2011/09/07

Jenga: lámpának is jó?




Emberré válásunk egy fontos állomása volt, hogy elkezdtünk eszközöket használni. Amikor egy állat is eszközt használ tápláléka megszerzéséhez, azt már az intelligencia egy magasabb fokának tekintjük.
A DIY, azaz Do It Yourself, magyarul Csináld Magad bloggerré válásnak is vannak fejlődési szakaszai, és jelentős előrelépésnek tudható be ha a duitjorszelfes-önmegvalósítós-kreatívkodást már nem két kezével végzi az a bizonyos blogger.
Amikor a Bosch táborára készülve, azt a feladatot kaptuk, hogy készítsünk olyan tárgyakat, lakberendezési kiegészítőket, melyek elkészítéséhez gépeket is kell használni, kissé megijedtem. Egészen addig ugyanis, nem használtam a fúrón kívül semmilyen barkácsgépet. A legtöbbről azt sem tudtam, hogy mire való.
De most már tudom, és jelentem, megfertőződtem: képes vagyok elérzékenyülni egy kézre álló csavarozó, vagy egy jobb minőségű szúrófűrész láttán.
A mostani lámpa-projektem elkészítéséhez már gépeket is használtam. Ettől függetlenül, ne ijedjetek meg az elkészítésétől, mert a szükséges eszközöket biztosan kölcsön tudjátok kérni valamilyen barkácsolni szerető férfi ismerőstől.
Figyelem! Egyes férfiak szerint, a fűrészelő/fúró/felsőmarót használó nő nem szexi. Egyes férfiak szerint viszont igen.
Namármost. Szerezzetek be egy szúrófűrészt, egy fúrót, fafúró szárral, és lássatok neki a lámpa készítésnek!
Én barkácsboltban vettem egy hosszabb fenyődeszkát, két centi vastagságút. Ezt a deszkát vágtam fel a szúrófűrész segítségével 10x10 centis négyzetekre.Vágtam még egy kisebb kockát is, erre fog majd a lámpaernyő felcsücsülni

kimértem a vágások helyét

fűrészelek
 A fakockák széleit lecsiszoltam és  közepüket kifúrtam. Az legalsó kocka alján fúróval vájtam egy kivezető rést, hogy a villanyvezetéket el tudjam rejteni és ne billegjen a lámpa tőle.


oldalról kivájtam a vezeték helyét. Ezt nem fúróval kéne, de nekem az volt itthon. pont.
 Sprayfestékkel festettem őket. (alapozót nem kihagyni!)
Ezután dekoráltam a lámpaernyőt:
Az egyik legolcsóbb Ikea lámpaernyőt használtam alapnak.
Polírozópapírral políroztam a felületét, majd alkohollal zsírtalanítottam. Motif átlátszó plasztik alapozóval egy rétegben átfújtam.
 Ezután csipke segítségével mintát fújtam rá. A csipkét a lámpabúráról, a festék száradása előtt eltávolítottam.

ezt a csipkét már sokszor használtam ;-)

lámpaernyő kész

Végül, összeszereltem a lámpát:
A kockákon átfűztem a villanyvezetéket, közben pedig tettem egy-egy pötty ragasztót is a fára, hogy a kockák majd ne csússzanak szét. A csillárfoglalatot összeillesztettem a villanyvezetékkel. (két eres vezetéknél, alsó és felső lyukba kell dugni, keresztben)




A foglalatot a legfelső kicsi kockához rögzítettem, ragasztó segítségével. (ezt csak azután tegyétek meg, ha már kipróbáltátok a villanykörtét. Ha mégsem világítana, később már nehezebb igazítani a vezetékeken)
Erre helyeztem a lámpaernyőt.

A lámpa teste olyan, mint egy Jenga-torony. Hihetetlen sokféleképpen lehet variálni, a formával, a színekkel, az extra dekorációval. És végre, van egy okkal több, hogy miért vegyenek szúrófűrészt kezükbe a nők!


 

ui: egyébként valódi Jengából is lehet lámpát készíteni: http://www.flickr.com/photos/shushmuckle/6044939787/
az utolsó két fotót, valamint a poszt elején lévőt Juditu készítette

8 megjegyzés:

L. M. Zsuzsi írta...

A búra eszméletlen szép! Viszont nekem nem jön be a lába, nekem túl nagy darab a kis lámpaernyőhöz...

Szilva írta...

Úgy látom ugyanezt a sprayfestéket sikerült beszereznem a minap és már be is vetettem az egyik projektemhez, szerintem állati jó szín, itt is jól mutat.

Szentgyörgyi Kata írta...

Feketeribizli, lehet úgy is csinálni, hogy különböző méretűek a kockák. Vagy nem is kocka, hanem kör alakú, ahhoz egy körkivágó fej szükséges. Vagy lehet úgy is, hogy valamivel nagyobb az alap, hogy stabilan álljon, és egyre kisebbek lesznek a kockák. Szóval, átalakíthatod a magad ízlése szerint, csak arra ügyelj, hogy stabil maradjon ;-)

Szilva, azt hiszem, ez a szín a magenta. Fehérrel párosítva nekem is nagyon bejön!

Csincsy írta...

Nekem ez a színes, általad készített sokkal jobban tetszik, mint a "bolti" jengás! :)
Ha minden igaz, jövő ilyenkor már egy másik házban fogunk lakni, amit előbb fel kell újítani, picit hozzátenni, aztán szépen berendezni... Alig várom! Tele vagyok ötlettel, és minél több dolgot szeretnék saját kezűleg megcsinálni! :) A párom, mikor meglátta a házat, ugyan nem fordult ki az ajtón, de itthon közölte, hogy ez egy romhalmaz... Hát majd meglátjuk! :) Köszi a szupi ötleteket! :)

Lara írta...

Milyen megoldást javasolsz a lámpaernyőre ha nem szeretnék kaspót használni?

Szentgyörgyi Kata írta...

Szerintem akkor használj lámpaernyőt :-)

Névtelen írta...

Hupsz,most látom h az egy elöző bejegyzésben volt amikor lámpaernyő helyet kaspot használtál. Mivel nálunk drágább az Ikea így én egyiket se szeretném. Esetleg meg lehet oldani drót és textil segitségével? Lara

Szentgyörgyi Kata írta...

Kedves Lara,

Amit ennél a posztnál használtam lámpaernyő, az 895 Ft az Ikeában. Biztosan meg lehet csinálni drótból és textilből, de azt is meg kell venni, plusz, kell neki valamilyen keret, merevítés, amit vagy drótozol, vagy hegeszted,de a lényeg, hogy nagyjából ugyanennyiből jössz ki a végén, csak még dolgoztál is vele egy csomót.

Related Posts with Thumbnails
Blogging tips