2011/08/14

DIY függönykarnis



Vagyok olyan elvetemült, hogy nekem egyáltalán nem mindegy, hogy min lóg a függöny. Naná, hogy egy szimpla, készen kapható függönykarnis nem felel meg az elképzeléseimnek!
Arra gondoltam, hogy a századfordulós ablakainkhoz valamilyen klasszikus függönytartó illene. Ami nekem tetszett, az természetesen őrülten drága, így megint magunk alkottuk meg a kívánt darabot, kettesben, a férjemmel. Jelenleg úgy állt fel a csapat, hogy én voltam az ész, a férj meg a kéz.
Először is, körülnéztünk a sufniban, találunk-e a felújítás során megmaradt deszkát. Természetesen találtunk. El sem tudjátok képzelni, mi minden van abban a sufniban!
Férj lecsiszolta, lefestette a deszkákat. Én közben az Ikeában megvettem a legeslegolcsóbb függönysínt, ami kapható. Potom háromszáz-hetvenöt forintért.
Majd rendeltem két darabot a konyahpolcnál használt nagy keménységű poliuretán díszlécből. Ez volt a legdrágább elem az egész projektben, mert ennek a vastag díszlécnek 3500 Ft/szál az ára. Egy szál 2 méter.
A díszlécet az uram gérbe vágta és az oldalaknál összeragasztotta, majd az egészet szilikonos ragasztóval felragasztotta a lefestett deszkákra.

ez az olcsó sín, ezt tettük fel először. Ezután jött a "takaró" sín

Az ikeás karnist és a saját készítésű karnis-takarót külön-külön fúrtuk fel.
 Pont olyan lett, amilyet elképzeltem! Klasszikus vonalvezetés, olyan, mint a régi házakban.


A hátsó ablak beugrik, ezért nem egyforma a két sín


Én közben megpróbálkoztam egy cikkcakk minta festéssel a fehér függönyre. Két napom ment el, a cikkcakk kimérésével, felrajzolásával, kiragasztásával, festésével. Kár volt érte.

Hiába a két réteg festék, a végeredmény nem egyenletes, és nem szép. Még fogok kísérletezni azért, másféle festékkel, csak hogy utánajárjak, hogy jó ötlet-e a minta festés textilre, vagy sem. Most már tudni akarom, hogy hazai termékekkel kivitelezhető-e a függönyfestés vagy sem. No meg, a cikkcakk minta is nagyon bejön nekem, és örülnék, ha a függönyömön visszaköszönne a cikkcakk fal mintája.
 Van akiknek sikerült:

http://blog.juditu.hu/?q=zigzag
http://kfddesigns.blogspot.com/2010/10/chevron-curtain-diy.html
http://www.nestofposies-blog.com/2011/06/painting-making-chevron-curtain.html
http://craftiliciousness.blogspot.com/2011/06/panels-part-ii.html

Sok olyan dolog van, amit ha nem lenne a  blogom, nem vállalnék be.
De a kísérletezés, még ha időnként rosszul sül is el, a Ti javatokat szolgálja: nektek már nem kell végigjárni a nehezebb utat.
Mivel épp lecsúsztam a dobogóról, arra kérek mindenkit, aki még nem szavazott, adja nekem értékes szavazatát a Goldenblog versenyen. Én cserébe még több DIY ötletet hozok, és készítek pár tutorial videót is. Áll az alku?

7 megjegyzés:

Ildifolt írta...

A komód még mindig nagyon tetszik!

A függöny nekem fehérben is bejön, az akasztó fülecskéivel olyan, mint egy nyáriruha. Üde és szép.

Ha tényleg cikk-cakkosban szeretnéd, kísérletezz csak bátran, csak ne rontsd el!

Ha már szavaztam, akkor is lehet újra?

viraganyuk írta...

Kedves Kata!
A karnis szuper!Nekem a függöny is nagyon tetszik:)Szerintem sokat számít a függöny anyaga is,ha sűrűbb szövésű akkor sokkal könnyebb festeni ám.A többiek mind szövetet használtak,nem ilyen légies anyagot,ezen sajnos nem lesz sötétebb a festék:(

Mikes Andi írta...

Nekem nagyon tetszik a fuggony, nem latszik a kepen h nem egyenletesen lenne lefestve!

Az kedvenc fuggonyom az az amikor csak ugy lazan atvetik a karnison a fuggonyt es megkotik ket oldalt, meg nem lattam hozza tutorialt, lehet csak kikellene kiserleteznem sajat magamnak.

Es igen, tessek tobb videot stb feltolteni:) En mar szavaztam rad:)

pimpike írta...

Kedves Kata!

Szuper a blogod, már régóta "követlek" és mindig örülök, ha új bejegyzést olvashatok Tőled! :)
Sikerült azóta valamilyen megoldást találni, hogy milyen festékkel lehetne jól festeni, esetleg sablonozni textilen? Én már próbáltam akrilfestékkel, de lehet nem jó minőséget választottam, mert nekem sem működött valami jól. Egy mostani függöny projektemhez textilfestéket fogok használni, de már tervben van a latex falfesték kipróbálása is, valahol olvastam jó tapasztalatokat ezzel kapcsolatban.

Szép napot Neked! :)

Panni

Szentgyörgyi Kata írta...

Kedves Panni,
én ezzel a festéssel arra jutottam, hogy a hiba nem a festékben van. egész egyszerűen, ez a vékonyka fényáteresztő függöny nem alkalmas a festésre! Ha megnézed a linkeket vagy az interneten keringő többi függyönyfestős-projektet, akkor azt lehet látni, hogy soha nem fényáteresztőt festettek, hanem kimondottan sötétítőt. Úgyhogy, szerintem csak ennyin kell változtatni :-)

pimpike írta...

Hm, erre nem is gondoltam, de van benne valami. :) Én az ikea bomull textiljét vettem, azt tervezem damask sablonozni, ahogy majd időm engedi a közeljövőben. Ha gondolod, majd beszámolok róla, milyen tapasztalataim voltak. :) Persze csak abban az esetben, ha addig nem döntök úgy, hogy mégis szép és letisztult ez a kis függöny a maga "fehéressárgás" színével és nem teszek tönkre 8000 ft-nyi anyagot...
További szép napot és jó blogolást! ;)

Panni

U.I.: Nagyon tuti az új játékkonyha!

Szentgyörgyi Kata írta...

Panni, mindenképpen számolj be!

Related Posts with Thumbnails
Blogging tips