2014/01/28

A kanapé új élete: az átalakulás elkezdődött

Ez a kanapé-történet több évre nyúlik már vissza.
Ott kezdődött, hogy még a Kicsi Házba keresgéltem a tökéletes kanapét.
Aztán találtam is egyet a Vaterán, legalábbis olyat, ami első ránézésre nekem tökéletesnek tűnt. Nyomban leütöttem, hazahozattam, majd kiköltöztettem a sufniba, hogy majd egyszer........egyszer nekilátok.


Egy év után lebontottam a ronda sárga kárpitot, hogy kiderüljön: gyönyörűen tűzött kanapé volt eredetileg! Aztán újra visszakerült a sufniba két évre.
Megmondom őszintén, féltem ettől a projekttől, mert már van annyi kárpitozós tapasztalatom, hogy tudtam, ez lesz a legnagyobb fa amibe a fejszémet vágom, mióta csak kárpitozom.
Ráadásul sokáig nem találtam esztétikailag és anyagilag is megfelelő kárpitot. Mégiscsak tíz méter anyag kell ehhez a kanapéhoz, nagyon meg kellett néznem, hogy mit veszek meg!
A Nagy Házban időközben olyan szintre jutott a nappalink, hogy az eredetileg ideiglenesnek vásárolt Ikea Karlstadt kanapé kezdet nagyon de nagyon kilógni a sorból.
Egyszerűen már nem illett ide.
Sőt tudtam, hogy valójában a sufniban senyvedő neobarokk kanapéra lenne most szükségünk.
Így aztán eljött az idő, hogy belevágjak.
Gondoltam, még leszedem a molinót róla és újra cserélem, aztán már jöhet is rá a kiválasztott kárpit! (a molinó az a fehér anyag, amit ezen a képen láthattok a kanapén)




De Péter, a mesterem más véleményen volt. Egy ilyen öreg kanapét bizony fáig le kell bontani, mert már minden elöregedett, elhasználódott és elkoszolódott a molinó alatt.
És tényleg.
 Örülök, hogy nekiestem szétbontani az egészet, mert irgalmatlan mennyiségű kosz, mocsok, piszok, szemét jött ki belőle! Konkrétan, huszonöt ezer forintért vettem egy fa vázat........

Ha ti is belevágtok, legyen nálatok az alapfelszerelés, amiről már írtam korábban ITT. 
Egy doboz ragtapaszt is tegyetek mellé.......És ami még fontos: tegyétek el a lebonott papírdeklit, kárpitot, szivacsot mert azokat használjuk majd sablonnak az építésnél!
A bontást a hátoldalon, valamint a karfák külső oldalán kezdtem, így ezek lebontása után, már hozzá lehet férni a további tűzésekhez.


Sőt, az úgynevezett kárpitos lécet is kiszedtem, ezt a keretlécet a karfánál, így még könnyebben hozzáfértem a millió kapocshoz.


A háta és az oldala után jött az ülőfelület:


Felszedtem a molinót, majd az alatta lévő zsákvászont, hogy előbukkanjon a förtelem. Ez a kanapé eredetileg egy afrikos töltetű, klasszikus, csomózott rugózású kanapé volt. Az afrik az a szalmaszerű, amit kikandikálni láttok, ma már alig használnak ilyesmit. De az is látszik, hogy egy kókler már hozzányúlt: az elöregedett rugókat nem lecserélte, hanem alulról jól kitömködte maradék szivacsdarabokkal.
Amik már undorító módon elkoszolódtak és elképesztően büdösek is voltak. Innentől a bontást egy darabig kesztyűben csináltam, mert komolyan féltem, hogy döglött egérbe nyúlok.
Leszedtem a zsákvásznat.
 Kikapartam az afrikot.
 Szegkihúzóval lebontottam a rögzített rugókat a kötéseket pedig elvágtam ollóval. Ekkor már a második nap felénél jártam.....





Ezután a tetejének estem neki, ugyanúgy, ahogy az alját, apránként bontottam vissza, rengeteg szöget és kapcsot kiszedve.





Amint készen lettem, megfordítottam és elkezdtem lebontani az alját.
Ekkor már igazán nagyon fáradt voltam és nagyon morogva szedegettem ki az egyébként négy centis szögeket a keretből.
Két óra és három vízhólyag után ezzel is megvoltam.



Visszafordítottam, és a már csupasz vázhoz jobban hozzáférve, a falcnál lévő szögeket és kapcsokat kezdtem kiszedegetni.


Így jutottam el két nap kemény munkával, igen komoly fizikai megterhelést átélve a fáig, a legnagyobb mélységig, a zéró vonalig:


Innen már csak felfelé visz az út! Mert innentől az építés következik.
Velem tartotok?

UPDATE: folytatás ITT

19 megjegyzés:

Paat írta...

Aztaa! Ez igen durva, gyomorforgató post volt:)))) Izgatottan várom a folytatást, remélem nem 2 év múlva fejezed be:)

Edit írta...

Drága Kata! Gyanútlanul iszogattam a reggeli kávémat. Aztán a döglött egeres résznél annyira felröhögtem, hogy a klaviatúrára köptem a kávét. :D
Kíváncsi vagyok a folytatásra nagyon.

Unknown írta...

Szia Kata!

A háttérben látható fehér tűzött ágy saját készítés? Amennyiben nem úgy érdeklődnék,hogy hol vásároltátok?
Ilyen ágyra "vadászok" !
Válaszod köszönettel:
Annamária

Unknown írta...

Én megúsztam 1kg egér kakival :-D

L. M. Zsuzsi írta...

Ez brutális feladat, már nézni is fárasztó :-) sok sikert hozzá!

Névtelen írta...

már annyira vártam ezt a kanapé átalakítást!!!! Jud

Névtelen írta...

Ez elképesztő!
Tuti nem merek hozzányúlni ezek után egy csodás, de hasonló fotelünkhöz. Mondjuk az legalább nem büdös :) (még)

Várom a folytatást!
Csilla

Szentgyörgyi Kata írta...

Kedves Mindenki! Köszönöm a biztatást, igazán rámfér :-) Ígérem nem kell a végeredményre két évet várni, maximum (szupermaximum) két hetet, bár én magamnak azt irányoztam elő, hogy jövő hétvégén már a gyönyörű új kanapén ülve nézzük a tévét.

Annamária, amit a háttérben látsz Péterék egyik folyamatban lévő munkájának egy darabja. Megrendelésre készül, így ha szeretnél ilyesmit, lépj velük kapcsolatba az ajánlatért: info@kalmardesign.hu

Szentgyörgyi Kata írta...

De, ha esetleg elkészítenéd magad, akkor itt a leírás:

http://akicsihaz.blogspot.hu/2013/01/ne-probald-meg-otthon-1-resz_20.html


:-)))

Nikoletti Petra - Lakberendező írta...

Kata, Te nem vagy normális… :)))) Hajráááá!!!

Szentgyörgyi Kata írta...

Sosem állítottam az ellenkezőjét! :-)

Névtelen írta...

Nagyon vártam ezt a posztot, Kata! Gyönyörű ez a kanapé(váz:), már amikor először megmutattad, akkor beleestem, úgyhogy nagyon várom a végeredményt!
Majd a folytatásban adnál esetleg tippeket, hogy hol érdemes szép, de nem luxus árfekvésű bútorkárpitot keresni? Köszi, és kitartást! :) Lilla

Szentgyörgyi Kata írta...

Köszi Lilla! Igen igyekszem összeszedni jó lelőhelyeket.

Bea írta...

Csak most olvasom, hogy még két hét...:-) Pedig egész nap ezen filóztam, miért van téli tapéta, miért van a felújítás 10 szabálya, mikor úgy izgulok....
De kivárom, mert nagyon kíváncsi vagyok.

Névtelen írta...

Kata, arról van esetleg infód, hogy körülbelül mennyibe kerülne a kanapé kárpitoztatása (csak áthúzással, ill. így, hogy mindent cserélni kell), ha nem sk. csinálnád? Nagyon gondolkodunk mi is egy kanapén, én viszont még egy szék kárpitozásába sem nagyon mernék belevágni.. :/ Köszi, Lilla

Szentgyörgyi Kata írta...

Kedves Lilla, igen van infóm :-)

Körülbelül százezer forint egy ilyen kanapé teljes felújítása, plusz a kárpit. Ha már korábban fel volt újítva, értsd cserélték a rugózatot és a szivacsot, amelyek kb húsz-huszonöt évet bírnak, akkor elég csak a kárpitot cserélni, bár szerintem ilyen ritkán van. az a tapasztalatom, hogy nem cserélnek semmit, csak toldozzák-foltozzák, ahogy az enyémmel is történt.
Ha csak kárpitot kell cserélni, az kb negyven-ötven ezer forint.

Én kiszámoltam, hogy a kanapém eddig, a kárpittal, a szükséges anyagokkal és hát ugye maga a váz belekerült 105 000 Ft-ba. De én csinálom meg, így nem jön rá a százezer forintos munkaköltség. Hozzáteszem, hogy így, hogy én csinálom, pontosan látom, hogy miért kerül a teljes felújítás ennyibe!

Egy ilyen kanapé nem az olcsó kategória, cserébe életre szóló egyedi darabot kapsz.

Névtelen írta...

Köszönöm Kata a részletes infót! Egyrészt tényleg nem olcsó mulatság, sőt, másrészt teljesen egyetértek veled abban, hogy cserébe életre szóló és teljesen egyedi lesz a végeredmény. Ez alapján nagyon meg fogom gondolni, hogy megéri-e a kiszemelt darab a kárpitozást (pl. tényleg olyan formájú, ami nagyon tetszik), viszont mivel régi álmom egy tűzött bársonykanapé, és mivel pont olyat, amilyet szeretnék kis eséllyel találok, ezért biztos, hogy előbb-utóbb belevágok -- sajna én tutira nem sk.. Üdv, Lilla

Unknown írta...

Szia Kata! Most vágtunk bele a párommal egy karosszék felújításába.A kárpitot hozzá ma rendeltem meg és még három hét mire megérkezik, gondoltuk addig lebontjuk a drágát. kb ugyanez a kép fogadott minket is kicsiben. A nagy kérdésem az lenne,hogy az afrik helyett mit használjunk és hogy hol keressünk frízt meg szivacsot, van jól bevált helyed Pesten? Üdv Bori

Szentgyörgyi Kata írta...

Kedves Bori! Ennek a posztnak hamarosan lesz folytatása, amiben minden kérdésedre választ kapsz majd! :-)

Related Posts with Thumbnails
Blogging tips