2010/05/26

Apaa! Kezdődik!!!!

Hosszú szünet után, végre folytatjuk a felújítást. De most már befejezésig meg sem állunk! Beadtuk a terveket, összeállítottuk a kezdő csapatot, számos árajánlatot, anyagkalkulációt böngészve át. Volt nap, amikor mint egy Hr-es, előzetes email és telefonváltás jegyzetekkel vártam a mesterek sorát, hogy tudjam, ki kicsoda, és még így is volt olyan, hogy a vízszerelővel próbáltam megbeszélni a hangszigetelést.
Apropó, hangszigetelés: számos kérdéses pontot tisztáztunk. Tehát, a hangrés-gipszkarton, hanggátló anyag verzió lett a győztes konstrukció, ez reméljük, elég lesz ahhoz, hogy a szomszédok ne kapjanak sikítófrászt tőlünk. Az aljzat betonozás ötletét végleg elvetettük. Nem csak azért, mert jókora összeget spórolunk meg így, hanem azért is, mert korántsem lettünk meggyőzve, hogy ez a jó megoldás. Homokkőből épült házunk aljzata jelenleg kavicsos homokréteg, stafnifa, deszka, parketta rétegrendű. És száz éve nem vizesedik, sem a parketta, sem a fal. A beton viszont nem jó páraáteresztő, és nagy valószínűséggel, pont az aljazbetonozás miatt kezdene vizesedni a fal. Nem baj, ha injektáljuk a falakat, meggátolhatjuk a falak vizesedését, mondja az építésztervező. Hmmmm. szóval, rontsam el, ami eddig működött, hogy aztán toldozzam-foldozzam a házat, míg világ a világ?
Elvetettük az ötletet. Már éppen örültünk volna, hogy milyen gyorsan spóroltunk több, mint félmillió forintot, amikor kiderült, hogy a házunkban a padló nem hogy nem egyenes, de gyakorlatilag hullámzik. Nem kicsit, nagyon. Hüpp,hüpp,mégsincs más megoldás, betonozni kell. Aztán pont az a kivitelező dob mentőövet, akit az aljzatbetonozással akartunk megbízni. Ha felszedjük a parkettát, a deszkákat és a stafnifákat, majd feltöltjük a talajt kvarchomokkal, és visszarakjuk az új stafnifákat, az új deszkákat, majd arra OSB lapokat fektetünk, tökéletesen rekonstruáljuk az eredeti rétegrendet. Az OSB lapokra pedig könnyedén lehet majd szalagparkettázni.
A jelenleg két legfontosabb kérdést tehát tisztáztuk, és bár még van számos vitás pont, végre elindultunk a megvalósítás felé.

1 megjegyzés:

Szilvai írta...

Mi öreg házunkban felújításra szakosodott építészbarát javaslatára a következő aljzat készült: kavicságy-építési fólia-vasalt beton-bitumenes vastaglemez(körben bitumenes vakolattal a vízszintes szigeteléshez olvasztva)-hőszigetelés-beton. Erre jött a laminált parketta a szokásos alátétszigeteléssel.

Related Posts with Thumbnails
Blogging tips