2013/10/20

Olvasói munka: kárpitozott fotel Dániából

Mióta kezdelek egyre jobban megismerni benneteket, ráadásul egyre több olvasómmal találkozom az életben is, azt tapasztalom hogy nagyon sok olyan olvasóm van, aki valójában álmodozni jár ide, de a megvalósításba még nem mert belevágni.
Nos, üzenem azoknak, akik mindig csak tervezgetnek egy-egy átalakítást, felújítást, csinosítást, hogy a legegyszerűbb, ha egyszerűen csak belevágunk.
Csak úgy. Ukmukfuk.
És evés közben majd megjön az étvágy, majd megjön  a kedv és vele együtt lesz tapasztalat is.
Utána meg a dicsőség!
Egyik régi olvasóm, a Dániában élő  Zsuzsa is így tett. Elolvasott mindent, amit csak lehetett a témában és nagy levegőt véve belevágott egy régi fotele felújításába.
Nagyon de nagyon szép munkát végzett, ezért szeretném veletek megosztani az átváltozást.

Íme Zsuzsa levele:

"Kedves Kata,
Úgy gondolom, hogy ezzel a képsorozattal tartozom már egy ideje, ugyanis még egy fél éve vettem egy régi széket, viszont hónapokat vártam, mert nem mertem nekiállni. Helyette beértem a Kicsiházon látott bútorfelújításokkal :)

No, végül csak elhatároztam magam, és elkezdtem kutakodni az interneten felújitas ügyben. Átböngésztem mindenféle angol oldalt, sőt még egy könyvem is van a témában, de meg kell mondjam, hogy végül a blogod szolgálta a legnagyobb alapot és inspirációt az egész művelethez. Igazából a megfelelő szerszámoktól kezdve a csiszolás, festés, bontás, kárpitozás ( tehát cakkumpakk az egész... ) témában mindent megtalálni a Kicsiházban.
Szóval így mivel tulajdonképpen Neked köszönhetem az egészet, megmutatom mi lett a a végeredmeny.



Amikor megláttam ezt az öreg széket, kis hezitálás után megvettem, mert elhatároztam, hogy én is nekivágok. Mondjuk aztán a szék még hónapokig állt a lakásban, mert nem mertem belevágni...
Főleg az tartott vissza, hogy amikor ráültünk, lehetett érezni, hogy a benne lévő rugókkal nincs minden rendben és így lehet, hogy azokat is cserélni kell majd.
Aztán amikor épp egy másik projekthez kerestem anyagot a boltban, akkor megláttam egy sárga geometrikus kárpitot és akkor már nem volt megállás.
Itt el kell árulnom, hogy Dániában élek, így (szinte) minden kellék onnan van (az anyagos bolt honlapja: stof2000.dk).
Vettem belőle egy métert.
Ezek után elkezdtem beszerezni a munkaeszközöket, ez elég nagy beruházás volt, tekintve, hogy nem volt otthon semmim.

Először ugyan megpróbáltam kiszedni a szögeket egy sima lapos végű csavarhúzóval, de feléig sem jutottam másfél nap alatt, úgyhogy beláttam, hogy muszáj lesz venni egy szög- és egy kapocskiszedőt.
Rengeteg szög volt beütve ebbe a székbe, majdhogynem az tartott a legtovább, hogy kiszedjem őket. Sajnos volt, ami beletört és egy ponton kezdtem aggódni, mert a sűrű szögelés néhány helyen nagyon megrongálta a fa keretet és pár darabka ki is tört belőle, ahogy kihúztam őket.
Végül is sikerült lecsupaszítani a széket (az egyik képen látszik is) és előbukkantak a rugók. Szerencsére a rugók nem voltak megsérülve, viszont a rögzítés igen, úgyhogy néhol belejavítottam a kötözésbe. Tudom, illett volna szépen restaurálni a rugókat is és van is egy könyvem (Cherry Dobson: Upholstery bible), ami bemutatja részletesen, hogy hogy kell, de engem ez kellőképp elriasztott a művelettől :)



A javítás után lecsiszoltam a széket mindenhol, majd következett az alapozás és festés. Ezekről nem írok részletesebben, igyekeztem úgy csinálni, ahogy a Kicsiházon le van írva. Vízbázisú alapozót és festéket használtam, egy rétek alapozó és két réteg festék.
Száradás után kivágtam a megfelelő méretű szivacsokat a háttámlára és az ülésre, majd bevontam a kárpittal. Annyit jegyeznék még meg, hogy ez a kárpit elég vékonyka és a szivacsot az ülés részén valamennyire muszáj volt megformázni (ollóval nem ment teljesen, mert elég vastag volt a szivacs), így vettem egy olcsó semleges színű vastag kárpitot és azt tettem a szivacsra, hogy néhány helyen kellően le legyen fogatva és legyen valami alakja. Ezután jöhetett a sárga-fehér kárpit. A díszszegecseket a német amazonról rendeltem meg, mert itt csak antikoltat lehetett kapni és szerintem az nem illett hozzá. Nem folyamatosan dolgoztam a széken, és persze munka mellett, úgyhogy az egész procedúra kb. egy hetet vett igénybe.
Már tervezem az újabb székfelújítást, anyag már kiszemelve, csak időt kéne keríteni rá :)
Köszönöm a figyelmet, szép napot mindenkinek!"



Na, akkor most tessék azoknak is belevágni, akik eddig beérték a Kicsiházas posztokkal! A csodás végeredményekről pedig epedve várom a fotókat!

A kezdő lökéshez  olvassátok el (újra) EZT a posztot!

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sziasztok!
Egyszerűen SZUPER ez a karosszék!! 1 Kicsi Ház rajongó :)

szilvikém írta...

NAgyon-nagyon tetszik nekem!! Szívből gratulálok, és köszönöm a bátorítást! :D Szilvi

FDK írta...

Kedves Kata!
Kb. 1,5 éve vagyok csendes olvasód. Az írásaid hatására fogtam bele apróbb bútorfelújításokba. Most pedig első nagyobb bútorként egy régi szekreterből készülök fésülködőasztalt csinálni. Nagyon jókor jött a biztatás! :) Köszönöm!
Üdv: Lina
U.i.: A szék nagyon szuper!

Related Posts with Thumbnails
Blogging tips