2013/10/02

Hogyan fessünk színátmenetes bútort? Tippek, trükkök, ötletek

Egyik olvasómtól, Nórától kaptam pár napja egy fotót egy szépen átalakított színátmenetes komódról.
A (vélhetően) régi Ikea komód teljesen átalakult a szépen összeválogatott színeknek köszönhetően.
A szürke árnyalatai változnak a fiókokon és a komód testén.
Nagyon szerettétek ezt az alkotást a facebook-oldalamon, ahol először megmutattam Nóra művét.

Sokan kérdeztétek, hogyan kell ezt csinálni, mi a módja, technikája a színátmenetes festésnek.

Hát most elmondom :-)

Nóra műve

Az ombre, más néven színátmenetes festés lényege, hogy ugyanaz a szín, egyre világosodó árnyalatban kerül fel a bútorra, leginkább alulról felfelé világosodva. Ezt a technikát főként a fiókos bútorok átalakításához ajánlom, de egyszerű, sima vonalvezetésű bútorokon is jól mutat, valamint bármilyen széken.
A festés előtt el kell döntenünk, hogy tiszta, egyenes vonalú átmeneteket szeretnénk-e a színek között, vagy inkább elmosódottabb, összemosottabb hatást kívánunk elérni.
Az előbbinél ugyanis méricskélni és maszkolni kell, mintha csak csíkokat festenénk, az utóbbinál viszont bátran szabadon engedhetjük a kezünket, vagyis nincs más dolgunk, mint szivacshengerrel finoman összedolgozni az árnyalatokat.

Én ez utóbbi módszert alkalmaztam ennél a komódnál: (a képre kattintva elolvashatjátok a kivitelezés lépéseit)


Ezek pedig mások munkái, inspirációnak:

www.countryliving.com
www.ikeahackers.net
www.designsponge.com
www.styleathome.com
www.powerofpaint.net

www.apartmenttherapy.com

De jól működik falon és lépcsőn is:

www.styleathome.com
http://www.designsponge.com/2012/05/before-after-ombre-booth-walls.html




Ha eldöntöttük, hogy elvágólagosan, tiszta vonalakkal vagy összemosva szeretnénk-e a színekkel játszani, válasszuk ki az alapszínt, ami a legsötétebb lesz a kompozícióban. Kezdjük ezzel a festést!

Most két út áll előttünk: vagy magunk kevergetjük az egyre világosodó színeket, vagy biztosra megyünk és a színskálán egymás alatt lévő színekből kevertetünk a festékboltban, kód alapján.

A kézzel keverés előnye, hogy kis adagokkal is dolgozhatunk, hátránya viszont, hogy ha nem kevertünk elég színt, biztosan nem keverjük ki még egyszer ugyanazt az árnyalatot!

Ha a színkártyás módszert választjuk, akkor viszont azzal kell számolnunk, hogy a legkisebb keverhető mennyiség a negyed liter. Negyed literes kiszerelésben pedig csak oldószeres festéket lehet kapni. Szóval ennek a módszernek a hátránya a mennyiségekben van: minimum negyed litert színenként meg kell venni.

Ha magunk keverjük a színeket, akkor a módszer a következő: mindig a sötét színt vesszük alapul. A sötét színből veszünk ki egy adagot egy tálkába, majd ahhoz keverünk fehér festéket. Ahhoz, hogy ne öntsük literszámra a fehér festéket az egyre világosabb árnyalatok eléréséhez, minden lépésnél az előző, már világosított festéket vegyük alapul és azt világosítsuk tovább a fehérrel. Így tökéletes, árnyalataiban harmonikus színeket fogunk elérni és a fehér festéket sem pazaroltuk.

Természetesen a színátmenetes festést is elő kell készíteni és a festési technikára itt is ügyelni kell. ITT olvashattok a csiszolásról, ITT arról, hogyan kell festeni bútort és ITT pedig arról, hogy mit tegyetek, ha laminált bútort szeretnétek festeni.

Ha mindezeket szeretnétek élőben is eltanulni, megtapasztalni, akkor ajánlom figyelmetekbe a bútorfelújítós workshopomat. Részletek ITT.

Jó munkát mindenkinek! :-)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez nagyon pöpec! És nekünk is van ilyen komódunk. :))

Related Posts with Thumbnails
Blogging tips