
Érthető, hiszen sokáig én is úgy gondoltam, hogy ha már egy vagyon költünk az új házunk felújítására, akkor már legyenek szép, új, tökéletesen hőszigetelt ablakaink. Aztán kezembe került pár adat, egy kis szakirodalom és most már biztosan tudom, hogy egyébként tökéletes állapotban lévő, eredeti kapcsolt gerébtokos, azaz dupla szárnyú ablakainkat nemhogy nem szabad kidobni, hanem kutya kötelességünk megtartani és felújítani.
Hogy miért?
- Mert faanyaga tökéletes állapotú, így megfelelő karbantartással, szinte korlátlan ideig megtartható

- Mert egészen 1930-ig minimum a külső szárny minőségi vörösfenyőből, esetleg tölgyből készült, válogatott,csomómentes és 2 évig szárított fa felhasználásával

-Sőt, ebben az időszakban a felhasználható anyag a vörösfenyő és tölgy gesztfa volt, ami a fa legbelső része, így meglehetősen sok faanyagot használtak el egy-egy ablaknál

-Mert ezek az ablakok még mind-mind egyedi termékek, nagy szaktudással készítve

-Mert az ablak szerkezetének köszönhetően, filigrán ablakkeretek a ház stílusát, karakterét jelentősen meghatározza. Ma már 70-72 mm-es szárnyprofilú ablakokat gyártanak, ami nem csak jócskán eltér az eredetitől, de nagyon nagy mértékben csökkenti az ablakfelületet is.

Persze, jöhetnek a kétkedők és a megmondóemberek: lehet hogy az eredeti szebb, és több fényt enged a lakásba, de ne jöjjek sírni, amikor a szél besüvít az ablakon.
És bizony, erre is van válaszom!
Amennyiben a teljes tokszerkezet megtartásával, csak a belső szárny üvegeit cserélem ki 3mm-es hőszigetelt üvegre, 6mm-es légréssel, ahol a belső üveg Low E bevonatot kap, akkor a kapcsolt gerébtokos ablakunk esetében, a három rétegnyi üvegezés 1,1-1,3 W/m2 K hőszigetelési értékű lesz. A jelenlegi előírás 1,6 W/m2K !!!)A rések akrillal történő tömítésével, gyakorlatilag a huszonegyedik század legkorszerűbb hőtechnikai képességű ablakait kapjuk.
Mindeközben nem szennyezzük a környeztet a cserével,megőriztük házunk eredeti jellegét és még a belső terek természetese szellőzését sem kell külön szerkezettel megoldanunk.

Már csak találnom kell valakit, aki a felújítást elvégzi, lehetőleg úgy, hogy belülről is élvezhessem ugyanazt a látványt, mint a külső szárnyak felől.és kapjam vissza az ablakon lévő eredeti osztásokat, szintén kívül-belül.
Ha meglesz, beszámolok majd a felújítás részleteiről.
Íme, a mi ablakunk most:




















Ez pedig a közeli óvoda ablaka:




















 Ki készít ma ilyen ablak keretet? És ki csinál ma ilyen faragott osztást?
forrás , forrás, forrás
felső kép innen

2 megjegyzés:

Szentgyörgyi Kata írta...

Krisztina és Virág kérésére, tettem ide saját érdekeltségű fotót is.

Szilvai írta...

http://paraszthaz.hupont.hu/

Related Posts with Thumbnails
Blogging tips