2013/05/21

Festés alapismeretek. Hogyan csiszoljunk?

Azok kedvéért, akiknek elegük van a gyerekszobai posztokból, tartok egy kis szünetet a fiúszoba átalakításának menetében és rátérek egy sokkal komolyabb témára, a festés előkészítésére.
Nagyon sok posztban írtam már a témáról, de igazán egyikben sem részleteztem, mit is kell csinálni festés ELŐTT.
Ugyanis minden, ami a festés előtt történik, vagy nem történik meg, ordítani fog az átalakított bútorunkról de akkor már késő bánat lesz.
Nehogy azt higgyétek, hogy a festék majd mindent eltakar! A festék egyfajta nagyítóként épphogy felhívja a figyelmet minden egyes hibára, karcra, sérülésre, egyenetlenségre.
Ezért kell  figyelni arra, hogy mit teszünk meg addig, amíg az ecsetet megragadjuk.

A szépen festett bútor alapfeltétele a csiszolás. Ennek is megvan a maga technikája és ha figyelünk rá, sokkal szebb, simább, egyenletesebb lesz a festésünk is.
Csiszolás előtt érdemes a bútort, főként ha régi és/vagy a pincében rostokolt már egy ideje alaposan letakarítani tisztítószeres vizes ronggyal, majd tiszta száraz ronggyal. Így eltűnik a letörölhető kosz és feltűnik, hogy milyen javítandó problémák adódnak a festeni kívánt bútorral.
Nézzük át a bútort: milyen felületi karcolások, lyukak, rések vannak rajta. Pattogzik-e valahol a funér, lesz-e olyan fiókgomb aminek a helyét meg kell szüntetni, stb.
Minden hibát orvosolhatunk fatapasszal, folyékony fával vagy kétkomponensű tömítővel. (én legutóbb csiszolható szilót használtam, furatnyomok eltüntetéséhez).
Használjuk ezeket az anyagokat, minden létező hibát orvosolhatunk velük. Ez az első lépés! A mikéntről részletesen itt olvashattok.

Ha megszáradt a fatapasz, nézzük át, hogy megfelelően tömítette-e a lyukakat, mert ha nem, vigyünk fel még egy réteget. Ha minden kész és száraz, kezdhetjük a csiszolást!
Én sokáig minden "védőfelszerelés" nélkül álltam neki ennek a műveletnek, de mára már szó szerint a saját bőrömön tapasztaltam, mennyire ártalmas a szálló por. Ezért védőmaszkot, kendőt és érzékenyebb bőrűeknek gumikesztyűt is javaslok. Higgyétek el, ez fontos!

maszk és kendő az alapfelszerelés
fogorvosi maszk a Vital Europe fogászatból, mint védőfelszerelés
Amikor elkezdtem a blogolást, nem volt semmilyen szerszámom, csak a két kezem, ezért tudom, hogy lehet dolgozni kézzel is, csiszolóvászonnal. Talán a legdurvább munka ennek a kredencnek a felújítása volt, gépek nélkül, két kézzel! Most már azt is tudom, hogy géppel mennyivel gyorsabban és könnyebben megy ugyanez a munka. Akár kézzel, akár géppel csináljátok, a metódus ugyanaz és ugyanazokra a dolgokra kell ügyelni.

1. A szálirány fontos, ezért mindig szálirányban csiszoljatok! Ez különösen akkor érdekes, ha nem festéket, hanem lazúrt, pácot, vagy csak egy fényt kap majd a bútor.

2. Kézzel nem olyan egyszerű túl erősnek lenni, de géppel már könnyen "odanyomhat" az ember, ezért soha ne nyomjunk rá a gépre, hagyjuk, hogy fejtse ki az erőt a szerszám. Ha túl erősen nyomjuk, olyan bemélyedést, nyomot hagy majd maga után, ami a festéken is átüt majd. (mert a festék semmit sem takar el). Szóval csak finoman, nőiesen! :-)

3. Sokan azt hiszik, hogy flexszel lehet csiszolni. De tévednek. Nem lehet, legalábbis nem bútort, vagy olyasmit, amiben még gyönyörködni szeretnénk! Ajánlom viszont az excenter csiszolót, ezzel lehet a legjobban dolgozni. (Részletekről itt olvashattok)


4. A csiszolást a durvább szemcséjű vászonnal szoktam kezdeni, és a folyamat során szépen haladok a finomabb szemcséjű vásznak felé. A durvaságot vagy finomságot a csiszolóvászon hátulján található szám adja meg.
Minél kisebb az a szám, annál durvább a csiszolóvászon szemcséje. Az, hogy milyen számmal kezdek, függ attól, hogy milyen anyagból készült a bútorom és hogy milyen állapotban van.
 Egy sok rétegben festett bútort, vagy  esetleg vastagon politúrozottat 80-asde olykor akár 60-as szemcséjűvel kezdek el átcsiszolni. Ha a régi festék egységes, nem pattogzik és nem mállik, akkor elég a csiszolás. Ha nagyon sok a réteg és mindegyik festékréteg sérült , akkor muszáj vagy hőlégfúvóval, vagy szintetikus festékleoldóval (kromolux) kezelni előbb a fát.
Ha laminált a bútor, akkor már eleve nagyon finom, kb 1200-as vásznat használok (bizony, van ennyire finom is!),  mert a durvább szemcsék csak össze-vissza karcolják a laminált felületet, amit megint csak nem tüntet el a festék.
Sima fánál, amin csak egy réteg festék vagy lakkozás van 120-as szemcséjűvel kezdek csiszolni.

5. Az első csiszolás tehát a legkeményebb. Ahogy haladunk előre a munkálatokkal, legyen a vászon egyre finomabb szemcséjű. Tehát: ha 80-as vagy 120-as szemcséjűvel kezdtünk, az alapozó felvitele után, legyen a következő eggyel finomabb, tehát 80-asnál 120-as, 120-asnál 180-as vagy 280-as.

6. Az első csiszolás után alapos portalanítás és tisztítás következik, majd finoman átsimogatjuk a bútort. A csiszolás egyik nagy titka, hogy úgy kell tennünk, mintha vakok lennénk, mert a kezünk több információval szolgál, mint a szemünk: ahogy simítjuk a bútort, a fát, érezzük, hol kell még dolgoznunk vele. Minden egyes rücsök, kiállás, rost, amin megakad a kezünk, a festés során láthatóvá válik. Ezeket csiszoljuk át újra, a finomabb szemcsével.

7. A festés megkezdése előtt, nagyon alaposan töröljük át a felületeket vizes ronggyal, adott esetben át is porszívózhatjuk. Tiszta, pormentes és száraz legyen a bútorunk!

7. Jöhet az alapozás. (részletek itt) Az alapozó száradása után, én mindig alaposan átnézem újra a felületet, mert az alapozó festék már kidobhat olyan hibákat, amiket addig nem vettem észre. Ha van ilyen hiba, újra fatapasszal javítsuk, és száradás után csiszoljuk át.
Az alapozó réteget is finoman 120-as vagy 180-as vászonnal csiszoljuk át (lamináltnál 1200-as), folyamatosan simogatva a felületet a kezünkkel. Mindent érezni fogtok és tudjátok majd, hogy mikor jó!

8. A fedőfesték rétegek között szintén ez a menetrend.

9. Lakkozásnál is kell a több réteg, mert minimum kettőtől lesz szép a felület (viszont nem kell mindig feltétlenül lakkozni) De ha lakkozunk, akkor a rétegek között már elég polírozni, amit 1800-as, vagy 2000-es csiszolóvászonnal csinálok. Ezek már annyira finom szemcsék, hogy olyan mintha egy durvább felületű papírral dolgoznánk.

10. A bútor finoman kimunkált részleteit, a díszítéseket, faragásokat, nútokat és kecses lábakat mindig kézzel csiszoljuk, mert a gép egy másodperc alatt megrongálhatja a finom faragást. Vannak részek, mint pl a sarkok, amikhez amúgy sem fér oda egy excenter csiszoló, esetleg csak egy deltacsiszoló.




11. Ha vannak fém részek, (pl székláb, fogók vagy a kerítést akarjuk felújítani) azokat először egy drótkefével dörzsöljük át, majd ha szükséges, rozsdamaróval kezeljük, végül újra essünk neki a drótkefével. Ezután speciális, fémre való csiszolóvásznat használjunk, ilyesmit bármelyik barkácsboltban árulnak már. A csiszolás után kezeljük a fém felületet rozsdagátló adalékkal ellátott festékkel. (pl Hammerite)

A lényeg tehát a gondos előkészítés, a lépcsőzetesség és a sok-sok simogatás. Higgyétek el, nem érdemes kihagyni ezeket a fázisokat, mert így lesz majd a kezünk közül kikerülő munka igényes és szép.

A festéssel, technikákkal kapcsolatos posztjaimban még több információt kaphattok a további lépésekről:

- Hogyan és mivel fessünk bútort
- Fatapaszolás trükkjei
- Antikolás
- antikolás nr2
- laminált bútor festése
-színátmenetes festés
-sprayfestés
- Barkácsgép ismertető

A festés alapismeretek oktatását a festékek, és egyéb felületkezelők ismertetésével folytatom. Ha valaki közületek festékekkel foglalkozik, és szeretné, hogy szélesebb körben (vagy még inkább a célcsoport körében) ismerté váljon a terméke, vagy csak hogy teszteljem és véleményezzem, írjon nekem!



8 megjegyzés:

Andrássy Panka írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Mona írta...

Szia Kata!

A Bosh-on kívül milyen excenter csiszolót ajánlanál? Valami olcsóbbat persze. :)

Előre is köszi: Móni

Szentgyörgyi Kata írta...

Kedves Mona!

Nem próbáltam ugyan, de ez nem lehet rossz és az ára is baráti:
http://excentercsiszolo.arukereso.hu/skil/f0157405aa-p42424778/termek-leiras.html#properties

orsh írta...

Kedves Kata!

A háttérben a polc miből készült? Nagyon tetszik! :)

Köszi előre is választ!

orsi

Szentgyörgyi Kata írta...

Kedves Orsh!

Régi snowboard deszkákból és kötélből.

Unknown írta...

Szia Kata!

Köszönöm a bejegyzést a csiszolásról. Az előző hozzászólásom elveszett az éterben, most újra próbálkozom. :)

Szóval lecsiszoltam a ronda, festett faládát. Idekint ezt valami ágyneműtartó ládának hívják, de én csak cipőtárolónak használtam eddig és talán ezután is annak fogom. Na tehát csiszolás kipipálva, alapozás kipipálva. Ez utóbbi olyan szépre sikerült, hogy majdnem így maradt. :D Aztán csak nekiugrottam a festésnek. Darabjaira ugyan nem tudtam szétszedni a ládát, mert két egyforma csavarhúzón kívül csak néhány villát, kést és kanalat tudtam volna használni, úgyhogy nyilván ettől lassabban is fogok haladni és nem is lesz olyan szép a dolog, de majd, ha elkészül, akkor küldök egy képet róla. Én lassú vagyok, kevés a szabadidőm.

Az egyik oldala nem lett szép, túl hamar fordítottam és megfolyt rajta a festék, úgyhogy száradás után csiszolom és festem újra. A többi oldal aránylag szép lett. Természetesen első munka, úgyhogy nálad valószínűleg nem állná meg a helyét. :)

Köszönöm még egyszer a csiszolási alapismereteket.

Unknown írta...

Kedves Kata!
Nagyra értékelem a munkáid és a fáradozást,hogy ezt meg is osztod.
Hozzád képest én csak maszatolok:)
Kérdésem lenne:
parasztház gerendás mennyezetének a lecsiszolásához a bosch deltáját választanám,szerinted?(imádom a kilátástalan helyzeteket...)
Mennyire zabálja a papírt nagyobb felületeknél az excenter,amit használsz?
csak ,hogy legyen fogalmam róla...
Köszi Móni
tuti nem vagyok robot:)

Szentgyörgyi Kata írta...

Kedves Móni!

A delta jó választás! Most nem emlékszem, abból van akkus, vagyis vezeték nélküli? Mert az lenne a legkényelmesebb, bár valószínűleg a legdrágább megoldás. Csiszolópapírból érdemes a jó márkát (Bosch, Luxx) választani, mert az a tapasztalatom, hogy a "noname" vásznak percek alatt kopnak el és végül ugyanott vagyok, mintha megvettem volna a drágát. Nem tudom mekkora a konkrét felület, amit csiszolsz, így a fogyó papírra nehéz konkrét számot mondani :-)

Related Posts with Thumbnails
Blogging tips