2011/01/19

Ötletház avagy a hét legjobb ötlet

Blogírói aktivitásom megcsappanásának oka két beteg gyerek. Fosós-hányós kalici, és lázas-köhögős-orrfolyós vírus, csak a változatosság kedvéért. A mai posztot, a kaotikus állapotokra való tekintettel, egyelőre kép nélkül publikálom,de ne bánjátok, mert amiről írok most azok alapvetően láthatatlanok.
Vannak olyan ötletek, melyek megvalósítása kizárólag a felújítás bizonyos szakaszaiban valósíthatóak meg, később nem, vagy csak nagyon nagy anyagi ráfordítással. Az alábbiakban a felújítás alatt megvalósított és a gyakorlatban nagyon jól bevált ötleteket osztom meg veletek.

A leggazdaságosabb ötlet

A fűtésszerelők ajánlották, mi pedig megfogadtuk a tanácsukat. A kazánba szereltettünk egy szelepet és egy relét, melyeket kettő darab termosztát hoz működésbe. Az egyik termosztát a nappaliban van, a másik az emeleti gyerekszobában. A beszerelt kütyünek köszönhetően, a két szintet teljesen külön tudjuk fűteni. Tehát, napközben az emeletet alig fűtjük, hiszen többnyire lent tartózkodunk, éjszaka pedig a földszinten vesszük alacsonyra a fűtést, míg fent kellemes meleg van. Azoknak, akik sokat vannak otthon, mondjuk kisgyerekkel, hamar megtérül az ára, ami nagyjából 180 000 Ft-os pluszköltséget jelentett, amiben benne van a szerelvény, a relé, a beszerelés költsége és a plusz termosztát. Arról a luxusról már nem is beszélve, hogy a programozható termosztátnak köszönhetően, hajnalban mégsem a 18 fokos nappaliba jövök le, mert a beállított program szerint, hajnali négytől 21 fokon fűtünk.

A leghedonistább ötlet

Szintén a fűtésszerelés idején valósult meg.  Az egyik fűtéscsővel csináltunk egy hurkot a zuhanykabin előtt, épp csak akkorát, hogy a zuhanyból kilépve, meleg, fűtött padlóra lépünk. Természetesen, csak fűtési időszakban.

A leghalkabb ötlet

Ismerve fiaim kiemelkedő zajt keltő képességeit, a jó szomszédság érdekében, elég komoly összeget áldoztunk a határolófalak belső hangszigetelésére. Az elmúlt hónapban az ég világon semmit sem hallottunk át a szomszédoktól, és ők sem panaszkodtak, tehát valószínűleg, működik a technológia.
Eredetileg, az utólagosan felhúzott,  tömör mészhomok téglafalat ajánlották nekünk erre a célra, de ennek a kivitelezésnek az ára számunkra megfizethetetlen volt. Sokat olvasgattam a témában, sőt, még egy akusztikával foglalkozó céget is felhívtam, végül majdnem teljesen jól megoldottuk a problémát. Tehát, 10 centis légrést hagyva, gipszkarton falat húztunk fel, a falba pedig kőzetgyapot szigetelést tettünk. Utólag annyi plusz információhoz jutottam, hogy a gipszkartont tartó profilok mögé ipari filcet kellett volna még tenni, hogy elkerüljük a hanghíd- képződést. De nekünk, így ipari filc nélkül sincs problémánk.
A szigetelés a teljes belső falfelületen, a földszinten és az emeleten is végigfut, ennek a pluszköltsége, anyaggal, szereléssel megközelíti az egymillió forintot.

A legláthatatlanabb ötlet

A konyha kialakításakor, ügyeltünk arra, hogy hova kerül a nagyméretű amerikai hűtőm, aminek a mélysége 82 cm. Az előszobában, a fürdőszoba falát mintegy meghosszabbítva, felhúztunk egy olyan pengefalat, amely a hűtőt teljesen eltakarja a szoba felől nézve. Ez látvány szempontjából nem utolsó, hiszen így a szobával egy légtérben lévő konyha ellenére is "szobai" hangulat van, a konyhai gépek látványa nélkül.
Tükör került a pengefalra, ami a hűtőt takarja
A legvilágosabb ötlet

A szigorú építési szabályok a környéken, lehetetlenné tették, hogy a tetőtéri közlekedőt ablakkal lássuk el, hogy természetes fényt kapjon a lépcső és a közlekedő. Már majdnem szomorúan belenyugodtam a megváltoztathatatlanba, hogy a lakás ezen része sötét lesz, mikor belefutottunk a megoldásba. A tetőtérben nincs plafon, a burkolással végigkövettük a tetőt. Így a kötelezően előírt tetőkibúvó jól látható a lakásból nézve. Szereztünk egy üveg tetőkibúvót, ami tökéletes mennyiségű természetes fényt juttat a lépcsőnek és a közlekedőnek.
A magas tető pedig ellensúlyozza a kevés négyzetmétert, ami, ha úgy vesszük, egy újabb szuper ötlet is lehetne.

Az üveg tetőkibúvón csak úgy dől be a fény
Mindenhol elhagytuk a plafont, így a száz éves gerendázat is érvényesül
A kettéosztó ötlet

A fiúk gyerekszobáját úgy terveztük meg, hogy idővel, minimális anyagi és munka ráfordítással, két külön szobává tudjuk majd osztani, a jelenleg L-alakú teret. Most viszont, míg kicsik, hatalmas téren garázdálkodhatnak.

A legmegosztóbb ötlet

Az eredeti tervek szerint, a hálószobánk csak egy kis hálófülke lett volna, amiből, egy tolóajtón keresztül jutunk a fürdőszobába. A felújítás során, jött az ötlet, hogy inkább nem húzzuk fel az eredetileg megtervezett falat. Így nagyobb, komfortosabb teret kapunk amit körüljár a fény a két oldalon lévő ablakoknak köszönhetően. A fürdőkád tehát egy légtérben van a franciaággyal. Nagyfiam kommentje: anya, ti miért alszotok a fürdőszobában? Hát igen. Sok ismerősünknek furcsa ez az ötlet és megértem,ha sokan közületek úgy gondoljátok, hogy nem is jó.
Én pedig úgy érzem, ez a legjobb ötlet az egész házban! Eldönthetjük, hogy a kádból vagy az ágyból nézzük-e az esti filmet. Szeretjük ezt a fajta luxust, még ha furcsa is másoknak, és el kell mondjam, ezen döntésünknek hátrányáról még nem is tudok beszámolni.

A hiányzó képeket hamarosan pótolom, addig is legyetek türelmesek, mert amint jobban lesznek a srácok, publikálom a  folyamatban lévő és lassan befejezésre kerülő projektjeimet.

1 megjegyzés:

Szilvai írta...

Nekem tetszik a hálószobai fürdőkád. Ha időm és pénzem lenne, akkor teljesen átrendezném a ház helyiségeit, a mostani fürdőszobából zuhanyozós háztartási helyiséget csinálnék és az új hálószoba egyik sarkába tennék egy kádat, kicsit elválasztva a szoba többi részétől.

Related Posts with Thumbnails
Blogging tips