2011/03/18

Gombakomposzt, vajon mi?

Nem, ne aggódjatok, nem váltok át kertész-blog üzemmódba, maximum átmenetileg és szezonálisan. És csakis azért, mert most van itt az idő. Idő van, el kell kezdeni a tereprendezést, ha nyárra elfogadható környezetet szeretnék a délutáni sziesztához, a hétvégi sütögetésekhez, az esti, kertben ülős borozgatásokhoz.
A kertészkedés első lépése, a talaj tuningolása.
Neem, nem hozatok egy rakás, istenien illatozó marhatrágyát, hiszen, nem kívánom összerúgni a port a szomszédokkal.

Gombakomposztot terítünk szét a talajon és ássuk be a földbe majd a hétvégén. A gombakomposzt olyan föld, amiben gombát termesztettek, ami már leérett. Ez a föld telis-tele van szerves anyagokkal, ezáltal a legkiválóbb talajjavítók egyike.
További előnyei még, hogy nem büdös. Olcsó, mivel gyakorlatilag "ipari hulladék", és a gombatermesztők örülnek, ha megszabadulnak tőle.
A föld pedig sokkal-de sokkal jobb lesz, a fű pedig nő, mint a villám.
A beszerzése felől, érdeklődjetek a környékeken lévő kertész-klubban, vagy a zöldeknél. Egy négyzetméterre, két, 15 literes zsákot kell számolni.
Hajrá kertészek, a többiek meg csak legyenek türelemmel, mert a szuper DIY dekorációs ötleteket sem hanyagolom ám!

gombakomposzt, gombatrágya, vagy amit akartok


Még benne van a sok-sok kis gomba. ehető. Megkóstoltuk :-)

4 megjegyzés:

kovtama írta...

Szia, szeretem a blogodat.:) Egyetértek, mi is ezt szoktuk tenni, olcsó és a legkiválóbb talaj javító. Kertészmérnöktől tanultuk.:) És ha szerencsénk van, akkor padlásfeljáróba rakva, vagy pincébe még sokáig nőnek ki a gombák.:) Szuper egy szerkezet.:)

Szentgyörgyi Kata írta...

Mi most kiterítettük a kertbe, kap egy kis esőt, és pár nap múlva még learatjuk a termést, mielőtt beásnánk az áldásos anyagot a földbe ;-)

Unknown írta...

de jó hogy fényképeztél a sok kis zsákokat! Én is akartam - a fényképezőgépen pedig tönkrement, igy nem jött össze. Remélem sikerrel jársz, kiváncsi vagyok,mit szeretnéd ultetni? Én több kiló speci krumplit megrendeltem - tavály kék burgonya volt, ami győnyerú volt...
Ja, és cask 2 x 15l zsák kell / m2 - kent :)
Tracey

Szentgyörgyi Kata írta...

Köszi, Tracey, javítom! Én igazából főleg a szépségre hajtok, nem a praktikumra, azaz lesznek ugyan például málna, meg szederbokrok, és gyümölcsfák, meg jó néhány paradicsom-tő, és csicsóka, de többségben lesznek az orgona-aranyeső, téli jázmin bokrok, meg lila akác és rózsák....;-)ja meg rengeteg levendula! Meg rozmaring. meg bazsalikom, zsálya, kakukkfű, rukola és petrezselyem.......:-)

Related Posts with Thumbnails
Blogging tips