2013/07/29

Álomnyaraló


Mielőtt nekikezdetek a poszt elolvasásának, figyelmeztetlek benneteket, hogy ez a poszt egy szimpla kis fikció. Ha úgy tetszik egy álom, egy délutáni merengés, kreatív agyfelem megmozgatása.
Arról van szó, hogy mostanában sokszor kaptam magam azon, hogy arról álmodozom, én miként rendezném be a nyaralómat - ha lenne.
Nem mintha valójában vágynék rá hogy legyen, de olyan izgalmas elgondolkodni azon, mihez is kezdenék, ha mégis lenne. Ha már álmodozás, álmodjunk nagyot és most azt képzelem, hogy van egy füredi, századfordulós kis villám. Most miért ne?
Szeretem Füredet, a nagypolgári villáival, egy letünt kor maradványaival és a hangulattal, amiket ezek a házak hordoznak. A színek, a zsalugáterek, a faragott díszek, a télikertek, a szélesen ajtóig futó lépcsősorok és a díszes kapuk mindig elvarázsolnak és ilyenkor elfog a vágy, hogy én is beléphessek egy ilyen házba.
És ekkor kezdődik az ébren álmodás: elképzelem hogy az én villám milyen lenne, hogyan rendezném be. Persze, álmodozás közben sem tudok kibújni a saját bőrömből, és úgy gondolkodom, hogy minél gazdaságosabban, sok ötlettel alakítom a tereket. Mert a szép berendezés gyakran nem pénz kérdés. Illetve, inkább úgy fogalmaznék, hogy sokszor, ugyanabból a pénzből, amiből egy nyaralót/otthont berendeznek bénán, nos pontosan ugyanannyiból meg is lehet csinálni szépen, ízlésesen, stílusosan. Spórolunk ott, ahol lehet így kicsivel többet is költhetünk ott, ahol meg kell.
A fikcióm természetesen nem csak egy nyaralóban használható, hiszen a a "füredi villa"érzést a mindennapokba is be lehet csempészni. (Ezért is lett a mi házunk összes külső fa eleme zöld)

Álmodozásra fel, nézzük, mit művelnék egy balatoni villa belsejével:

1. Fekete-fehér kocka

Nem vagyok a járólapok és a csempék nagy barátja, de egy nyaralóban (és egyre inkább úgy gondolom, hogy egy nagypolgári hangulatú otthonban is) stílusos lehet és bájos. Előtérbe, konyhába és fürdőszobába is! Így egységes az egész ház. A fekete-fehér nagy méretű kockák klasszikus hatásúak és szerencsére van belőlük olyan, ami potom pénzért megszerezhető. Le a gressel, legyen újra menő a sakktábla!
Antik, bontott de eredeti fekete-fehér cementlapot az antikepitoanyag.hu-tól is lehet szerezni!





 2. Klasszikus alapok

Nekem általában az olyan otthonokról készült fotók tetszenek a legjobban, ahol a lakásban maga a fal is már díszes, ami ad valamiféle struktúrát az otthonnak és agyfajta klasszikus eleganciát, akkor is, ha modern bútorokkal van berendezve (vagy úgy még inkább)
Nem baj, ha ez a régi struktúra, belsőépítészeti elem nincs meg a házban, mert viszonylag egyszerűen magunk is készíthetünk ilyen belsőépítészeti "szemfogókat. Például, kazettákat díszlécből, magas parkettazárót felsőmaróval lekerekített, majd lefestett egyszerű fenyődeszkából. És máris úgy érezzük magunkat, mintha egy kastély tulajdonosai lennénk, még akkor is, ha a berendezést igazán olcsón kell megoldani.


Ha pedig nem akarunk fűrészelni meg szögelni, fessük fel a kazettákat!


3. Fekete-fehér csíkok

A fekete-fehér kombináció egyszerű, tiszta. Mégis látványos ugyanakkor könnyed és jól variálható egyéb színekkel. Szürkével például visszafogott. Pirossal vad. Kékkel hűs. Zölddel bohém.
De a legfőbb érvem, hogy olcsó. Textilben például az Ikea fekete-fehér csíkosa verhetetlen árú, használható függönyként, dekorációs és kárpit anyagként egyaránt.
A csíkos huzat jól mutat párnán, fotelen, kanapén és függönyként is.
Festve pedig a falakat teszi izgalmassá. Előtérben, mosdóban igazán bevállalható! Csíkokat festeni pedig egyszerű. Tényleg.

 


4. Textil, ahol csak lehet

Folytatva a csíkos textil vonalat, képzeljétek el, hogy milyen olcsón meg lehetne úszni egy ajtó helyett függönnyel takart beépített szekrényt. Kell a tárolás, de spóroljunk az ajtón! A függöny meg bármit eltakar. Lehet mögötte falra fúrt polc, vagy akasztós tároló, esetleg kamra, de még bicikli is. Valahogy így:


Függönysínre szerelve pedig králynős baldachin-ágyat lehet vele alkotni:


A fekete-fehér jól mutat klasszikus bútorokon, bohámmá, vidámmá varázsolva a régit, az újakat pedig klasszikussá:


A fenti példák természetesen bármilyen textilre konvertálhatóak. Például piros csíkosra :-)


5. Szőnyeg, szőnyeg, szőnyeg

Régi szőnyegek minden mennyiségben! Nem baj ha kopott, nem baj ha a színe kifakult, egy tisztítás után ezek a régi darabok tökéletesen otthonossá és bohémmá tesznek bármilyen szobát. Még a gyerekszobát is. Egy nyaralóban meg pláne megvan a helyük. Most kell lecsapni rájuk, mert a nagy átlag még nem értékeli, csúnyának tartja és így  a Vaterán olcsón hozzá lehet jutni egészen hatalmas darabokhoz is.

6. Régi és új

Sok sok régi kacat és drágább régiség lelhet méltó helyet egy nyaralóban is, ha kipofozzuk, felújítjuk. Akár saját kezűleg, ehhez ezen a blogon sok tippet találtok. Kombináljuk mindezt modern bútorokkal, például az Ikea Billy, Expedit vagy Vittsjö rendszereivel, melyek ezerféleképpen hackelhetőek, tuningolhatóak úgy, hogy a tervezőjük sem ismerne rá!
(lásd még ezt, ezt, és ezt a posztot)
A kacatokat meg csak nyugodtan hangsúlyozzuk ki! Olykor az sem baj ha romos....
Ha vannak szép családi örökségeink, használjuk ki!


forrás ismeretlen


7. Ötletes apróságok

A fenti képeket nézegetve joggal merül fel bennetek, hogy mindezek nem is valók egy nyaralóba. Ne felejtsétek, hogy a képeket inspirációnak szántam egy kívánt hangulathoz! Ami azt jelenti, hogy okosan kufárkodva az ötletekkel és stílusjegyekkel, valóban olcsón kihozható akár egy villa-nyaraló stílus is. Egy olyan, amilyenben még Blaha Lujza is jól érzete volna magát anno.
(persze, nyaraló lehet egészen más stílusú is, de ez most az én álmom és az meg ilyen)
Például, keressünk ingyen letölthető rajzokat, melyek bekeretezve műalkotásként funkcionálnak. A botanikus rajzok nekem most nagy kedvenceim, letölthetőek itt
A sok kép, különböző keretekben redszerezve a falon otthonos hangulatot kelt. Kereteket érdemes a régiségpiacokon keresgélni.


Vagy egyszerű papírtányérokból készíthetünk fali dekorációt, olyat, ami bér olcsó, drágának hat. (beszerzési forrás az Oltári Bazárnál)

Nádbútorok színesre (vagy feketére, fehérre) festve kedves hangulatot adnak egy nyaraló belső tereiben is. Mostani kedvencem az ún "peacock chair" vagy Emanuelle-fotel. Sok-sok növénnyel körítve az igazi!


Ha egyszer nyernék a lottón, ami nagy csoda lenne mert nem lottózom, akkor sem vennék füredi villa-nyaralót, mert nincs szükségem rá. Álmodozni viszont szeretek.
És nektek, milyen az álomnyaraló belülről?

5 megjegyzés:

Annás írta...

Álmodozni mindig jó, és néha kell..jók a képek
egyetlen kérésem lenne:
a házatok sötétzöld ablakai milyen festékkel lettek lefestve (márka, pontos szín..)?
mi is ablakfestés előtt állunk, és álmaim netovábbja egy zöldablakos parasztház...aztán majd zsalugáterek is:)köszi

panyizsuzsi írta...

Tetszik a sakktábla, bár én lehet, hogy szürke fehérre tompítanám. Nekem az egy nyaralóban, nyugodtabb, higgatabb hangulatot áraszt. A sok textillel óvatosan, ha nyirkos a környezet (Balatonnál) vagy az épület, akkor nagyon "szagosodnak". Én télre az ágyneműt sem hagyom ott, pontosan ezért.

Itt megnézheted Blaha Lujza ágyát: http://panyizsuzsi.hu/blog/nyaralo-felujitas-diy-agy/
Vicces, hogy pont egyszerre jutott az eszünkbe!

Rita írta...

Tényleg a nádbútort hogyan lehet lefesteni?

Szentgyörgyi Kata írta...

Kedves Anna!

Tikkurila Valtti Teho a festék és a színkód: M445

Zsuzsi, köszi a linket!

Rita, nádbútort nem egyszerű festeni. a legszebb eredményt szórással lehet elérni, ehhez vagy sprayfestéket ajánlok (alapozó+szín) vagy festékszórót, amivel mindenhová, a legapróbb résekbe is eljuttatható a festék.

Annás írta...

Köszönöm, máris utánanézek, bár találtam már egy-két jó színt, ami hasonlóan szép sötétzöldes!!

Related Posts with Thumbnails
Blogging tips