2011/02/20

Húzom a csíkot ........3D-ben

Mondtam már, hogy szeretem az Ikeát?
 Van egy csomó cuccuk, ami nagyon jól tűri, sőt, mondhatni hálás azért, ha a "gazdája" kénye-kedve szerint alakítja a maga vagy az otthona aktuális képére.
Ebbe a kategóriába tartozik a Lack polc.
 Az első, akkor még leánylakásomban, nyír színű furnérjával illeszkedett a fiatalosan modern enteriőrbe, majd évekkel később, mohazöldre pingálva, és egymáson elcsúsztatva képeztek ugyanezen polcok lebegő könyvtároló rendszert a következő, akkor már eklektikus hangulatú otthonomban.

A Lacknak jól áll a tapétázás és jól néz ki rajta az elejére stencilezett sorminta is.
Én most a gyerekszoba hangulatához igazítottam a jó öreg bútordarabot, és a régebben általam pingált csíkos fal mintáját festettem rá, mintegy 3D-be helyezve a sárga, zöld, szürke csíkokat .


A munkamenet első fázisa az alapos csiszolás volt, le kellett csiszolnom az előző festékréteget.
Ezután alapoztam egy jól fedő tapadó alapozóval, majd két rétegben felkentem az alapszínt, a rétegek közt visszacsiszolva.

Az alapállapot, csiszolás előtt.
a fenti polcon még nincs elhengerelve az ecsettel felvitt alapozó
Ezután jött a móka, a csíkozás. A falnál kimértem a csíkok helyét, centivel szépen bejelöltem az egész polcon, majd leragasztottam maszkoló-tapasszal.

Ezt a műveletet a fiúk szobájában csináltam, miközben ők a hátamon lovagoltak ;-)

A csíkokat is két rétegben festettem fel.


Száradás után, lehúzva a csíkokat, örültem a végeredménynek,hogy sehol sem folyt be a festék a tapasz alá.
Végül, pontosan felrajzolva a csavarok helyét, felfúrtuk a polcokat.
A dinoszauruszok pedig új helyre költöztek :-)




Gyerekszoba berendezése hamarosan folytatódik egy igazán ronda fotel átalakítással, egy ósdi, de annál  nagyobb láda gyerekszoba-kompatibilissé tételével és végül, ha eljön a tavasz és a teraszon is tudok festeni, egy kommersz, 50-es évekbeli konyhakredenc újragondolásával teszek pontot az i-re. Figyeljétek!

12 megjegyzés:

Flier Judit írta...

Nagyon jó lett! Eddig is vártam a tavaszt, de a kredencátalakítás miatt most még jobban; a többi terv is remekül hangzik! Ismét.

cottage írta...

Hevesebben dobog a szívem, merthogy a Lack kvázi bútorlapból van (farost meg rá valami műanyag réteg), és ezek szerint van festék ami befogja. Újabb tanácsadást kérek:) Milyen festékkel kented át?

Szentgyörgyi Kata írta...

Cottage, szerintem nem a festék itt a legfontosabb. Hanem a csiszolás. Gyakorlatilag a felső felületet teljesen fel kell csiszolni, hogy megtapadjon rajta a festék. Aztán a második fontos pont az alapozás. Az alapozó szintén jó felület lesz majd a fedőfestéknek, ráadásul az apró karcolásokat is betömi, kiegyenlíti a felületet. Én trinát alapozót használtam, gyakorlatilag a legolcsóbbat. Ezek után, a festék már majdnem mindegy :-)A lényeg, hogy ha vizes bázisú az alapozód,akkor a festék is legyen vizes bázisú, de ha oldószeres az alapozó, akkor a festék is legyen az.

Eszter írta...

nagyon tetsz, ez is!!

cottage írta...

Köszi! Isten bizony kipróbálom, mert az ég megvert pár bútorlapos bútorral.
Én eddig bojkottáltam az alapozót, nem gondoltam, hogy nagy szerepe van, most már ebben is okosabb lettem. És az oldószeres, vizes tippet is köszi, bele sem gondoltam... bár én beltérben csak vizes, környezetbarát cuccokat használok.

Szentgyörgyi Kata írta...

Cattage, akkor próbáld ki a Tikkurila vizás bázisú, kifejezetten bútor alapozásra kifejlesztett termékét. Ne feledd, a legfontosabb a nagyon-nagyon alapos csiszolás!

Szentgyörgyi Kata írta...

Gabi,a kedvenc festékboltom kedvenc eladója felvilágosított, hogy hülyeségeket beszéltem: oldószeres alapozóra mehet a vizes bázisú festék is. szóval, csak vizes bázisú alapozónál kell figyelni, arra csak vizes bázisú festéket kenjetek.

cottage írta...

Köszi szépen, csiszolni fogok, szépen:)
És, bár nem nekem írtad,de kösz a vizes-oldószeres helyesbítést is:)

Hiver írta...

Húúú, ez a polcdesignolás tök jó ötlet! Én egy 2 m széles faldarabot szeretnék letapétázni, lehet hogy a polcot nem a tapétázás után, hanem előtte kéne felszerelni, és azt is betapétázni. Vajon a LACK polcra simán felragasztható a tapéta, vagy ehhez is csiszolni kell előtte?

Szentgyörgyi Kata írta...

Hiver,
szerintem a tapétázáshoz nem kell csiszolni, de ezt még nem próbáltam. Hétvégén találkozom egy ragasztási szakemberrel :-), majd tőle megkérdezem. Azt nem ajánlom, hogy előbb a polcot szereld fel. Tapétázd le a falat, mérd ki a minták helyét, amit a polcon akarsz ismételni, rajzold fel, vagy jelöld be, majd mérd ki ehhez képest a polc helyét és úgy fúrd fel. Érthető volt amit zagyválok?

Névtelen írta...

Szerintem ugyanezt a hatást dekortapasszal is el lehet érni, és azzal jóval egyszerűbb is kivitelezni... Ráadásul, ha megunod, könnyebb változtatni...

Szentgyörgyi Kata írta...

Kedves Névtelen!

Nem értek veled egyet :-) Több ellenérvem is van a dekortapaszra:

1. Itt az volt a lényeg, hogy PONTOSAN ugyanaz a szín legyen a polcon is és PONTOSAN ugyanolyan vastagságban mint a falon. Különben nem érvényesül a 3D hatás.

2. Ha a 3D hatást akarom érvényesíteni, akkor a falon is dekortapaszoznom kellett volna (hogy meglegyen a színazonosság) és az rengeteg pénzbe kerül.
Egyébként ennél a mennyiségnél is olcsóbb a festék!

3. A dekortapasz egyáltalán nem tartós!!!! Nekem már jött le bútorról, kb egy hét alatt. Egy gyerekszobába nem praktikus megoldás, csak amolyan "pinterest ötlet ami fotón jól mutat de a valóságban hülyeség."

+1: vedd figyelmebe, hogy ez egy két évvel ezelőtti poszt és akkor még nem volt itthon honos a dekortapasz (de ha az lett volna, akkor sem azt használtam volna a fenti indokaim alapján)

ennyi :-)

Related Posts with Thumbnails
Blogging tips