2013/08/04

Padlófestés. Mivel, hogyan, mikor?

Tavaly ilyenkor vágtunk bele a padlófestésbe a nappalinkban.
Annak ellenére, hogy nagyon szép hajópadlónk volt, eléggé biztosak voltunk a dolgunkban. Leginkább azért, a mert a nappalink viszonylag sötét, és szerettem volna világosítani és tágítani a teret azáltal, hogy a padlót is, és a fával burkolt mennyezetet is átfestettük egy világos színre.
Azóta a tetőterünk padlója is festéket kapott, így most már van némi tapasztalatom a témával kapcsolatban.
Nehogy azt gondoljátok, hogy ellene vagyok a szép fapadlónak, csak vannak olyan enteriőrök, ahol a fehérre festett padló egyszerűen sokkal szebben mutat. De a hálószobánkban és a fiúk szobájában még mindig az eredeti padló van és marad is :-)
A festés óta eltelt egy év, és még semmilyen állapotromlást nem tapasztaltam a padlón. Nem lett karcos, nem kopott, és takarítani is könnyen lehet.
 Ráadásul szép. Nagyon szép.
Ezért most én is arra biztatlak benneteket, hogy fessetek padlót!
Lássuk melyek az előnyök és hátrányok és hogy mivel és hogyan érdemes nekivágni.

1. Előnyök

A fehérre festett padló tágítja és világosítja a teret. Nagyon szép alapot ad elegáns, minimál de klasszikus és bohókásan színes tereknek is. Különleges hatást érhetünk el vele, főleg, ha a színekkel és a mintákkal is játszunk. Ha megunjuk, egyszerűen csak átfestjük egy másik színre.
De beszéljenek helyettem inkább a képek:

festett padló
via Pinterest

festett padló
www.apartmenttherapy.com
festett padló
www.decorate.tumblr.com
festett padló
via Pinterest
festett padló
www.milkmagazine.net
festett padló
Living Etc
festett padló
www.housebeautiful.com
festett padló
www.housebeautiful.com
festett padló
www.denofopulence.tumblr.com
2. Hátrányok

A festékek drágák és egy szoba  (pláne egy egész lakás) padlójához jó sok festék kell. A tetőterünk padlójának az átfestése annyiba került, mintha leraktunk volna egy olcsó laminált parkettát.
Alaposan át kell gondolnunk, hogy valóban festett padlót szeretnénk-e, mert az eredeti fa padlót a festés után csak nagyon nehezen, sok munkával lehet helyreállítani.
A festett padlót időről-időre újra kell festeni. Nyilván ez már nem olyan nehéz, mint az első alkalommal, hiszen csak egy újabb réteget kenünk fel a padlóra. Az, hogy meddig lesz szép a festék nagyban múlik attól, hogy milyen a szoba forgalma, mennyien közlekednek benne, cipővel vagy cipő nélkül, stb. stb. Nálunk egy év alatt még semmi nem történt. Gyanítom, hogy a festett padlót olyan gyakorisággal kell felújítani, mint a lakkozott parkettát.

3. Mivel és hogyan

Többféle festék létezik már a piacon, ezért először azt kell eldöntenünk, hogy fényes vagy matt-selyemfényű felületet szeretnénk.
A natúr fenyő fapadlónak rögtön nekiláthatunk, de a már felületkezelt padlót először érdemes felcsiszolni.
Fényes festék választásánál egyszerűbb a dolgunk, mert például a Tikkurila Unica Floor Paint alá még alapozó sem kell. Ezt a festéket már használtam a régi házam lépcsőjénél és a hálószobában is, csak akkor még Betolux néven futott.

hogyan fessünk padlót
Ez a  régi házam lépcsője. Készen vett, natúr fenyő, amit átfestettem.

 Ez a festék kimondottan nagy kopásállóságú, jól bírja a strapát, ezért ha nem ódzkodtok a fényes felülettől, ezt ajánlom a leginkább.
A Farrow and Ball festékcsalád padlófestéke is fényes, viszont állítólag még gyárak padlóját is festenek vele külföldön. Itthon azért csak kevesek engedhetik meg maguknak ezt a festéket.
 Mi a nappaliban matt színt szerettünk volna látni, ami azért nagy bátorság, mert a matt felület vonzza legjobban a koszt.
Nálunk heti egyszeri tisztítás mellett makulátlan a padló, de előszobába, vagy nem annyira rendszerető embereknek inkább nem javaslom a matt festést.
Ha a matt verziót választjátok, akkor a legjobb megoldás, ha alapozófestékkel festetek.
Mert az összes alapozó matt, ráadásul az alapozó festékek is bármilyen színre bekeverhetőek.
Mi Tikkurila Feelings Furniture Primer festéket használtunk a festés során, két rétegben.
A tetőtérben viszont már inkább szerettünk volna fényesebb felületet, ott már ezért nem az alapozót, hanem a fedőfestéket használtuk, amelyik Tikkurila Feelings Furniture  néven fut.

padlófestési útmutató
A tetőterünk padlója

Ezt a felületet három réteg festék után értük el, viszont már nem lakkoztunk. Apropó, lakkozás. A lakkozás lényege tulajdonképpen az, hogy amíg a lakk kopik, addig nem a festék kopik és így nyújtja meg a festék élettartamát. Én mindenképpen vizes bázisú lakkot ajánlok, azok biztosan nem sárgulnak be és selyemfényben is kaphatóak. Például a Köbler parkettalakk, vagy a Tikkurila Kiva bútorlakk.

Az első padlófestős posztom után sokan kérdeztétek, hogy lehet-e vajon laminált padlót is festeni. A válaszom az, hogy elvileg igen. Erre is vannak már speciális termékek.
Viszont gyakorlati tapasztalatom nincs, nem tudom, hogy meddig tart majd a festék. Bár a megfelelő alapozó használatával valószínűleg pont addig, mint a fa padló festése.
Tehát, ha valaki utálja a laminált padlóját és mindenképpen át akarja festeni, akkor a Tikkurila Otex alapozót ajánlom, bár vannak akik a Trinát Unitop festékére is megesküsznek.
Nagy különbség az árban nincs, így én valószínűleg a finn cég termékét választanám. Használhatjátok az otexet már fedőként is, ha matt hatást akartok, vagy erre jöhet még rá bármi, a fent felsorolt festékekből.

Bármilyen festéket használtok, azt hosszú, falfestéshez használatos rúdra felszerelt széles hengerrel vigyétek fel a padlóra hosszanti és kereszt irányban is. Ne nyomjátok rá a hengert a padlóra, mert meg fog látszani az illesztések helye. Nem nehéz, csináltam már magam is, de most mi szakemberre bíztuk a munkát, így az időnk sem ment vele, csak a ki és bepakolással.

Ha érdekel benneteket a téma, olvassátok el további padló illetve lépcsőfestős posztjaimat is:

- Lépcsőfestési útmutató
- Padló antikolás
- Lépcsőfestés és tuning
-Járólap, csempe festése

Ha hasznosnak találtátok ezt az írást vagy bármelyik másikat, kérlek szavazzatok rám a Goldenblog versenyen életmód kategóriában. A jobb oldalon található gombbal közvetlenül megtehetitek.
Köszönöm!


7 megjegyzés:

Lara írta...

Linoleumot milyen festékkel lehet festeni? Merta linoleum festék kicsi is és drága is.

Szentgyörgyi Kata írta...

Kedves Lara!
Szerintem próbáld meg a linóleumra is az Otexet vagy a Trinát Unitop alapozót. Akár színezve. Minkét festék jó bármilyen nem nedvszívó felületre, így valószínűleg a linóleumra is.

Névtelen írta...

üdv,
elég régóta bogarászom a blogodat. ha fehér, akkor eszembe jutott, hogy láttam és nagyon tetszik is a Valmor flexibilis padlóbevonatot és klórkaucsukot ami iszonyú szép falra (fb-on láttam fotót róla). szakember azt mondja a flex. padlóbevonó inkább kültérre és garázsba való, viszont a klórkaucsukot lehet kenni padozatra is prédául fürdőbe.

Gizibaba írta...

Kata, ha az altalad ajanlott fenyes feluletu festekek valamelyiket valasztom, az milyen? Ugy ertem, vizes alapu az is, tehat nem budos, es gyorsan szarad? Haloszobaba szeretnem egyebkent.

Szentgyörgyi Kata írta...

Gizibaba, a magasfényű festék az oldószeres.

Névtelen írta...

Szia Kata!
Régi szalagparkettát szeretnénk fehérre festeni, de inkább natúros, matt hatást szeretnénk elérni, nem fényeset. Van ötleted? :)
Előre is köszi, és szép napot,
egy másik Kata

Szentgyörgyi Kata írta...

Kedves Kata!

Ha csak az alapozót használod, akár színre keverve is, biztosan matt hatást érsz el. Alapozók lásd a posztban.
Ha szeretnéd, hogy látszódjon az erezet, csak minimálisan színeznéd a padlót, akkor hígítsd a festéket vízzel és a felhordás után ronggyal dörgöld be a fába. Nagyon szép lazúros-antikolt hatást lehet így elérni!

Related Posts with Thumbnails
Blogging tips