2012/05/17

Hogyan és mivel fessünk bútort?


Két éve írom ezt a blogot. Körülbelül, másfél éve pingálgatom a bútorokat, kezdetben csak a magam örömére, mostanában pedig másokéra is. Egyre több levelet kapok különböző kérdésekkel és egyre kevesebb időm van megválaszolni ezeket a leveleket egyenként.
Alapvetően mindig elég szájbarágósan igyekeztem elmondani, mit és hogyan csinálok, de a sok levélből és kérdésből levontam a tanulságot: kell egy poszt, ahol minden, festéssel kapcsolatos tapasztalat, infó egy helyre kerül.
Ismétlés a tudás atyja meg a jó pap is holtig tanul, szóval nosza, nézzük hogyan kell bútort festeni.

Kezdeti lépések

Az első lépés, mindig az elhatározás. Van egy bútorunk, meg akarjuk tartani, ki akarjuk pofozni, napokig, hetekig nézegetjük, aztán úgy döntünk, nekilátunk. Vagy, mint Lustanyu, szólunk a férjünknek, hogy lásson neki.
Első körben, nézzük meg, milyen anyagú lehet az átfesteni kívánt bútor, milyen sérülések vannak rajta, mennyire stabil, milyen a szerkezete és az alakja, egyszóval, mérjük fel, megéri-e időt, energiát és pénzt áldozni rá.
A festés előtt, rendezzük be a munkaterületet. Terítsünk ki papírokat, fóliát, legyen a kezünk ügyében nedves szivacs, törlőrongy, stb.
A bútort szedjük annyi darabra, amennyire csak lehet, mert a vízszintesen fektetett elemeken kevesebb eséllyel fog megfolyni a festék. Csavarjuk le a fogantyúkat, ajtózárakat, vasalatokat, szedjük ki a polcokat, távolítsunk el mindent, amit csak lehet.


Csiszolás

Nem áltatlak benneteket: bútort felújítani nagy munka. Nem érdemes egyik munkafázist sem megspórolni, mert a végeredmény rovására megy.
A csiszolást például sosem szabad kihagyni. Ezzel készítjük elő az anyagot arra, hogy a festéket jól befogadja.
A bútorlapot is át kell csiszolni. A politúrt, a méhviaszt is el lehet távolítani csiszolóval, de számítsunk rá, hogy a súrlódás okozta melegtől, a kezelt felület "összegyűrődik". Ilyenkor szalmiákszesz és denaturált szesz keverékével dörzsöljük át a bútort. Ennél a komódnál így jártam el.

Én sokszor festettem már magasfényű, lakkozott bútort, például, ezt meg ezt és minden esetben el tudtam tüntetni a lakkot a csiszológépemmel. Nem kell tehát megijedni semmitől!

Sokáig csiszolópapírral csiszoltam, de ma már el sem tudom képzelni az életemet az én drága kis excenter csiszolóm nélkül. Aki bútort akar festeni, annak érdemes ilyesmibe beruházni!



Ez a gép szinte gyalul, fantasztikusan gyorsan lehet vele haladni. Hátránya, hogy nagy, és így a kisebb felületekhez nem érek el vele.
Itt szeretném megjegyezni, hogy sokan éltek abban a tudatban, hogy a sarokcsiszoló is jó bútor csiszolásra. Hát nem. Eszetekbe se jusson sarokcsiszolóval közelíteni bútorhoz! A flex az flex, a csiszoló meg csiszoló és pont.
Ami a csiszolópapírt illeti: lakkozott, politúrozott felülethez a 80-as erősségűt használjátok, régi bútorhoz, öreg fához pedig 120-ast.
A csiszolás őrületes porral jár, lehetőleg csináljátok szabadban, védőruhában, kendőben és maszkban. Nem viccelek, tényleg.
A munka végeztével jöhet a takarítás: tisztítsd meg környezetedet és a bútordarabokat, semmin ne legyen por, mert a következő fázisnál a tisztaság a lényeg.
Tipp: ha sok festékréteg van a bútoron, azt csiszolás előtt le kell égetni, hőlégbefúvóval. Egy spakli segítségével távolítjuk így el a festéket, ami a meleg hatására felpuhul. Vigyázat, a hőlégbefúvó gyorsan megégeti a fát!

Alapozás

Az alapozás fontosságáról már sokszor jártattam a számat, de most ebben a posztban külön felhívom rá a figyelmet. Alapozni kell! Kivételt jelent ez alól, ha antikolni vagy lakkozni esetleg pácolni szeretnétek a bútort. Minden más esetben az alapozó kihagyhatatlan.
Célszerű mindig a majdani fedőfesték márkájához választani az alapozót, de nem feltétlenül szükséges. Én két alapozót szoktam használni. Egyszerűbb eseteknél a Trinát Univerzális Alapozóját   vagy a Polifarbe  vizes bázisú tömítő alapozóját használom, bútorlapoknál, magasfényű felületeknél, vagy gyanús eseteknél inkább biztosra megyek, és a mindenen megtapadó Tikkurila Otex alapozót veszem elő.
Tipp1: nagyon figyeljetek arra, hogy ha vizes bázisú alapozót használtok, például a Tikkurila Feelings Furniture alapozóját, akkor már csakis vizes bázisú fedőfestéket használhattok! Fordított esetben, tehát ha oldószeres az alapozó, arra nyugodtan kerülhet vízbázisú fedőfesték is.
Tipp2: ha élénk színűre tervezitek a bútort, érdemes már az alapozófestéket is színre kevertetni a még egyenletesebb, pompázatosabb, élénkebb színhatás elérése kedvéért.

Javítás

Az alapozófesték elég jól ki tudja dobni a karcolásokat, csavarnyomokat, kisebb-nagyobb sérüléseket. Én ennél a pontnál javítom a hibákat, leginkább fatapasszal. Erről itt olvashattok tőlem egy posztot. Ha később pácoltok vagy lazúroztok, esetéeg antikoltok, inkább folyékony fát használjatok erre a célra!

Festés

Ha felkentétek az alapozót és megszáradt és azt hinnétek, hogy most már végre festhettek, hát nagyon tévedtek! Mielőtt a festést elkezdenétek, finoman át kell csiszolni az alapozófestéket. Aztán megint portalanítás következik és végre, végre el lehet kezdeni színre festeni a bútort.
Fontos, hogy amit csak lehet, vízszintes helyzetbe téve fessünk. Tegyünk a bútordarabok alá deszkákat, léceket, hogy a fektetett lapok alá se folyjon be a festék.
Hogy mivel festetek, az rajtatok múlik, elég sok cég van már a piacon. Mindig nézzétek meg, hogy milyen oldószer kell a festékhez és vegyetek azt is hozzá. Egyfelől, néha nem árt hígítani a festéket, de csak épphogy, épp annyira hogy könnyebben kenhető legyen. Másfelől, az ecseteket és a hengereket is azzal a hígítóval fogjátok tisztítani.
Én elég gyakran választok a Tikkurila termékcsaládból. Leginkább a gyönyörű színei miatt, meg azért, mert nagyon sokféle festékük van.
Ecsettel való festéshez legjobb az Empire, ez egy zselés állagú festék, ami szinte magától tünteti el az ecsetnyomokat, úgy összeáll felvitel után. Szeretem még a Feelings Furniture festéküket, ez vizes bázisú, környezetbarát és gyorsan szárad. Ha csosád színeket akartok, akkor ajánlom figyelmetekbe aaz angol tradíciókra épülő Farrow and Ball festékcsaládot is. Nagyon jó festék, de sajnos horrorisztikus ára van.
De megsúgok egy titkot!
Ha olyan festékboltban vásároltok, ahol kevernek Tikkurilát, akkor a nem túl sötét színeket Trinátból is ki tudják nektek keverni, ami egy jóval kedvezőbb árú zománcfesték, és ugyanolyan jó vele festeni. Hátránya, hogy nincs olyan gazdag színkínálata, és a Tikkurilából is csak a világosabb színeket tudják belőle kikeverni. Viszont ennek a márkának is van vizes bázisú festéke.

A technika

Az én festési technikám, amit ajánlok mindenkinek, a következő: először felkenem ecsettel a festéket (egyszerre nem szabad sokat felvinni, és figyeljetek a hígításra, hogy ne legyen csöpögős a festék!), majd száraz (!) hengerrel elsimítom.
Tipp1: ha már nagyon festékes a henger, akkor egy-két bútorlapot csak azzal kenek át.
Tipp2: ha elég időm van a munkára, "forgatom" a bútort, hogy minden oldalát vízszintes helyzetben tudjam lefesteni.
Tipp3: ha több színre festetek egy bútort, a sötétebb színnel kezdjétek, belülről kifele, alulról felfele haladva, így.  De egyébként is, a festéssel alulról felfelé, belülről kifelé haladjatok, forgatva a bútort.
Tipp4: Válasszatok jó minőségű ecsetet. Semmi sem idegesítőbb, mint amikor a festékbe hullik az ecset szőre!


A fedőfestéket mindig két rétegben viszem fel. Soha nem vastagon! A rétegek között, finoman átcsiszolom a felületet. Ha kész, lakkozom, amit szintén  ecsettel viszek fel, majd bársonyhengerrel elsimítom. Több rétegben lesz szép a lakkozás. figyeljetek, hogy vizes bázisú festékre csak vizes bázisú lakkot kenjetek!

Festékszóró

Ha már olyan régi motorosok vagytok, hogy festékszóróval dolgoztok, akkor is kell figyelni pár dolgora. A festékszórót nagyon alaposan el kell mosni minden használat után, különben secc perc alatt gallyra vágjátok. A tisztítás az ecseteknél is fontos, és mindig alaposan kimosom őket vagy hígítóban, vagy vízben, attól függően, milyen festéket használtam. Ha tönkremegy az ecset, mert beleszáradt a festék, nem nagy baj. De elég nagy baj ez egy drága gépnél, szóval erre mindig szánjatok időt!
A festékszóró használatakor is mindig a kezem ügyében van a száraz teddy-henger, hogy az esetleges megfolyásokat azonnal orvosoljam. A festékszórót pont úgy kell használni, ahogy a sprayfestékes flakont. Erről itt olvashattok bővebben.
A festékszóró hátránya, hogy állandóan tisztogatni kell, fújás közben is, viszont ha jól használjátok, gyönyörű, egyenletes felületet fest és lehet használni profiknak való kétkomponensű festékeket is.
Ha nagyon sokat szeretnétek felújítani és mondjuk festésen kívül kárpitoznátok is, akkor javaslom, hogy festékszóró helyett, kompresszort vegyetek, és ahhoz lehet venni szórófejet, valamint tűzőfejet is. Két legyet egy csapásra.

Remélem, hasznos információkat kaptatok. A részletes leírással nem elbátortalanítani akarlak benneteket, hanem ösztönözni: a színekkel való játék jó játék!
Kedvet kaptatok?

35 megjegyzés:

Csilla írta...

Szia!

Köszönöm a sok hasznos infót, tanácsot, nagy hasznukat fogom venni. Jó, hogy ilyen részletesen leírtál mindent.
Sok sikert a további munkáidhoz!

Üdvözöl Csilla

Szvetty írta...

Szia Kata,

pár napja bukkantam rá a blogodra, miközben épp a Tikkurila festékeket böngésztem, de azóta minden este, amikor az ikreink s a Házbönd is kidől, bogarászom a cikkeid, szóval teljesen meg lettem babonázva..:))! Nagyon tetszik, gratula!! Főleg, h az első cikkben épp a szoptatósszéketekkel találtam magam szembe, ami nálunk is már átfestésre s áthuzatásra került, illetve a másik nagy kedvencem a partizászlók a gyerekszoba falàn :))! Szóval rögtön tudtam, h ez az én oldalam!!

S persze rögtön tanácsot is kérnék:): Ikeás antikolt színű kerek étkezőasztal s X-es székek átfestéséhez az Empire-t v. a Feelings-t ajánlanád-e, Otex alapozóval? Illetve a nagy dilemmám a szín: nálunk a franciás bézs fut, az előző 'vödrös' bejegyzésed képein (thonett komód, étkező) nagyon tetszenek a színek, esetleg tudnál benne segíteni, h mit kevertessek ki?

Remélem nem voltam túl ömlengős, de hát nekem is home, sweet home..

Köszi előre is, üdv:

Szvetty

Sublót blog írta...

Hű, de jó összefoglaló. Hozzátenném, hogy ha először festéksprayzik valaki, kültéren mindenképp vegye figyelembe a légmozgást, ne kapja úgy pofába , mint én. Amúgy festéseknél praktikus tud lenni a festőboltokban kapható papír "MIchelin-ruha", kezeslábas, nagyon megéri szerintem.

Névtelen írta...

Köszönet az összefoglaló, részletes leírásért!

Kedvem eddig is volt, de fentiek után biztos vagyok benne, hogy maximum egy polc darab felújításával kezdek :o)

lud

Szentgyörgyi Kata írta...

Szvetty, az Otex alapozóra bármit kenhetsz. Az empire szebben összeáll, de a feelings meg nem olyan büdös és vizes bázisú, gyorsabban szárad. A "vödrös" posztban a bútorok tikkurila H101 színnel vannak festve.

szvetty írta...

Many thnx!! Már csak neki kellene durálnom magam a csiszolásnak..:)!
Amúgy nekem deltacsiszolóm van, széknél az is megfelel?

Köszi még1x s remélem már jól alakulnak a dolgaid!! Apropó, ha majd egyszer tartasz tanfolyamot, rám számíthatsz, mert tavaly nem fértem be a Bosch DIY visegrádi két napos, női barkácsolós víkendjére, amely űr azóta is tátong bennem :)!

Szvetty

zsempi írta...

hello Kata,
én székeket fogok felújítani, és pont jól jött ez a kárpitozás és átfestés bejegyzés. éppen jókor. néztem a trilak honlapját, ott is vannak segédletek meg videók, és azt mondják, nem feltétlenül kell alapozót használni (úgy tűnt, h kis felületeknél mint amilyen a szék is, ugye a vékony lábak stb. nem feltétlenül szükséges). én ezt az alapozót amúgy sem értem. tök más összetétele van, mint a festéknek? mi van benne, ami miatt tartósabb lesz utána a fedőfesték? te biztos vágod, leírnád 1-2 mondatban, h elhiggyem, h valóban kell :)
köszönöm
nagyon jó ez a blog. mindig rácsodálkozok az 5leteidre. remélem találsz műhelyt magadnak. sajnos csak fejben tudok drukkolni neked.

Csilla írta...

Kedves Katalin!

Milyen teljesítményű hőlégbefúvóra lesz szükségem egy kis körasztalnál, hogy leszedjem róla a 2 festékréteget? Mennyire kell kb. távol tartani, hogy ne égessem össze a fát!
A bologod fantasztikus, eddig is barkácsoltam, de a Te segítséged, BLOGOD, nagyon sokat jelent!
Szép napot neked! Csilla

Szentgyörgyi Kata írta...

Kedves Csilla!

A teljesítményt nem tudom, nekem a legbénább volt :-) A lényeg, hogy nem szabad sokáig egy területre irányítani, mert a fa gyorsan megég a festék alatt. Mozgasd a gépet, kb 20-25 cm távolságra a bútortól. Amint látod hogy reped a festék vagy hólyagosodik, "tolhatod" is fel a festékréteget egy spaklival.

panyizsuzsi írta...

Remek bejegyzés szerintem a kedvencek között lesz hamarosan!

Nekem Kata ezeket tavaly szóban mondta el, mielőtt a kredencemet (http://panyizsuzsi.hu/blog/a-kredenc/) felújítottam. Azzal teljesen egyetértek, hogy semelyik munkafázist nem lehet kispórolni. Pontosan ezért érdemes kisebb dolgokkal kezdeni, mert pl. egy kredenc óriási falat, ha az ember szépen akarja csinálni!

A szerszámokkal kapcsolatban én is minőség párti vagyok. Aki azonban nem újít fel rendszeresen, annak nem éri megvásárolni ezeket a csodákat. Keressétek meg a helyi kisgépkölcsönzőt és letét, valamint néhány száz, esetleg ezer forint ellenében tudtok jó gépet kölcsönözni! Megéri!

Névtelen írta...

Kata, szeretném a tanácsodat kérni. A Bosch excenteres csiszoló, a vezeték nélküli Bosch Prio és a csiszolni is tudó Dremel Multimax közül választanék csiszológépet. Sok dolga lesz neki, mert 3 nagy kétszárnyú ajtót, hat kisebb ajtót és három ablakot szeretnénk lecsiszolni vele, majd festeni.
Nem tudunk dönteni, a Dremel Miltimaxot is sokan ajánlják, a csiszolás mellett sok más munkára jó. Mi elsősorban csiszolni szeretnénk, és a régi kazettás ajtóinknak sok kis vájata van, ahová az excenteres csiszoló nem férne be.

Te mit ajánlanál?

Köszönöm,
Márti

Mira írta...

Kedves Kata! Még soha nem csináltam hasonlót, de blogodat olvasva fellelkesültem, és nagyon szeretném kicsit feldobni, a konyhaszekrényünket. Régi, "klasszik retro panel" beépített bútor, és a következő két évben még szeretnénk használni. Kívül festésre, belül esetleg festésre, vagy tapétázásra gondoltam.Kérdésem: Kell-e csiszolni? Ha kell, akkor csiszoló papírral lehet-e ilyen műanyagnak tetsző felületet? Ill. hogyan tovább? Alapozás és fedőfesték ecsettel, vagy spray festés szóba jöhet-e? Mely típusokat és márkákat ajánlod?Segítséged előre is köszönöm! üdv:M

Szentgyörgyi Kata írta...

Kedves M,

A klasszikus fóliázott felületet, mint amilyen a panelkonyha frontja, is fel kell csiszolni. De csak nagyon finom szemcsés polírozópapírral. Kérd így a boltban! Az alapozó itt nagyon fontos, ehhez mindenképpen az Otexet használd! Sprayfestés jó ötlet, de a tapasztalatom az, hogy a falkonos sprayfesték csak dísztárgyaknál tartós, mindennapos használati tárgyaknál hamar elkezd kopni. Ezért inkább fess hengerrel! Az Otexre bármi rákerülhet, de a nagy terhelés miatt valamilyen zománcfestéket ajánlok. Például Trinát. Nekik van vizes bázisú zománcuk is, az gyorsabban szárad, könnyű vele dolgozni, viszont deágább, mint az oldószeres. Trinátot ki tudsz kevertetni Tikkurila színkód alapján is.
Jó munkát!
Kata

Névtelen írta...

Szia Kata!

Nagyon szépen éleszted újjá a bútorokat! Ezért is szeretnék tőled segítséget kérni.

Láttam már a blogodon fabútor, laminált bútor felújítását, de én most egy régi műanyag kb 38x32x12-es falipolcot szeretnék felújítani. Az egyik bejegyzésedben írtad, hogy műanyagra is jó a Tikkurila Otex alapozó. És ha én csak mintákat szeretnék rá festeni? Akkor is használjak alapozót? Habár, lehet, hogy jót tenne neki egy teljes átfestés, mert nagyon retro szegény. Sajnos még nem tudtam eldönteni milyenre szeretném festeni, mert ilyen kis ajtós tárolópolcocskákra nem igazán találtam tippeket.
A polc a fürdőszobában van, a pára ugye nem fogja károsítani a festéket?

Előre is köszi a választ!

Anikó

Szentgyörgyi Kata írta...

Kedves Anikó!

Szerintem használd az otexet úgy, hogy a kívánt színre keverteted (negyed literes kiszerelés is van belőle) és azzal fested rá a mintát a polcra. Ha már nem szép a műanyag, akkor az egészet érdemes felújítani, Otex alapozóval és selyemfényű zománcfestékkel.

BenceIldije írta...

Kedves Kata!

A festékboltban, amikor felszaladt kicsit a szemöldököm az Otex árát megpillantva, ajánlottak egy Unitop nevű festéket (Trinát), ami állítólag tökéletesen megtapad midnenen, szépen terül, és nem kell alá alapozó. Mi a véleményed? Volt már dolgod vele?

http://trilak.hu/termek/Trinat_Univerzalis_festek_%28Unitop%29

Köszi a választ!
Ildi

Szentgyörgyi Kata írta...

Kedves Benceildije!
Kíváncsi vagyok, te mennyiért láttad az Unitopot, mert ahol én vásárolok, ott bizony az Unitop kétszáz forinttal drágább az Otexnél. Az Otex literes ára 5200 Ft míg az Unitop ára 5500 Ft!
A nagy különbség a kettő között, hogy az Unitop vizes bázisú, így nem olyan büdös és jóval gyorsabban szárad. De véleményem szerint, nem annyira megbízható mint az Otex. Dolgoztam már vele és volt hogy nagyon jól működött és volt hogy csalódnom kellett. Az Otexben viszont mindig bízhattam!

BenceIldije írta...

Hát na jó... de az Otex-hez még festék is kell, nem? Mindenképpen drágábbra jön akkor már ki.

Egyébként képzeld, konkrétan abban a kis festékboltban, ahol csak úgy találomra megnéztem, pont fordítva volt az árarány. :-)

Ha volt vele rossz tapasztalatod, akkor inkább nem kísérletezünk az Unitoppal, menjünk tutira. :-) Egy kis játékkonyhánál sem érdemes próbálkozni? Az talán nincs olyan igénybevételnek kitéve.

Köszi a választ! :-)

Unknown írta...

Kedves Kata!

Nekiálltam bútortfesteni :) Az eredetileg barnaszínű és lakkozott szék vázát szeretném koptatott fehérre festeni és lakkozni és/vagy viaszolni. Az átcsiszolás után a javasolt Otex alapozót használtam és erre került az Obi saját márkás víz bázisú festéke. A gond itt jön ... a karfák tetején a festék mint valami bőrréteg a visszacsiszolás során felhámlik és szinte ki lehet csomagolni azt a részt.
Az átcsiszolás csak kis mértékű volt, de az Otex jól tapadt meg.
Szerinted mi lehet a probléma?

A válaszodat előre is köszönöm!

Sanyi

Szentgyörgyi Kata írta...

Kedves Sándor! Antikoláshoz nem szoktam az Otexet javasolni, mert az egy tapadó alapozó, visszacsiszolni is nehezebb és feleslegesen drága alap, hiszen antikolásnál egy jóval olcsóbb is megtenné, sőt, teljesen el is hagyható az alapozó. Én inkább az alsó színt erősítem ilyenkor egy vastaglazúros átkenéssel. Az Obi vízbázisú festékét nem ismerem, de két okot tudok elképzelni amiért felhámlott a festék: vagy még nem volt teljesen száraz a festék, amikor elkezdted visszacsiszolni, vagy ez egy olyan festék, ami gumi szerűen szárad meg, tehát amolyan vékony bőrréteget képez a felületen. A Tikkurila Empire festéke például ilyen, lehet hogy az Obinak ez a bizonyos festéke is.

Bookline :) írta...

"A csiszolás őrületes porral jár, lehetőleg csináljátok szabadban, védőruhában, kendőben és maszkban. Nem viccelek, tényleg."

Minden csiszológéphez egy mozdulattal hozzákapcsolható egy (lehetőleg ipari, de sima háztartásival is előrébb vagy) porszívó. Ez esetben semmilyen felverődő porral nem kell számolnod.

Szentgyörgyi Kata írta...

Kedves Bookline! Igen, tudom hogy van, de ezek általában a második használat után elkezdenek leesegetni, és ha valaki dolgozik, akkor nem ezzel fog vacakolni. Egyébként, porszívózsák ide-porszívózsák oda, por van. Mindig.

Asztalos Laci írta...

Egyetértek az előttem szólóval. Egy megfelelően megválasztott porszívó / elszívó egység csodákat tesz, a keletkező forgács és por 95-98%-át képes elnyelni. Ha a második használat után "elkezdenek leesegetni", akkor az Ön készülékében van a hiba. Mindig.

Aranyalma írta...

Kedves Kata!

Neumann varrógép asztalom van, nagyon csúnyácska szegényke. Jelenleg a játszó/dolgozó/mindenes szobában van, így nem nagyon van szem előtt, viszont ebből a szobából szeretnénk majd gyerekszobát csinálni, így a nappaliba fog kerülni és nem szeretném ezt bámulni. Béna vagyok, mert nem tudom megállapítani, hogy iszonyat vastag lakkréteg vagy műgyanta van rajta. Nagyon szép állapotban van, egy helyen van az él lepattanva. Fehérre szeretném lefesteni és kárpitosszeggel díszíteni. Szerinted mennyire essek neki a csiszolásnak?
http://aprod.hu/hirdetes/naumann-varrogep-IDC0dR.html
A képek alapján meg tudod állapítani, hogy mivel van dolgom? (a képen nem a sajátom van)
Válaszod előre is köszönöm!
Üdv: A.A.

Aranyalma írta...

http://aprod.hu/hirdetes/naumann-varrogep-elado-ID1qCVX.html

Találtam egy ugyanolyat mint az enyém.

Szentgyörgyi Kata írta...

Ez ezer százalékosan műanyag furnér! Ne csiszold, csak mosd le tisztítószeres vízzel nagyon alaposan és utána kenj rá Otexet alapozóként. Erre már nyugodtan festhetsz majd.

Aranyalma írta...

Hát ez szuper! Köszönöm.

Avar Éva írta...

Szerintem a flex is kiváló csiszoláshoz, csak megfelelő korongot kell hozzá venni. Van olyan, amivel még egy esztergált felültről is könnyen eltávolítható a festék.:)

kriszta írta...

Szia!
Nagyon jo a blogod! Sokat segit! Megis lenne egy kerdesem, amire meg nem talaltam valaszt. Mi a kulonbseg a festekek kozott (vannak ugy e vizes alapu, diszperzios, es zomanc festekek ) mi alapjan lehet eldonteni , hogy mit is hasznaljunk. Peldaul fabol keszult butorra vagy regi-faburkolatra. Koszonom a segitseget es ha a blogon megtalalhato az informacio elnezest a figyelmetlensegert.

kriszta írta...

Szia!
Nagyon jo a blogod! Sokat segit! Megis lenne egy kerdesem, amire meg nem talaltam valaszt. Mi a kulonbseg a festekek kozott (vannak ugy e vizes alapu, diszperzios, es zomanc festekek es meg sokan masok) mi alapjan lehet eldonteni , hogy mit is hasznaljunk. Peldaul fabol keszult butorra vagy regi-faburkolatra ami eleg jo allapotban van. Feherre szeretnem lefesteni es tanacstalan vagyok hogy mit is valasszak ? Koszonom a segitseget es ha a blogon megtalalhato az informacio elnezest a figyelmetlensegert.

Krisztina

Szentgyörgyi Kata írta...

Jól "bekérdeztél". Ez egy teljes posztot igényelne, mert nehéz röviden megfogalmazni a választ, a workshopomon is legalább egy órát beszélek erről. Esetleg ajánlom figyelmedbe a májusi rapid workshopomat :-)
De ha lesz egy kicsit több időm, írok erről is egy posztot!

Melito írta...

Kedves Kata!

Egy kb. 10 éves sötét tömör fa konyhabútort szeretnék világosabb színűvé varázsolni (világosbarnára gondoltam). Még sosem csináltam ilyet, nem értek hozzá, mit javasolsz, hogyan álljak neki?
Köszönöm a segítséged!

Szentgyörgyi Kata írta...

Kedves Melito!

Sajnos a pácolás nálad nem jöhet szóba, mert az olyan mint a hajszínezés: sötétből nem lehet világosabbat csinálni. más kérdés, hogy lehet hogy le tudod csiszolni a sötét felületet. Ha így van, a csiszolástól alapból kivilágosodik a bútor és akkor dönthetsz úgy hogy egy másik színnel pácolod. Esetleg próbáld ki egy kisebb darabon, hogy le tudod-e csiszolni a sötét pácot.
Ha a pácolás nem működik, akkor sajnos csak a festés jön szóba, mert azzal bármennyi árnyalatot tudsz világosítani.

Evicuska írta...

Kedves Kata!

Lenne egy kb. 25 éves íróasztal, ami még az enyém volt, és most a kisfiamé lesz <3 Eléggé le van kopva, össze van matricázva. Bútorlapból készült, tömörített farost (hú, ezt így mondják egyáltalán? :) ). Szóval ezzel lehet valami csinálni? Csiszolni le lehet a fényes réteget, vagy festeni lehet csak?
Hú, nehéz elmagyaráznom, látszik, hogy tök kezdő vagyok, de a lelkesedés megvan :)

Köszönöm előre is!

Szentgyörgyi Kata írta...

Kedves Evicuska! Azt hiszem, minden kérdésedre választ kapsz majd ebből a posztból:
http://akicsihaz.blogspot.hu/2013/03/laminalt-butor-festese.html

Ha mégsem, akkor szólj. :-)

Related Posts with Thumbnails
Blogging tips