2011/03/02

Alakul a konyha

 Sokáig kotlottam ezen a konyhán. Először is, meg kellett tervezni, hogy viszonylag kis helyen, mindent úgy eldugjunk, hogy ne legyen szem előtt semmilyen gép, edény, vagy egyéb csúnyaság. Volt egy olyan heppem is, hogy a hosszabbik oldalra nem akarok felsőszekrényt, mert azt a részt én dekorálásra szánom. Ráadásul, így a tér sem olyan zsúfolt. A tervet Kata barátnőmmel közösen hoztuk össze, ezt kezdem el küldözgetni különböző asztalosoknak, árajánlat kérés kapcsán.
Hihetetlen ajánlatokat kaptunk. Kezdtem beletörődni,hogy idén nem is lesz konyhám. Aztán összedugtuk a buksinkat az urammal, és kiötöltük, hogy a konyhafrontok festetlen, laminálás nélküli, minimális díszítésűek lesznek, hátha azt meg tudjuk fizetni.
A festést pedig én megoldom, természetesen, saját kezűleg.
A tervhez megtaláltuk a megfelelő asztalost is, aki igényes munka mellett, törekedett az olcsó kivitelre. Ezért vannak például Ikeás fiókelemeink. Viszonylag olcsó, de jó minőségű. Abban viszont nem engedtem, hogy kevesebb fiókom legyen, mert a szekrényelem mindig olcsóbb. Ajánlom mindenkinek a fiókokat! Sokkal könnyebben hozzáférek így az edényeimhez.
A konyha rövidebb oldala 70 cm mély, így ide alapból elvetettük a tömör fapultot, nagyon megdrágította volna a koncepciót. Lesz viszont csodálatos Moza cementlap munkapultom, ami még nem készült el, de pár cementlappal illusztrálom, hogy mit képzeljetek el.
Imádom, hogy a hűtő így belesimul a térbe, pedig ez egy igazi monstrum!
A konyha tehát majdnem kész. Hiányzik még pár dolog, például a fali dekoráció, néhány keskeny polc a csatos üvegeimnek és egy strapabíró szőnyeg, mert amit most láttok, azt csak a fotó kedvéért tettem oda ;-) Szégyellve vallom be, lesütött szemmel, hogy egy pár napja a sütő cseréjén morfondírozm. Annyival szebb lenne ide egy fehér sütő!
Gondolkodom azon is, hogy átfestem a tálalószekrényt. Csak még nem tudom milyenre. Fehér? Szürke? Esetleg valami erőteljes, vibráló szín? Ti mit gondoltok?

Az eredeti állapot
Átrajzoltuk a teret
A tálaló érkezett először, neki külön "kuckót" alakítottunk ki
Hónapokig ez a káosz uralta a konyhát
Már közelítünk a végeredményhez :-)
itt is van még tennivaló
apró részlet
"beépített" hűtő
még hiányzik a munkapult

Amerikából jöttek


34 megjegyzés:

Garhof írta...

nagyon szép lett! Ami a tálalót illeti, én biztosan valami élénkebb színt választanék. Ez a zöld nekem kifejezetten tetszik egyébként.

Unknown írta...

Gratulálok! Valóban látványos a konyha átváltozása. Az Amerikából jött gombok,fogantyúk érdekelnének,honnan s miképp?!

Mia írta...

Szió! Már egy ideje olvasom a blogod és le vagyok nyűgözve, hogy végre valami mást is látok!!!! Imádom a fiúk szobáját!!!!!
Viszont ahogy megláttam zöld tárolót kicsit megszeppentem. Gondoltam mivel feltettedd a kérdést válaszolnék: szerintem SZÜRKE!!!! Tudom, hogy te is rajongsz a színért! Ne aggódj engem is hülyének néztek mikor a kislányom szobáját szürkére akartam festeni :) De menne hozzá!
Köszi Mia

Kriszta írta...

Megérte a várakozást, és hidd el nem marad el a készen árult laminált "csodáktól"! Nálunk még a nyitott fiókos variáció uralkodik, de bíztató, hogy másnál is volt ez így.
A Nap is a te kedvedért sütött ma ki? A gombokon gyönyörű a fény játéka, és olyan könnyed lesz tőle az egész.
Jó sütést, főzést!

timiketoth írta...

a konnektorok, kapcsolók végül milyen márka/típus lett? úgy emlékszem a blogon csak tervet láttam. köszönettel

Névtelen írta...

Szia!

A szőnyeg fantasztikusan mutat a munkapulttal, és a kristály fogantyúkkal, legalábbis így a képen telitalálat.
Az ötleteléshez: A tálaló a rusztikus vonalat hivatott erősíteni, viszont a kapufestékzöld nem elég elegáns, túl népies ehhez a rusztikusan előkelő konyhához. Szürkét szürke elé nem tennék, de a visszafogott tört fehér, nagyon színes üveg tányérokkal, poharakkal emelhetne a látványon, a kontraszt kicsi pimaszsága hozzá tenne a térhez.

Üdv
Zsuzsi

Betty írta...

Szép lett! A tálalót fehérre vagy a cementlap kékjére festeném.

Névtelen írta...

Szia!

Jól látom, hogy fa padló van a konyhában is? Hajópadló, vagy laminált?
Nagyon tetszik:) Nagyon szeretnék fát a konyhába (is), de attól félek, takarítás szempontjából (gyakori felmosás) nem szerencsés, hamar tönkremegy majd. Te hogyan oldod ezt meg?
Köszönöm: Gabi

Kinga írta...

Valamikor én is álmodoztam "konyha-szőnyegről"....De a fiúk mellett gyakorlatilag vasvillával kell takarítani... Így még a nappaliban sincs...Az uram azt mondta akkor lesz, ha a srácok megnősülnek és elköltöznek otthonról.:-)/6 és 2/
Én fehérre mázolnám a tálalót! De lehet, hogy csak túl sok finn és norvég blogot nézek?! :-)

Szentgyörgyi Kata írta...

Nem könnyítitek meg a dolgom :-)Mindenki olyan jól megmagyarázza, miért fessem a tálalót színesre/fehérre/szürkére/ :-))
A zöld alapból tetszik nekem, de valahogy nem érzem idevalónak ezt a színt.
Timiketoth, a kapcsolók, konnektorok Legrand márkájúak. a típusra most nem emlékszem.
Emi, gombok innen: http://www.dlawlesshardware.com/
Gabi, laminált van a konyhában is. Drága és jó minőségű, bírja a sarat. Felmosni éppcsak vizes felmosóval szoktam, leginkább azért, mert ha nagyon vizes a felmosó, foltosan szárad meg a padló.

Kriszta írta...

Emi, nekem is nagyon tetszettek a fogantyúk, és nem hagyott nyugodni. Itt egy link, ahol találtam itthon is. Persze azt még ebből nem tudom, hogy hol lehet megvenni, és ahogy láttam a kinti árat, nem is biztos, hogy olcsóbb.

http://www.foresteu.com/hu/termekkatalogus/butordiszito_elemek_es_dekoracios_anyagok/fogantyuk/?&start=1287&limit=9

cottage írta...

Gratulálok, már én is vártam a beszámolót, képeket!:)
A tálaló úgy ahogy van gyönyörű. Nekem tetszik a zöld, azt meg, hogy illik-e igazán a konyhába, Te látod (most pár képből mit tanácsolnék?!), gondolom ezentúl jó sok időt fogsz tölteni messzibe révedező tekintettel, miközben ötletelsz. (Anno házkeresésnél mondta ezt egy hölgy, "látom már tervez"...:)))

Szentgyörgyi Kata írta...

Otthonteremtő, jó ez a link! Ez azt hiszem, ugyanolyan mint az enyém:
http://www.foresteu.com/?akt_menu=3&kk_id=32&t_id=7144&muv=reszletek&set_lang=1
Kíváncsi lennék az árára. Az én fogantyúim, 20 db, szállítással együtt,8500 Ft-ba kerültek.....

Árokszállási Edit írta...

Klassz lett, gratulálok! :) A konyhapult feletti falon az ott festék, ugye? Nem fólia, nem plexi, hanem festék? ezen gondolkodom én is...meg új konyhai munkalapon, meg a szekrény átcsiszolásán, átfestésén, és új szekrény gombokon :) Csak az enyém sötét réz kellene legyen. Igazán inspiráló az oldala, asszonyom :)

Névtelen írta...

Én natúrra csiszolnám, és aztán pácolnám. de hogy mire? :-)

Névtelen írta...

kapcsolók: GALEA

Névtelen írta...

Szia!
Szépen alakul a konyhád!
Két kérdés: a cementlap bírja a konyhai munkapultos tisztítást/takarítást? És olcsóbb, mint a fa munkalap?
Köszi,
lud

Szentgyörgyi Kata írta...

Szia Edit,

igen, festék. Eredetileg edzett üveg mögé tett tapétát szerettem volna, de erre sem maradt pénz. Sebaj, ez egy 800 Ft-os projekt, ennyibe került negyed liter magas fényű zománcfesték :-) Nagyon praktikus,egy mozdulattal letörölhető róla a ráfröccsent zsír.
a konyhád felújításába szívesen besegítek, ha ráér tavaszig :-) Majd megbeszéljük!

Lud,
A cementlapot nem ajánlja a készítője olyan felületnek, ahol élelmiszer előkészítés folyik. Nálam, azon a részen nincs kaja-készítés. A Moza cementlap nem olcsó, de nekem maradt ki a fürdőszoba felújításból, és ahhoz rendeltem még pár extra darabot. Egyébként 70 cm-es munkapultot nem is láttam, csak bazi drágán.

Kriszta írta...

A fogantyú nálunk drágább lenne. 791Ft/db-ért találtam

http://www.butoralkatresz.eu/?com=product&pid=6393

Unknown írta...

Köszönöm a fogantyúkról a linket és a választ is Otthonteremtőnek és Blogolónak. Nekem tetszik a hozzáállás és az alkotás is. Ehhez biztosan érzék kell és jókora türelem. Na meg szabadidő két gyermek és egy férj mellett. Irigykedem is.A kárpítos munkád is nagyon profi munka. Üdv:Emi

Unknown írta...

Mi is házat újítunk, és asztalos problémánk van. Látva a konyhádat, meg lehetne kapni az igényes de olcsón dolgozó asztalos elérhetőségét vhogy?

Szentgyörgyi Kata írta...

B,
dobj egy mailt!

OilFrog írta...

Őrülten jó a konyha (is). Meg tudnád mondani, hogy milyen festéket használtál a pult fölé? (nekem ilyen iskolabelső-típusnak tűnik, de nem tudom annak mi a becsületes neve :)) Jah, és az agancs rulez annak ellenére, hogy irtózok az állati eredetű díszektől... 1szóval elismerésem és egyúttal enchanté!

OilFrog írta...

Jah és ami a tálalót illeti: citromsárgát vagy türkizkéket neki :) Szerintem jó lenne ha megtörné a szürkés-teret egy ütős színfolt

Szentgyörgyi Kata írta...

OilFrog,
az ütős színfolt garantált, de még vacillálok, hogy mi legyen ;-) Khmm, kicsit nehezen hozok döntéseket....
A festék valóban az iskolai mintára készült, jó kis dzsuvaálló, magas fényű zománcfesték. Trinát, ha jól emlékszem.

OilFrog írta...

Hálásan köszönöm a tippet, azt hiszem meg vagyok győzve konyhai csempe-elhagyás téren :)
A dzsuva szót pedig még nem láttam talán soha leírva :)))))

Szentgyörgyi Kata írta...

"wash and go" megoldás :-))

Névtelen írta...

Szia!
Nemrég találtam rá a blogodra és elmondhatom, le vagyok nyűgözve a munkáidtól és a szemléletedtől :)
De kérdezni is szeretnék ha lehet, mégpedig, hogy hol szerezted a mosogató medencédet? Amerikai oldalakon látok csak ilyeneket, de már évek óta szerelmes vagyok ezekbe. Köszi előre is!
Gyöngyi

Szentgyörgyi Kata írta...

Szia Gyöngyi, Welcome! Ez a mosogatómedence az Ikeából van! :-)

Névtelen írta...

Nagyon köszi! :)Veszek egy nagy levegőt és mindjárt megnézem a honlapjukon mennyi pénzt kérnek érte :)
Üdv: Gyöngyi

aliz74 írta...

Szia! Lehet,hogy nem olvastam elég figyelmesen, de végül is te festetted le a konyhabútort? Ha igen, akkor milyen festékkel?(nagyon klassz lett egyébként)A fogantyúk tényleg gyönyörűek, mióta megláttam a blogodon beleszerettem, csak még nem volt bátorságom rendelni a tengeren túúúlról...Üdv: Andi

Szentgyörgyi Kata írta...

Aliz, én festettem, Tikkurila Empire festékkel. Szívás volt,mert akkor még nem volt festékszóróm és anélkül ma már nem is vágnék bele.

pantlika írta...

Olyan csodaszép ez a konyha! Lenne egy kérdésem a csuda glamour fogantyúkkal kapcsolatban. A te fogantyúid üvegből vagy műanyagból vannak? Az itthon kaphatóak műanyagból vannak és félek, hogy emiatt nem biztos, hogy szépek élőben.
Előre is köszi a választ.

Szentgyörgyi Kata írta...

Műanyagból vannak és szerintem, szép. Van persze üvegből is, ötszörös áron.

Related Posts with Thumbnails
Blogging tips