2014/01/05

Top 9 lakberendezési trend 2014-re

A lakberendezési trendek sokat változtak az elmúlt években.
Én magam is csak kapkodom a fejem, mennyi újdonság, érdekesség és szépség van ezekben a változásokban.
Persze vannak furcsaságok és gyorsan kifutó hóbortok is, de ez már csak olyan, mint a divat: csak azt fogadjuk meg, ami egyébként is passzol hozzánk.
 Ebben a posztban összeválogattam pár tavalyi nagy trendet, melyek idén kis hazánkat is elérhetik és befolyásolhatják hogyan rendezitek be otthonotokat.


1. MCM (Mid Century Modern) újratöltve

Azt hiszem, ez az egyik legjelentősebb trend, amely valószínűleg évekig tartja majd magát. A legjobb nemzetközi DIY munkák elemzésénél (elolvashatjátok ITT)  is írtam már erről, hiszen a lakberendezés trendek óhatatlanul DIY trendek is egyben.
Nem pont ugyanaz mint nálunk a retro, de nálunk azért a retro az, ami megvalósítható, kézzel fogható és 2014-es verzióban integrálható. Ebben a trendben a nagyon egyszerű vonalvezetés, visszafogott színek, 50-es évekbeli dizájnbútorok jelenléte a meghatározó. Mindez kiegészül letűntnek hitt dekorációs elemekkel: goblein falidíszekkel, makramé belógós virágtartókkal, retro színes üvegdíszekkel.
Kezdődhet a vadászat a Vaterán de az Ikea is jó beszerzési forrás lehet. (erről bővebben ITT)

www.stylebyemilyhenderson.com
www.myscandinavianhome.blogspot.com
via Pinterest
www.smittenstudioonline.com
www.thedesignfiles.com

2. Arany(os) részletek

Az arany aranykorát éli. (nem gondolkodtam sokat ezen a mondaton :-) )
Mindenféle kiegészítők, de nagyobb bútorok színe is idén lehet arany. Sőt, nem kell félni, lehet használni a nemesfémeket keverve is, ezüst, arany, bronz mind mehet együtt! Az arany kifinomult, elegáns enteriőrök apró részleteiben játszik 2014-ben főszerepet.
Aki ilyenre vágyik, szerezzen be egy vödör Tikkurila Taika aranyfestéket, vagy Montana Gold arany sprayfestéket! ;-) DIY ajánlatom: aranyra festett Ikea Vittsjö, vagy arany színű széklábak bármilyen széken, esetleg aranyra fújt üvegek dekorációnak. Hm?



www.prepfection.com
www.pencilshavingsstudio.com
Ikea Hack by www.brendabirddesignsstudio.com
www.simpledetails.blogspot.com
3. 101 kiskutya

Időnként fel-fel tűnik egy motívum, amiért megőrülhetünk. Ilyen volt például a chevron 2011-ben.
Idén viszont a nagyon bevállalósok ideje jött el, mert most még a cikkcakk mintánál is durvább minta lesz a divat: a 101 kiskutyát idéző dalmatapöttyök.
DIY szemszögből ez jó hír, mert könnyebb kivitelezni, mint a Chevron mintát! :-D Kell hozzá egy sablon (vagy még az sem) egy kisebb lapos művészecset és fekete festék. Kezdődhet a pacsmagolás!

www.desiretoinspire.net
www.shoeboxdecor.blogspot.com
www.thegirlsofsoho.com

4. Radiant orchid azaz vibráló orchidea a Panton szerint az év színe

 Hát ez a szín aztán üt. De elég jól beleillik abba a trendbe, hogy a stylistok egyre többet használnak vad, vibráló, buja színeket a magazinokban látható otthonokban. Nem csak lila, de sötétkék, méregzöld és mélybordó színek is fel-fel tűnnek. Az én javaslatom: ha tetszik ez a trend, legyen egy -egy élénk színű kiegészítőnk otthon, vagy fessünk át egy kiemelt helyen lévő bútort. Ha megunjuk, majd átfestjük, hát nem? Hát de.

www.theaestate.com
www.thevisualvamp.blogspot.com
www.thevisualvamp.blogspot.com
www.thevisualvamp.blogspot.com

5. Keleties szőnyegek

Idén ez a trend áll hozzám a legközelebb! Legyen szó kilimről, perzsaszőnyegről, úgynevezett vintage overdyed vagy marokkói benni ourani szőnyegkeről, ezek most mind nagyon menőnek számítanak gyakorlatilag bárhol, bármilyen enteriőrben. Azt hiszem ez az a trend, ami hosszú évekre meg is marad, mert komoly értékeket őriz.
Szép szőnyegekért nézzetek be a Kilimeshez:www.kilim.hu vagy a legnagyobb online szőnyegboltba: www.carpetvista.hu

www.thesocialitefamily.com
www.styleathome.com
www.matchbookmag.com
via pinterest
www.amberinteriorsdesign.blogspot.com
www.theaestate.tumblr.com
www.mimosalane.blogspot.com

6. Óriás növények

 Irigylem azokat, akiknek ilyen van. Hatalmas fikuszok, óriási ablakok előtt burjánzó fügefák, ez valami álom. Nagyon sokszor együtt jelenik meg az MCM -trenddel, jól illenek is egymáshoz. De minden máshoz is :-)

www.elledecor.com
www.thepursuitofstyle.com

7. Deszkázott falak

 Hoppácska, ez nem olyan mint a lambéria? Ugye ismerős? Csak éppen ez szép. Vastagabbak a deszkák, többnyire vízszintesen festve és vagy öreg (vagy öregített, erről ITT olvashattok) deszkát használnak hozzá, vagy fehérre, szürkére, színesre festik. Melegséget, struktúrát ad a falnak és mindenhová illik! Ugye jobb, mint a klasszik lambéria?

www.skonahem.com

www.lizmarieblog.com
www.littlegreennotebook.blogspot.com
www.milkmag.com
8. Művészet a falakon

 Mivel lehet legszebben dekorálni a falakat? Hát képekkel! Nem kimondottan családi fotókra gondolok, hanem művészeti nyomatokra, poszterekre, festményekre, vagy saját készítésű absztrakt alkotásokra, emlékekre, és még sorolhatnám.
Igencsak időigényes és költséges egy ilyen falat létrehozni, komoly gyűjtögető életmód kell hozzá. Hacsak nem készítjük el a "művészeti alkotásokat" magunk ;-) A végeredmény lenyűgöző lesz és tartósan figyelemfelkeltő.

www.lineklein.blogspot.fr
www.thedesignfiles.com
4men1lady.com
www.pinrenoideas.com
architectural digest

www.desiretoinspire.net
9. Bár a nappaliban

A legérdekesebb és legviccesebb trend idén. Kisgyermekeseknek szigorúan nem ajánlott kategória, de felnőtt gyerekekkel rendelkezőknek jópofa ötlet. Bár a nappaliban! Lényeg hogy legyen egy szép bárkocsi, de lehet ez akár egy polc vagy komód teteje is. Szépen, ízlésesen  stylingolt üvegek és kiegészítők kellenek még hozzá, meg néhány üveg jó pia. Hedonistáknak kötelező elem!

www.becolorful.typepad.com
www.dailycrushes.blogspot.com
www.domino.com
Nektek melyik trend jön be? Használtok belőlük valamit idén?

18 megjegyzés:

szilvikém írta...

A deszkaburkolat, a nagy növények, a szőnyeg a képek. Ezek tetszenek legjobban. Deszkaburkolatunk lesz is, remélem. Nagy növényünk már van.

A vibráló orchideától kikészülök.

Kata, olyan jó volna egy poszt arról, hogy hogyan lehet, hogy érdemes szobanövényeket választani. Nem mindegyik illik mindenhova, annyira sokféle habitusú klassz növény van,minden térbe lehet találni megfelelőt gondolom, a "csomagolásuk" is sokat hozzáad... Arról lehet olvasni, hogy melyik milyen gondozást igényel, de hogy melyik milyen stílusú térbe való, arról nem igen esik szó. Engem ez nagyon érdekelne. (Az is zavar, ha igénytelenül írnak a növényekről, pl. az "ültessünk mindenbe" jól hangzik, csak hülyeség, mivel a növényeknek van ugye gyökere, ami ha nem fér el, az baj...Szeretem a dudvákat. Ez van.)Szilvi

Eni írta...

Ez valami borzalmas, és nem nem fogok felnőni hozzá és megérteni néhány év múlva. Én inkább maradok az értéket képviselő néhány év múlva is vállalható daraboknál. Ez megint csak egy divathóbort, ami néhány év múlva ugyanolyan megunt lesz, mint az évekkel ezelőtt olyan divatos mediterrán otthonok.

Névtelen írta...

Szilvikém, van egy olyan tippem, hogy a szobanövények téma, nem kata kedvence..:) Vagy tévedek?

Kata, a múltkori poszt alá írtad, hogy az emberek nem is tudják mit jelent pontosan az, hogy eklektika. Azóta ezen gondolkodom.
Nekem ez mérföldkő, mert az épülő házunk berendezését én sem tudtam másban elképzelni, csak vintage, shabby chic, vidékies, country stílusban. A mondatod hatására viszont meginogtam. Valószínűleg ez is kimegy pár év alatt, mint a mediterrán, high tech, stb...
Szóval szerinted milyen a jó eklektikus tér? Engem érdekelne, mert odavagyok akonyhádért és valami hasonlót (nyilván a saját képünkre szabva) fogunk tervezni mi is...

szilvikém írta...

Kedves Névtelen, abból gondolod, hogy a szobanövények téma nem Kata kedvence, mert irigykedik arra, akinek van pár óriási?
Van ez a városi legenda, hogy a sikeres, csinos, stílusos nők kidöglesztik a növényeket (,főzi se tudnak és lehetőleg szőkítettek).
Kata nem botanikus, viszont kevés jobb stílusérzékkel megáldott embert ismerek. Továbbá Szigeti Zsófi is itt blogol!
Szerintem jó helyen tettem fel a kérdésemet. :D

Unknown írta...

Csiricsare osszevisszasagok.Ezen mi a lakberendrzes?

Szentgyörgyi Kata írta...

Szilvikém, sajnos a hír igaz. Egyszer írtam erről, hogy nálam minden növény kidöglik :-((((( Nem én vagyok a legszavahihetőbb tehát a témában, pedig maga a témafelvetés NAGYON jó!Továbbítom is Szigeti Zsófinak, ő sokkal kompetensebb a témában!

Tünde, ezek nem az én munkáim, hanem neves, lakberendezéssel foglalkozó oldalakról összeszedett képanyag. (pl Elle Dekor, Architektural Digest, Milkmag, Lonny) Nem kell a trendeket követni, de néha hidd el, érdemes kitekinteni a világba és megnézni, mit csinálnak a "nagyok".

Szentgyörgyi Kata írta...

Milyen a jó eklektikus tér? Nehéz megfogalmazni. A jó eklektikus tér elsőre furcsa, de mégis látod, vagy inkább csak érzed benne a harmóniát. az ellentmondó dolgok nem elnyomják, hanem kiemelik egymást. Egyszer írok erről egy posztot ha van rá igény :-)
Addig pedig ajánlom nektek Jenny Komenda lakberendező blogját, ő az eklektikus terek királynője, tőle tanulok, tőle veszem az inspirációt én is: www.littlegreennotebook.blogspot.com

Poppy írta...

Mi remélhetőleg hamarosan költözünk az új házunkba, és a szőnyegekről már most nem tudok lekattani, szerintem ez egy örök stílus...bár erről még meg kell győznöm a Férfit is :)

Unknown írta...

a deszkázott falakra szeretnék reflektálni:
amikor egy szilárd, tartós, de további felületkezelést nem igénylő és a fa melegét barátságos megjelenését szeretnéd akkor ajánlom nektek a fahatású kerámia burkolatokat. Ma már gyönyörűek kaphatók, nézd meg itt: http://www.goldengres.hu/hu/fahatasu-burkolat

zapmama írta...

Szia Kata! Sok helyen látom hogy egész nagy falfelületeket festenek be tálafestékkel. Nekem is nagyon tetszene,már csak azért is, mert a lurkók is imádnák, azon túl, hogy dizájnos..:) De szerinted merjem simán a falra kenni? Vagy inkább valami fa felületre,és azt a falhoz rögzíteni? Amúgy nagyon jó ez a poszt, és az előző is, Mandi blogját már régebben felfedeztem általad, de most még több dolgot kell majd átolvasni nap mint nap..)

Névtelen írta...

Szia Kata!
Nekem tetszik!Jó kis válogatás!Köszi:)Mindegyikben találtam kedvemre valót.Olyan jó,hogy előkerülnek a retro tárgyak..kicsit visszahozzák a régmúlt időket ,kinek a fiatal éveit,kinek a gyerekkorát..A ' művészet a falakra' elképzelést màr rég tervezgetem..Gyűjtögetem lànyom 'művész' munkáit..Ha különleges eszközöket adunk a gyerekek kezébe(bàr néha elég egy tus toll) hihetetlen dolgokat varázsolhatnak..Némelyik felér szerintem egy kortárs műalkotàssal..Szóval indulok is egy csomó képkeretet beszerezni..üdv.Virág

Névtelen írta...

Szilvikém! A városi legendákat lesz@rom és nem is hiszek bennük. Kata nem irigykedik sztem a növényekre, max. ez egy ilyen írói eszköz volt, valódi irigységről nem hiszem, hogy szó lenne.
Abból gondoltam, hogy nem túl pörgős ezen a téren, mert évek óta olvasom a blogját, soha nem volt szó különösebben virágokról, ha jól vissza tudok emlékezni, képeken is inkább vágott virágokat láttam mindig.
Imádom a stílusérzékét, ezért is kértem tanácsot! Ha figyelmesen elolvasod a kommentemet ki lehet belőle hámozni, hogy a posztjaival épp egy épülő, komoly értéket képviselő ház berendezését befolyásolta. És nem is csak ezzel az eggyel!!!
Nem volt bennem rossz szándék, véleménnyel viszont nehéz vitatkozni... Véleményem szerint nem a virágnevelés mestere, annál inkább az Szigeti Zsófi, ajánlom figyelmedbe a blogját, ha érdekel a téma!
Kata, köszönöm a tippet a külöföldi blogról, mindenképpen meg fogom nézni azt is, szerencsére még van időm inspirációt gyűjteni a berendezéshez

Szentgyörgyi Kata írta...

Senki sem akart rosszat, csak félreértettétek egymást. Nyugi :-)

Eni írta...

Az említett blog tényleg szuper.

viragomviragom írta...

Csinálunk akkor egy szobanövényes összeállítást ha erre igény van :-) A szobanövények kidöglesztésének ügye összefügg a választás kérdésével is. Ugyanis a választás nem csak esztétikai ügy. Ha megfelelő növényt választasz megfelelő helyre sokkal jobb eséllyel éli túl a megpróbáltatásokat. Tehát fontos, hogy szárazságtűrő-e, szereti-e a direkt fényt, bírja-e az árnyékot. És ugyanez a kaspó kérdése. A kaspó nem csak esztétikai szempontból kell jó legyen, hanem "technikailag is". Fontos például, hogy ne álljon benne meg a víz, ha olyan növényt álasztunk bele, ami ezt nem bírja.
Szóval akkor lesz egy poszt erről...

szilvikém írta...

(zapmama, nem akarok Kata helyett válaszolni a táblafestékes kérdésre,-nem is értek hozzá egyáltalán-, viszont csináltam ilyet a barátnőmnél. Jó nagy falfelületet kentünk be fekete táblafestékkel, simán a falat. Ahogy a dobozon volt , úgy csináltuk. Rettegtem, hogy az egész leesik, hogy a barátnőm anyukája örökre megharagszik rám, és titokban még most is izgulok miatta, olyan valószínűtlen, hogy ilyen egyszerű lenne. Irtó jól néz ki, folyamatos használatban van, nagyon szeretik. És semmi baja.)

Érdekel, az eklektikus stílusról való eszmecsere. Én azt hiszem, hogy az otthonossághoz az tartozik, hogy a tárgyainkhoz személyes közünk van, van köztük, amiktől nehezen válnánk meg, amiknek története van. Ha ez igaz, akkor az otthon nem lesz soha "steril", abban az értelemben, hogy teljesen tisztán egységes stílusú. Attól még lehet nagyon is jó, hogy ott van az egyik nagyi pianínója, meg a másik parasztszekrénye egy nappaliban. Lehet nekem az eklektika ez? Ad egy szabadságot.
Mi vidéken élünk. Nagyon vidéken. :D (Ha átsétálunk a szomszéd utcába ott maszülett bárányt, nádtetős házakat találunk, megkínálnak az újborral, ilyesmi.) Mi ezt választottuk. Itt az a sokszor grandiózus, nagypolgári elegancia, amit Kata annyira szeret élhetetlen volna.
De biztos van vidéki eklektika is, nem? :D Én remélem. És az milyen?

Szentgyörgyi Kata írta...

Szilvikém, a vidéki stílust lehet keverni a modernnel. Szerintem. De itt egy jó összefoglaló a témában, magyar nyelven:

http://otthonkommando.cafeblog.hu/2013/11/06/stiluskalauz-az-eklektika/

szilvikém írta...


Köszönöm! Ez nagyon jó! Sz.

Related Posts with Thumbnails
Blogging tips