2011/07/07

A batik tündöklése és.....tündöklése

Én nem akarok itten felvágni, meg minden, de már én régen megmondtam a csajoknak, hogy Batik is Back. Hogy jön a batik, itt van és megint hódít. Nem viccelek, tényleg.
Divat lesz megint, és nem csak az öltözködésben, hanem a lakberendezésben is. Eme megállapításomat igazolta pár hónappal ezelőtt a Living Etc, amiben már  akkor batikolt díszpárnákkal dekoráltak, most meg az egyik neves dizájn boltban fedeztem fel ilyen párnát.
RHM, stílusikon barátnőm,  meg elrohant túrni magának egy batikolt szoknyát. Kell-e ennél több bizonyíték?

RHM a stílus és divatikon

De ha mindez nem győzött meg titeket, akkor nézzétek meg, hogy az egyik legklasszabb digitális magazinban, a Sweet Paul Mag-ben is a batik köszönt vissza ránk!
Ezt látva, tudtam, hogy idén nyáron a batikprojekt bizony porondon lesz nálam. Már készítettem egy batikolt párnát a fiúk felturbózott hintaszékébe, most pedig úgy döntöttem, hogy friss, nyárias, üde hangulatot csempészek a hálószobánkba a jól ismert módszer segítségével.

Biztos vagyok benne, hogy ez a projekt legalább olyan megosztó lesz, mint az agancsfestési-akcióm, úgyhogy a gyengébb idegzetűek, most csukják be a szemüket.

Tehát, elzarándokoltam az Ikeába (ahol mellékesen, összefutottam Judituval, elcsacsogtunk, aminek eredménye egy frissen indult blog lett ;-) ), és vettem egy teljesen egyszerű, fehér, dupla méretű ágyneműszettet, 4990 Ft-ért.
Aztán előszedtem az antikolt rózsa névre hallgató, a fiók mélyén lapuló textilfestékemet és nekiláttam a "vérengzésnek"


A feloldott festékbe beletettem a párnahuzatot, később pedig a paplanhuzatot is, úgy, hogy csak egy kicsi része érjen bele. Egy idő után, kicsit több anyagot lógattam a festékbe, de mindig egyre kevesebb ideig hagytam ázni. Így lehet elérni a színátmenetet a festés során. Én a végén kicsit fröcsköltem is a festéket, hogy ráerősítsek az esetlegességre, de elhiszem azt is, ha nálatok ez már mindennek a teteje.


Két másik párnát pedig csomózásos technikával mintáztam. Szerintem, aki elmúlt már 25, annak nem újdonság ez, meg az sem, hogy a jó erősen megkötözött, megcsomózott textilen nem megy át a festék, (vagy csak picit, annyira, hogy jópofa mintát adjon) és így a zsinór lebontása után, gyakorlatilag kész is a "mű"


Ecetes vízben fixáltam a festéket, majd jól átmostam, és kiteregettem az ágyneműt. A tűző napsütésben hamar meg is száradt, így mostantól, a nyarat hivatott képviselni a hálószobánkban, élénk színével, izgalmas mintájával. A batikolás most annyira megmozgatta a képzeletem, hogy azon gondolkodom, hogyan vihetném át mindezt bútorra......úgyhogy, folyt.köv. ;-)




Ti batikoltatok már?

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

igen, batikoltunk, fokent gyrekruhakat a maradando foltok miatt. sotet, micizeszines anyagot is lehet batikolni, kloros feheritovel, technika ugyanaz. a fekete anyagokat szep bordosra szivja ki. orulok, hogy az eddig par folt miatt kidobni sajnalt ezert batikolt cuccaink menok lettek. :DDD
szilv

Névtelen írta...

Nem sokszor, de előfordult már. Pl. fekete pólót, hypóval, nekem nem bordósak, hanem fehérek lettek a hypót ért részei.
Csináltam mosógépes batikolást is, viaszcseppekkel rajzoltam mintát az ágyneműhuzatra, és ott elvileg nem fogta volna be a festék, ha nem 60 fokon csinálom :) Így is látszik egyébként a minta, de többet inkább nem próbálkozom vele. Mindenesetre kíváncsi vagyok, mit hozol ki a témából :)

MuciFoci írta...

Igen, batikoltam mar. Csomozos technikaval, es bar a polo anyaga szep lett, magamon mar kozel sem tetszett annyira! Valahogy sikerult az egyik csomot pont a mellbimbomhoz tenni.

Utana kiprobaltam hypoval rajzolni a polora, de a muveszi hajlamomat vegul frocskolessel eltem ki - a polo ugy nezett ki mintha szarul meszeltem volna plafont egy hetig...

Viszont a te agynemud egesz jol nez ki! :)

Névtelen írta...

Nagyon jól néz ki ez a batikolt ágynemű! Amúgy nem szeretem túlzottan a batikolást, de egy ilyen ágyneműt lehet, hogy festetek a tesómmal :-)

agnes szucs írta...

nagyon jó lett!!! a sweet paul-ban is vannak most jó kis textilfestős projektek.

én gyerekkoromban csináltam magamnak batikolt farmert, az nagyon jó lett... meg inget is, de azt nem kötözöttre csináltam, hanem gyertyával pöttyesre, és befestettem liláskékre... csak asszem, abból nem tudtam rendesen kivasalni a viaszt, de azt tetszett. mostanság szívesen kipróbálnám a dip dyeingot.

á
:)

Joie Vivre írta...

Be is linkeltem Sweet Pault ;-)

ozsuzsanna írta...

Így még soha nem batikoltam, de a poszt után megjött a kedvem. Gimis koromban negatív batikolást próbáltam, hipóval :D

Related Posts with Thumbnails
Blogging tips