2011/06/11

Anyám nevében: így készült a flamenco-függöny

Burdát lapozgatva nőttem fel. Anyám rendszeresen hozta haza külföldről, (tudjátok, Jugóból) a varrós magazinokat, és a csodaszép textileket, fonalakat. Abban az időszakban, amikor mindenkinek ugyanolyan ruhája volt, nekem még az iskolaköpenyem is kézzel készült, és messziről kitűnt a többi köpeny közül.
Hála anyámnak, aki szabott, varrt, textilt festett, és egy rész Dallas alatt, megkötött egy fél pulóvert. Norvég-mintásat, természetesen.
Amikor megláttam az Anthropologie flamenco szoknyára emlékeztető zuhanyfüggönyét, tudtam, hogy egy ilyen kell nekem! Nagyon illene a fürdőszobánkba. De nem adok érte 118 Eurót.
Inkább, szólok anyámnak, hogy segítsen.
Én ugyanis, nem örököltem a kötő-varró-horgoló géneket, és komoly kínszenvedés számomra egy szimpla gombvarrás is. Ezért, azonnal konzultáltam anyámmal, hogy szerinte, hogyan tudnánk ezt a csodás darabot házilagosan kivitelezni.
Ő, gyakorlatias gondolkodású révén, rögtön közölte, hogy ez a zuhanyfüggöny nem praktikus. A 100% pamut, ha víz éri, csúnyán ráncolódni fog. Ragaszkodott hozzá, hogy csak szintetikus anyagból készüljön el a függöny.
Ezen sokat elvitatkoztunk, mert szerintem, egy leheletvékony vékony vászonnak lenne igazán szép esése. A műszált egyébként is utálom. De anyám varrás téren tapasztaltabb és kénytelen-kelletlen, elfogadtam, amit mondott.

Kitaláltam, hogy egy Ikea zuhanyfüggöny lesz az alap. Erre varrjuk fel a fodrokat, melyek végül egy nem teljesen szintetikus, hanem egy kevert selyem -szerű anyagból lettek kiszabva. Nem volt egyszerű több, hasonló árnyalatú anyagot venni, de végül, az Erzsébet - körúton ráakadtam egy klassz lakástextil boltra, ahol sikerült háromféle kéket, és fehér anyagot beszereznem.
Nagyon féltem, hogy a fodrok esése nem lesz szép, de az eredmény egész egyszerűen lenyűgöző lett!



Lássuk, hogyan készítette anyu ezt a gyönyörűséget:

1. Első lépésben, a zuhanyzó méreteihez igazította az Ikea alapfüggönyt. 90cm-es szélességhez 120 m-es szélességű függönyt szabott ki.

2. Kitaláltuk, hogyan kövessék egymást a színek. Én négyféle színt vettem, melyeket úgy osztottunk el, hogy a világostól a sötét felé haladva, egyre nőjön a fodrok száma.

3.Kitaláltuk, hogy hány centisek legyenek a fodrok. Az én függönyömön 15 cm-esek, de szépen nézhet ki akár 25 cm-es fodrokkal is, ráadásul, minél nagyobb a fodor, annál kevesebb a munka...
4. A csíkokat 2-2cm -es ráhagyással szabta ki anyu. Mivel 15 cm-es csíkokkal dolgozott, melyek 3 cm-re lógtak rá egymásra, az alapfüggönyre 11 centiméterenként kellett felvarrni őket.

5. A kiszabott csíkokat három oldalán beszegte. Azon a részen, ahol az alap-függyönyhöz varrta őket, ott csak cakkozta az anyagot
6. anyu a varrógépén a leghosszabbra állította az egyenes öltés funkciót. Ezzel a programmal varrta végig a csíkokat a cakkozás mentén. Amikor ezzel elkészült, levasalta a csíkokat.
7. A fodrok elkészítéséhez, az egyenes varrás alsó szálát kezdte el anyu húzni, finoman, óvatosan. így ráncolta be a 140 cm széles anyagot 120 cm-re.
8. Legelőször a legalsó fodor került fel a zuhanyfüggönyre. A fodor alsó része egybeesett a zuhanyfüggöny legalsó szélével.
8. A többi fodor felvarrása a takarási méret (nálunk 3-cm) figyelembe vételével, a kijelölések mentén, 11 centiméterenként történt.

És kész. Lélegzetállítóan dinamikus, nőies, elbűvölő. Illik a fürdőszobánkhoz, ugye?




Ez a poszt nem jöhetett volna létre az anyám nélkül. Köszi, anyu :-)

16 megjegyzés:

manner írta...

Woww, szuper!!! Nem találok szavakat, le vagyok nyűgözve!

soesbors írta...

Zseniális!!! Imádom!

Névtelen írta...

Tényleg szép, ügyes! Gratulálok! Illik a fürdőszobába, meg minden. Éppen ezért nem akarok kötözködni, de nálad nincs olyan, hogy a praktikum felülírja az esztétikumot? Én pár évig küszködtem zuhanyfüggönnyel, de utáltam! Kifolyik a víz, penészedik, gusztustalan. Lecseréltük üvegajtóra.

Fróni írta...

Hát ez állati jó! :)

panyizsuzsi írta...

Ez csodás!
Amúgy zuhanyfüggöny ügyben a legjobb a dupla. Belül egy sima IKEA, ami mindig bevezeti a vizet, kívül meg bármilyen csodás textil, ami takar!

Otthon Művek írta...

Én nem szeretem a zuhanyfüggönyt, de annyira jól néz ki! És Anyának mindig igaza van.:)

Joie Vivre írta...

Szépség nem zárja ki,pláne nem írja felül a praktikumot. Üvegajtó bazi drága és nálunk nem lett volna hely kinyitni...Viszont kell valami a kifolyó víz ellen!
Az Ikeás zuhanyfüggöny védi a textilt, ami nem ráncolódik, és én nem tapasztaltam, hogy kifolyna alóla a víz.
Zuhanyozás után, kihúzom a függönyt, hogy gyorsabban száradjon, és az ablakot is kinyitom, így talán nem fog penészedni.

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Névtelen írta...

Szia!

Nagyon jó lett, csak így tovább!
Amerikában nagyon sok embernek van ilyen dupla függönye a kádnál, zuhanynál(egy vízálló, meg egy dekor) és működik! Akár éveken keresztül is!

UI:"e gustibus non est disputandum” (ízlésről nem lehet vitatkozni)

Névtelen írta...

Szia!

Szép a függöny, gratulálok édesanyádnak!
Továbbá az egyik weblapon nézelődve a csempék közt egy nagyon jó akcióra bukkantam-hátha érdekel: kedveled a szürkét,és a metró csempét is,így gondoltam szólok,a halványszürkének most nagyon kedvező az ára. Ha még tervezel vhová hidegburkolatot...:)
Üdvözlettel: Diaknopf
http://www.toppstiles.co.uk/search_results.asp?method=range&rangeid=16&page=2#url

Connys Cottage írta...

That is great.
goed job!!!!


hugs Conny

I like the color very match!

modorka írta...

Tisztára mint az eredeti! gratula! és nagyon szépen megy a cement csempékhez, színekhez, az egész stílushoz.

Névtelen írta...

gyönyörű ez a fürdőszoba, bármikor elfogadnám, de ez a függöny már tú máccs, szerintem elnyomja a padló finom mintáját, a vintázs hangulatot, én inkább egy modern, vagy bohókás fürdőben tudnám elképzelni.

juditsd írta...

nagyon helyes, gratula anyudnak is!:)

Budai Detti írta...

HŰŰ! Szuper szép fürdőszoba. Csodás kis finomság! :)

Dóri írta...

Nagyon-nagyon ügyes anyukád van! :) És igaza van a szintetikus anyag ügyben is. :) És nagyon jól áll a fürdőszobádnak is a zuhanyfüggöny. És jó ötleteid vannak. :) Évszakonként nem tervezel másik függönyt? Csak a hangulat kedvéért. ;-)

Related Posts with Thumbnails
Blogging tips