2011/08/22

"Rozikaszoba" projekt: mission complete

A boldog tulajdonos
 Én mondtam, hogy legyen tapéta! Harsogta kétpercenként Emese, akit továbbiakban mint Megrendelőt fogok emlegetni, bár mellesleg az egyik legjobb barátnőm, és örökké hálás leszek neki, hogy beengedett a lakásába. Mit beengedett, totális szabadkezet adott!
Közben pedig folyamatosan azt harsogta, hogy én megmondtam, hogy legyen tapéta!
Nyugi, jó lesz, vágtuk rá kórusban Brigivel, a továbbiakban, mint Number One Segítő, és kevergettük a színeket nagy bőszen.

És jó is lett.
De a végeredményig még hosszú volt az út.

Az egész úgy kezdődött, hogy Megrendelő hónapok óta kérdezgette, hogy ugye, átalakítod Rozika szobáját. Én meg hónapok óta, mindig rávágtam, ahogy azt a férjemtől tanultam, hogy hátperszedrágám.
Aztán, egy hirtelen jött apropóból rákérdeztem, hogy akkor nekivágjunk? Megrendelő erre közölte, hogy naná, de össz-vissz három napom van, mert akkor a szoba legyen készen Rozika szülinapjára.
Hát így kezdődött az Ámokfutás, amit "Rozikaszoba projektnek" kereszteltem el.
Telepakoltam az autót cuccokkal és egy egész gépparkkal, amit a Bosch biztosított nekünk erre a három napra.
Megrendelő és Number One Segítő pedig ujjongva fogadtak. Number One Segítő egyébként lakberendezőként tevékenykedik, és maga is havonta festi át a lakását, ha kell falat fúr és még a hűtőjét sem rest lefújni, ha úgy tartja kedve. Szóval, naaaagyon nagy mákom volt vele!

Mert az őrületes három napba, nevezzük továbbiakban Ámokfutásnak, még véletlenül sem fértem volna bele, ha ő nincs.
Kezdjük például A fallal. Nem, ezt nem lehetett kimaszkolni, hisz sosem készültünk volna el vele. Stabil kézzel kellett meghúzni a széleket. Amiből volt jó sok......
Az egyenlő szárú háromszög sablon "legyártása" okozott némi problémát a matematikai analfabéták gyülekezetének (nevezetten a blog írója, Megrendelő és Number One Segítő), de aztán minden ment, mint a karikacsapás. Igaz, két napig Number One Segítő csak ezt festette.
Én közben nekiláttam a natúr fenyő komód átalakításának. A komód lila színt kapott, meg új fogantyúkat. Aztán lefestettem egy régi telefonasztalkát is, melyet szúrófűrésszel ketté is szeltem, hogy elférjen az ágy mellett.
Ezután, elszalasztottam Megrendelőt a sarki barkácsboltba tyúkólhálóért, majd visszaküldtem kerítéshálóért, majd orvul rávettem, hogy az egészet spriccelje át kólával és álljon neki ledörzsizni a háló felületét. Megrendelő sűrű anyázások közepette, teljesítette feladatát. Így nekiláttam egy hagyományos kerítéshálót lefújni. Lilára. Lila lett még a csillár, melyet természetesen jól fel is turbóztam, és lila színű Ikea függönyökből készült el az ágy feletti baldachin-szerűség is.
A sok lila mellett, kellett a bézs színű fal, aminek festése előtt, le kellett csiszolnunk, majd glettelnünk a pöttyöket. Bézs színű szőnyeg (meglévő darab) és bézs színű ágyvég került még a szobába, ellenpontjaként a harsogó lilának és a hangsúlyos falnak.

A nagy szekrénynek mindenképpen maradnia kellett, azt csak áthelyeztük egy optimálisabb helyre, és fogantyút cseréltünk rajta. Bár Megrendelő nem szerette volna, ha megpiszkálom, végül mégis hozzá kellett nyúlni, mert kiderült, hogy az oldala, ami eddig nem látszott, eléggé ronda.
Ezért a szekrény oldalát csomagolópapírral dekupázsoltam, az elejére pedig a madárkákat Megrendelő készítette és ragasztotta fel.

Az egyetlen darab, aminek mennie kellett,a kinyitható gyerekkanapé volt. Mivel Megrendelő és Megrendelő Férje hosszú távra terveztek, rögtön egy felnőtt méretű ágyat vettek a régi kanapé helyére. Az Ikea Fjellse ágykeret 7990 Ft-ért tökéletes választás volt, mert adja magát, hogy meghackeljük.
Ennek apropóján, készítettem hozzá egy ágyvéget. Eredetileg lábvég is készült volna, de az Ámokfutás végül lábvég-nélküliségbe torkollott)

Nagyjából ennél a pontnál kapott kivétel nélkül mindenki idegrohamot, ami abban csapódott le, hogy egyre gyakrabban használtam a "k" betűs szót, Megrendelő egyre gyakrabban gyújtott egy cigire,pedig elvileg nem is dohányzik, Number One Segítő arcáról pedig kezdett eltűnni a kitartó mosoly.
A megváltás Megrendelő Férje személyében érkezett meg, aki maximális gőzzel vetette be magát.
A szoba így készen lett  Rozika szülinapjára, aki előtt napok óta titkoltuk a projektet és aki napok óta a testvére szobájában aludt.
Annyira fáradtak voltunk, hogy akkor, ott, nem is tudtunk örülni annak, hogy Rozika örül. De örült és boldogan aludt el új ágyában!

A történet végére, itt van nektek Megrendelő teljesen szubjektív és maximálisan elfogult projekt értékelője:

"Egyszerűen ŐRÜLET!  Nem szerettünk volna hercegnős babaszobát, azt
kértük Katától, hogy olyan szobát tervezzünk, amit nem nő ki egyhamar
a kétéves Rozi kisasszony. Amikor közösen tervezgetni kezdtünk,
álmodni sem mertük, hogy ennyire jó lesz és ennyire tetszeni fog majd
az ünnepeltnek. Kata energiája, kreativitása felülmúlhatatlan, tényleg
fantasztikus munkát végzett Ő és az egész csapat. Köszönjük a
szülinapos nevében is!"


Az Ámokfutásról hamarosan videót is láthattok, bár többségében Megrendelő filmezett, aki olykor lehagyta a fejem, miközben magyarázok........

És akkor most, tádáááám! (az előtte állapotról fotókat itt láthattok)













55 megjegyzés:

Kriszta írta...

Ez csúcs lett, minden elismerésem a tiétek. Legszívesebben én is ott lettem volna veletek. Ezek után elég hálátlanság volt részünkről, hogy "türelmetlenkedtünk" a fényképekért.

vicger írta...

Ez a projekt..... ez valami egészen elképesztő, zseniális és ŐRÜLETESEN maximálisan fenomenálisan jó!!!!!!

Ráadásul a vizuális élmény mellé mentális felfrissülés is jár, a férjemmel együtt hétrét dőltünk a nevetéstől.

Kedves Kata, elkötelezett rajongóid vagyunk :)

Szép napot! Gálklán

Kedvenc Otthon írta...

A falfestés zseniális, mostanában pont belefutottam ebbe a mintába, kicsit tartottam volna élesben kipróbálni, de abszolút nyerő, és a színeitek is nagyon szépek! A csirkeháló kevésbé tetszik egy gyerekszobában, de ezt csak a vélemény teljességéért teszem hozzá. Gratula a segítőknek és az ötletgazdának is! :)

Anka írta...

Nagyon tetszik a szoba, a színek, a hangulata, de nekem ez nem kislány szoba, sokkal inkább olyan tinédzser lányos, vagy fiatal lány szoba ... és nem a rózsaszínt hiányolom, csak valahogy nekem ez túl felnőttes egy kicsi lányhoz. A sok munkához gratulálok! :)

Névtelen írta...

Ebböl a szobából Rozika még húszévesen se akar majd kiköltözni....

Timi

Névtelen írta...

Kedves Kata!

A szoba egyszerűen CSÚCS lett:)) Megosztanád majd velünk a bézs fejtámla készítésének a módját? Előre is köszi!!! Vica

Lívi írta...

Nagyon-nagyon szép lett - bár egy kétéves kislányhoz nekem is túl komoly.

mystlishmom írta...

Szép munka lányok, csak a design kísértetiesen hasonlít erre a lányszobára: http://dosfamily.com/2011/05/my-tips-for-decorating-kids-rooms/

Névtelen írta...

Szuper lett, fantasztikus, innovatív, varázslatos, bájos, időtálló, ÚJ, MÁS!
Persze lehet sztereotípiákra hivatkozni,és definíciókkal korlátozni, hogy milyen egy igazi kislány szoba. Annak legyen olyan amit megszokott, vagy amire leszűkíti a lehetőségeket.
De ilyen üdítő, vagány példákra is van igény. Nekem ilyen egy igazi kislány szoba. Amikor 4-5éves voltam, a barátnőmmel sokszor királylánynak képzeltük magunkat, és azt gyakoroltuk, hogy hogyan fogunk elájulni ha jön a királyfi, egy ilyen szoba pont ideális lett volna nekünk.

Üdv
Zsuzsi

Névtelen írta...

szuper!!

Szentgyörgyi Kata írta...

gondoltam, hogy szóltok majd, hogy nem kislányszobás. "Megrendelő" kifejezett kérésére lett ilyen nagylányos.
Misthlysmom, nem, tévedsz, mert ez inspirált: http://le13zor.canalblog.com/archives/2011/07/29/21696215.html
:-P
És akkor ez most baj? Szerintem, mindegyik lakberendezőt inspirál egy kép, amit persze integrálni kell az adott helyre, az adott anyagokhoz, stb.

Névtelen írta...

Szerintem jobb, mint az "eredeti", és elég ritkán van így.Éva

Névtelen írta...

Szerintem nagyon is jó, hogy nincs benne semmi rózsaszín meg kislányos, az majd beköltözik a sok én pici pónimmal és egyéb játékokkal. Az fogja személyessé tenni.

Timi

Éva írta...

Egyáltalán nem baj - legalábbis szerintem. Arról nem is beszélve, hogy az, ahogy ti megvalósítottátok jobb lett, mint az inspiráló kép. Nekem legalábbis jobban tetszik. :)

Béni írta...

Szerinem is csúcsszuper lett a szoba. Lájkolom. :-) Meg szabad kérdezni, hogy a lilára festett komód új fogantyúit hol szereztétek be?

gerekriszta írta...

nem, nem baj. ne törődj vele. klassz, úgy ahogy van. gratulálok én is.

Szilva írta...

Nagyszerű munkát végeztetek szerintem is :) Kimondottan tetszik, hogy nem habos-babos rózsaszín-királylányos a dizájn. Rozika szuper kuckód lett!

Kedvenc Otthon írta...

@Misthlysmom: én is belefutottam ebbe a gyerekszobás képbe a napokban, egy sokadik forrásban. Sztem egyáltalán nem baj, hogy ez Katát inspirálta, és más színekkel (szép kombinációban) ő is létrehozott egy saját értelmezést, és ez a lényeg! :)

KarlaLina írta...

Kata, ne hagyd magad :-) ez jó munka! És inspirálódni alap (mondja egy lakberendező) hogy aztán álmatlan éjszakákon azon kattogj, hogy teszed át a mindennapi munkádba. Hányszor nem aludtam ilyen miatt, annyira nem hagyott békén egy-egy ötlet, alig vártam, hogy legyen lehetőségem valahol "egyéniesíteni". Szép szoba, és ha a kiscsaj szereti, minden rendben. (Nekem is Rozim van)

Névtelen írta...

Nagyon tetszik, különösen a fal. De azért a mécsesekhez ugye nem adtatok gyufát? :) Csilla

KarlaLina írta...

Kata, ne hagyd magad! :-)
Ez egy nagyon jó munka!!!
Inspiráció kell (mondja egy lakberendező!) anélkül hogyan is menne az egész? Hányszor volt, hogy nem hagyott éjjel aludni egy-egy nagyon tuti megoldás, vagy kép, vagy szín, amit láttam. Már alig vártam, hogy megfelelő megvalósítási területet/helyet találjak hozzá! De addig bennem élt, vibrált, dolgozott, átformálódott a dolog!
Nem másoltál, hanem átültetted egy másik kislányszobába... Mégpedig ügyesen :-)

Szentgyörgyi Kata írta...

Fogantyúk beszerzési helyét most századjára leírom:
http://www.dlawlesshardware.com/knobs.html
ha még egyszer valaki megkérdezi, esküszöm, nem válaszolok :-)
A háttámláról természetesen készült tutorial. Ha jól emlékszem, mert Ámokfutásunk bizonyos részletei már kiestek.

Mikes Andi írta...

huh en hulyet kapnek azt a falat lefesteni. Tapeta ezerszerinkabb. Amugy nagyon ugyes vagy!

modorka írta...

Iszonyú menő lett!!!!és szuper stílusos! fantasztikus mit tudtál kihozni az "alapanyagból"! És nincs egyetlen részlet se, ami ne lenne a helyén. És mindenből pont jó mennyiség van. A komód meg a fal meg a csillár hip-ségét pont jól ellensúlyozza a háló meg a rekesz-játéktárolók. Azt hiszem az én kedvencem a kerítésháló. De a komód meg a fal is gyönyörű lett. Igazán gratulálok!!!

Kinga írta...

Azon merengek, hogyan lehet egyszerre dicsérni, és kedvesen "beszólni" valakinek.. (mystlishmom ).Megint csak azt érzem, hogy a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve... Elolvasni a hozzád írt megjegyzéseket, olyan, mint egy pszichológiai tanulmány! :-)
Ne hagyd, hogy egy pillanatra is elvegye a kedved bárki is!!!

Névtelen írta...

Még mindig nem értem, miért baj, ha valakinek jó a szeme...mystlishmom rögtön érezte, honnan az inspiráció...és az baj?

Unknown írta...

Azt a büdös mindenit! Ez nagyon rendben van! Ha esetleg, a szoba tulajdonosa megunja, szóljatok, szívesen beköltözöm helyette... bár én már nem vagyok kétéves :)))))

Szentgyörgyi Kata írta...

Azt miért nem veszi észre senki, hogy a kerítéshálót vajh' miért kellett lespriccelni kólával? Csak a képeket nézegetitek, mi? :-))))

normano írta...

Hali!!Elképzelhető,hogy a kóla megmarja egy kicsit és jobban fogja a festék???Nem tudom,csak tipp!!:-)))

Névtelen írta...

Engem érdekel, hogy miért. Mert a kóla mindent old, lemarja a rozsdát is, meg jó alapozó helyett is :)?

Névtelen írta...

Szóval, kedves Kata!
Miért kellett a kerítéshálót lespricellni kólával? :)

Szentgyörgyi Kata írta...

Normanonál a pont :-)

Névtelen írta...

Nagyon szeretem a blogodat, Kati, ahogy a munkáidat is, szellemes, kreatív, újszerű és nőies. Le kalappal, így tovább!

De ez a (kis)lányszoba most nekem nem tetszik (nem "beszólni" akarok, távol áll tőlem, felnézek rád azért, amit csinálsz). Nem azért, mert nem kislánynak való, ha a szülők kérése volt egy időtálló kuckó, megértem. Hanem most nekem ez valahogy túl trendi?, mű?, izzadságszagú? Nem tudom, mi a helyes kifejezés.

Az eddigi ötleteid-munkáid-átalakításaid a lakásotokban (a konyhabútor, a nappali szekrénye, a szuper ebédlőszékek, a kreatív függönykarnis, a csúcsszuper szegecselt szekrény, a gyönyörű éjjeliszekrények, és a kedvencem, a régi paraszttálaló stb.) mind nagyon egyedi, ötletes, szép, igényes, és főleg olyan FRISS, ÜDÍTŐ igazi egyedi dolgok-gondolatok.

Ez a kislányszoba meg afféle "kell", divatkövető alkotás lett érzésem szerint (nem azért, mert inspirálódtál máshol, ez természetes, nehéz feltalálni a meleg vizet). Valahogy minden megvan benne, aminek manapság szerepelnie "kell" egy dizájnos enteriőrben: sok lila, hangsúlyosra festett fal, ágyvég, csillár, és persze az elmaradhatatlan csirkeháló, és a raklapok-rakdobozok. Most ez így nagyon trendi, divatos, "hűha"-szoba (és tényleg az, le a kalappal a munkátok előtt), de valahogy a kevesebb több lett volna, és nem találom benne azt a jellegzetes "Katis", vagy ha úgy tetszik "Joie d'Vivre"-es igényes bohémságot.

Remélem, nem baj, hogy egy ilyen vélemény is elhangzik, nem hiszem, hogy ez kisebbítené a "munkásságodat", sőt! Továbbra is kalaplengetés, és várom a folytatást :)

Anita

veszi írta...

Nekem borzasztóan tetszik a csirkehálós rész. Előtte az a natúr ládika a játékoknak szuper!
Szerintem ebben a stílusban kellett volna tovább haladni és akkor most nem lenne ekkora stílus-zavar!
Nagyon tetszik a fal, a komód, gyönyörű a fogantyú (nem kérdezem hol lehet venni..)De, ami az ágy feletti drapériát illeti....hát...
A legeslegszebb természetesen ROZIKA!
GRATULÁLOK HOZZÁ!

13zor írta...

wonderful :) your work is beautiful!

Szentgyörgyi Kata írta...

@13zor, :-)))

13zor írta...

I speak about you ;)
http://www.facebook.com/pages/Le-13zor/114517711951088

Szentgyörgyi Kata írta...

13zor,
Merci Beaucoup! Rozika, La propriétaire de la chambre, n' est pas mon fille, elle est le fille de m'amie. J ave deux fils :-)

Szentgyörgyi Kata írta...

Ízlések és pofonok :-) Nem lehet, hogy amit csinálok, az mindig, mindenkinek tetsszen,de ez nem baj, sőt! Azért, ha kérhetem, a magamfajta érzékeny embernek, úgy írjátok meg a kritikát, ahogyan azt a szemébe, arccal, névvel, saját személyiséggel is vállalnátok, rendben? :-)
Ami a szobát illeti: ha nem magamnak csinálom, az a legfontosabb, hogy annak tegyek a kedvére, akinek csinálom. Ettől függetlenül, minden részletét imádtam a munkának, és ha valamit mégis másképp csinálnék, akkor az igazából csak annyi lenne, hogy rábeszélném a tuljdonos-megrendelőt, hogy a nagy fehér szekrény helyett, tegyen be egy ónémet, vagy népies ruhásszekrényt, amit rozikaszobásítanék. De mivel a Enterteam bútorai vannak az egész lakásban, és ez a szekrény is egy garnitúra része, így szóba sem került, hogy lecseréljük. Azt is sajnálom, hogy nem maradt idő a lábvég elkészítésére, de ezt idővel talán pótolni tudom.

Orsi írta...

Tegnap végre megnézhettük élőben is! Csudijó!!! Gratula Kata!
Effie ma reggel: "A Rozi nagyon jó kislány volt, mert egy tündér csinált neki hercegnős szobát! Nekem is csinál, ha jó leszek?" :))
Kata tündér?? (megjegyzem a mai viselkedése alapján max. egy hangszigetelt gumiszobát érdemel...)

Névtelen írta...

Kati, gratula, a szoba nagyon klassz lett, a fal festése nagyon tetszik, a másik kedvencem a kerítésdrót a falon. A kérdésem: a drótfonatot hogy festetted, spray-vel vagy ecsettel? A másik: egy nagyon hasonló natúr fenyő komódom van, én is átalakítanám. Az átfestésnek van valami trükkje? Milyen festéket használsz (én ilyen klassz színeket miért nem látok a festékboltban)?
Sopen

Szentgyörgyi Kata írta...

Sopen,

a kerítéshálót sprayfestékkel fújtuk le. Először kólával meglocsoltuk, majd dörzsiszivaccsal átdörzsöltük és utána kapott egy sprayfesték alapozót is, végül pedig a lila színt. A bútorok festéséhez általában Tikkurila festéket használok, gyönyörű színeik vannak.
Trükk, az nincs. csak sok munka van vele :-)

Névtelen írta...

Kedves Kicsi Ház!

Szerintem kelljen egy lakberendezőnek a visszajelzés, hogy egy elkészült munkával szemben ellenérzések is vannak!

Tehát falfestés szuper, komód szép, háló+ládák nekem bejön (feltéve, hogy a ládák a látszat ellenére iszonyúan le vannak csiszolva és viaszolva/neadjisten lakkozva, mert a szálka nem menő). Csillár akár még jó is. Inspiráció természetes, nincs avval semmi hiba, bár az forrás nekem vidámabb.

Viszont ez nem gyerekszoba, lehet, hogy a szülők hülyék szegények (igen, ezt szembe nem mondanám), de egy mivel ők sem szeretnének legobirodalomban lakni, így egy gyerekhez sem illik a lila trend. Hová kerülnek a színes műanyag építőkockák, az annapetik, stb, vagyis az összes stílustörő gyerektárgy.

A saját gyerekszobátok tökéletes.

További sok sikert és maradok lelkes olvasód:
Andrea

Szentpyr írta...

Kata kedves! A sok méltatás közepette, gyakorlati kérdésem lenne a játéktartó ládák beszerzési forrásával kapcsolatban: hol, hogyan juthatnék én hasomlóhoz? (És valóban ennyire megmunkáltad, mint ahogy fent említette valaki?

És akkor pár szót még... én hálásan köszönöm neked a sok inspirációt, gyakorlati útmutatót, lakberendezési sziporkát! Kedvelem a leleményeidet!:)

Szeretettel: Rita

Névtelen írta...

Andrea, mióta van kőbe vésve, hogy milyen egy gyerekszoba?

A kötelező annapeti meg játékkocka lehet a fiókban is, de akkor sem áll meg a föld és alszik ki a nap, ha ennek a kislánynak másfajta játékai vannak.
Persze lehet sztereotípiákra hivatkozni,és definíciókkal korlátozni, hogy milyen egy igazi gyerekszoba. Annak legyen olyan amit megszokott, vagy amire leszűkíti a lehetőségeket -mint már írtam is korábban -, de aki nem ragaszkodik a szabályokhoz annak hagy tetszen már ez, anélkül, hogy le lenne hülyézve.

A vélemény lehet hasznos, a másik sértegetése viszont csak szimpa rosszindulat.

Üdv
Zsuzsi

Névtelen írta...

Én imádom úgy ahogy van...

Alma

Szentgyörgyi Kata írta...

Kedves Rita,

a ládákat én Juditutól kunyeráltam el, ő pedig a nagyszüleitől hozta, vidékről. Azt gondolom, hogy akik rendszeresen figyelemmel követik a blogom, nem gondolhatják, hogy nem csiszoltam le. Az új gépem gyakorlatilag gyalulni is tud, és alaposan átmentem a dobozokon vele.

Szentpyr írta...

Köszönöm a választ!

Ó kérem, én magamból indultam ki, hogy tejóég!' ennyire meg kell ezzel dolgozni? Te végtelenül precíz vagy, ezt jól látom,bár azt is tudom, a célzás nem nekem szólt!:)

Gigike írta...

Hűűűű...a többiek már mindent elmondtak előttem.... :) kíváncsi lennék..,hogy a (fa)bútorokat milyen festékkel fested?

Szentgyörgyi Kata írta...

Gigike, sokféle festéket használok, itt most éppen egy kétkomponensű, tehát csak szórással felvihető festéket használtam

Szentgyörgyi Kata írta...

Rozika szobájában látható csillár elkészítéséről itt olvashattok leírást:
http://panyizsuzsi.hu/panyizsuzsi-pont-magazin/

Névtelen írta...

Іt's going to be finish of mine day, however before finish I am reading this wonderful article to improve my knowledge.
my site: mosaic birdbath

Névtelen írta...

I do not understand a single word of what you've written ;-) But I like your DIY very much, your ideas are awesome.

Lovely Greetings from Germany
Christin

Névtelen írta...

Nekem az "eredeti" jobban tetszett. :) Sokkal élettelibb, illetve vidámabb volt. Ez a szoba túl hideg egy ilyen kisgyermeknek. De ez az én véleményem. Üdv, Judit

Szentgyörgyi Kata írta...

Judit, nem értem az "eredeti" kifejezést. Az adott képet nem másoltam, ez nem volt célom. A fotó egy inspiráció, sok másik mellett, melyekből összeraktam a saját verziómat, és így, ez az eredeti.

Related Posts with Thumbnails
Blogging tips