2014/04/06

Zsófi otthona 8. rész: A konyha-külcsín és belbecs


Miután sokan kommentekben kérdeztetek rá részletekre a konyhával kapcsolatban, (bővebben erről ITT) úgy döntöttünk, hogy egy képriportban bemutatjuk mit rejtenek a szekrények és milyenek a részletek.

Ezen a képen szépen látszik a mennyezetig futó felsőszekrény és az alján futó led csík világítás.
Nagyon szeretem és nagyon örülök , hogy a meleg fényű variáció mellett döntöttünk



A belső csöpögtető:


Ez egy teljesen hétköznapi konyhabútor szerelvény, ami mint azt korábban leírtam szerintem alapdarab egy egyterű nappali konyhában. Nem drága, 60 és 80 cm széles méretben is kapható.

Az elszívó:



Az elszívóról is érkezett kérdés. Ez a TEKA egyik modellje. Beépíthető, filteres. Létezik olyan is, ami kihúzható, de ez fix méret, miután nekünk az ajtófrontok túllógnak a korpuszon, kihúzható elszívót nem tudtunk volna berakni. A filteres elszívók úgy működnek, hogy alul beszívják a levegőt, átmegy a filteren, ami szagtalanítja a levegőt, majd egy csövön és rácson keresztül a tiszta levegő visszavezetődik a légtérbe. Ez azt jelenti, hogy kell egy rács a visszaszellőzésnél

Az elszívó szellőző:



Ez a rács nálunk így néz ki, a felső takaróelembe helyeztük el.

Az elszívócső:



A cső végig fut belül a szekrényben. Ezt valaki eldobozolja és csak kétoldalt van polc mellette, én meghagytam a csövet, mert nem zavar. Amit tudni érdemes, hogy minél hosszabb a cső és minél több kanyar van benne, annál hangosabb lesz az elszívó, amikor dolgozik.

A ledcsík:


A ledcsík és a csöpögtető tálca alja. A rács alatt ugyanis ugyanúgy tálca van, mint a normál asztali csöpögtetőknél, tehát nem a pultra csöpög a víz.

A  csap:



Konyha csapteleknél egyre gyakoribb, hogy találunk ilyen kihúzható csöves megoldást. Imádom! Nagyon praktikus, mert nem csapódik fel a víz és a fazekat nem kell beemelni a mosogatóba (ami mondjuk épp tele van), hanem a pulton is meg tudom tölteni.

A fiók:



Az alsó szekrénynél egységes frontokat akartunk, ezért ide nem került hagyományos fiókos elem, hanem belső fiókos vasalatokat vettünk, mert így sokkal szebb lett a front kiosztás. Aggódtunk, hogy mennyire lesz praktikus, de jó döntés volt, nagyon jól használható. Figyelem! Lényegesen drágább, mint a normál fiók vasalat.

A fogantyúk:


A "gyémánt fogantyú", aminek léte tulajdonképpen Kata érdeme. Nagyon szeretem, szerintem nagyon elegáns a szürkével.

Konnenktor a pultnál:


A pult középső részéhez is került két konnektor. Szintén hasznos

A pult oldalról:


Ezen a képen jól látszik a lábazati takaró elem. Volt erről kérdés, ezért raktam be ide ezt a fotót. A lábazati takaróelemet azokra a műanyag lábakra pattintják rá, melyeket az előző bejegyzésben még láthattok a félkész állapotot mutató képeken. Az állítható lábak használata azért jó, mert sokkal precízebben tudják vízszintesre belőni a bútort a padló egyenetlenségei miatt, mintha a bútor korpusza (oldal elemei) a padlóig futnána.

A  mosogatógép:


Az utolsó elembe került a mosogatógép, mert így a mosogatótól jobb kézre esik és a férjem is, én is jobbkezesek vagyunk.

A szelektív:


A szelektív szemetes kérdése mindkét lakásunkban központi kérdés. Én nagyon szigorúan szelektíven gyűjtöm a szemetet, mert ezt fontosnak tartom, viszont utálok minden nap rohangálni a szeméttel ide-oda. Ezért mindig relatíve nagy tárolókkal számolok. Ebben a konyhában van egy olyan rész, ahol a dobogó miatt kb 20 cm-t veszítünk a szekrény magasságából. Ide kerültek a szelektív tárolók fiókokba. A belső rendező szatyrok Ikea termékek.

A torony:


Szeretem, hogy ez a szekrény végig szürke lett, kicsit érdekesebb így mintha hófehér lett volna ez is.

Hűtő:


Jobb legszélen a hűtő, aminek ajtaja természetesen a konyha felé nyílik. Alatta van a két fiókos mélyhűtő.

A középső szekrény:


A középső szekrénybe raktunk konnektort. Ide a facsaró és a pirítós állandóra be van dugva. Megmondom őszintén nagyon ritkán használjuk mindkettőt, de azért kell és nem akartam, hogy a pulton sorakozzanak.

Melegítő fiók:


Ez egy "luxus" darab. Bár az ára egyáltalán nem elérhetetlen (mi 100 000 Ft-ért vettük) inkább a helykihasználás szempontjából luxus,vagy azért mert végül is lehet élni nélküle. Akkor döntöttem el, hogy lesz ilyenünk, amikor gasztrobloggerekkel csináltam ezt az interjút (ITT) . Mautner Zsófinál van ilyen. Bár sokszor jártam már Zsófi konyhájában, mert itt fotóztuk a szakácskönyvét, valahogy a melegítőfiókra nem tértünk ki sosem. De az interjú során elmondta, hogy milyen klassz dolog. És mivel mi mindig gondban vagyunk azzal, hogy minden egyszerre készüljön el és legyen meleg, ezért nálunk remek szolgálatot tesz.

Spájz:




Gondoltam megmutatom hol rejtegetjük azokat a dolgokat, amiknek "sosincs hely". Teregető rács, vasalódeszka és társai….

Spájz-mikro:



Mi hosszas töprengés után a spájzba raktuk a mikrót. Az első terveken beépített mikrót terveztünk. De egyrészt túl magasra került volna a torony részen, ha a sütőt megfelelő magasságban tartjuk. Másrészt a beépíthető mikrók valamilyen okból kifolyólag eszméletlen drágák és erre sajnáltam a pénzt, mivel szinte egyáltalán nem használjuk a mikrót, csak nagyon ritkán. Úgyhogy végül úgy döntöttünk legyen egy mikró, de olcsó, egyszerű, raktunk konnektort a spájzba és tökéletesen elégedettek vagyunk ezzel a megoldással, mert itt jó magasságban van, ha használjuk, de nincs szem előtt nap mint nap.


Az előző részeket pedig elolvashatjátok a   címszó alatt  a jobboldali sávban:





Bejegyezte: Szigeti Zsófi

15 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Zsófi!

Nagyon hasznosak a posztjaid, köszönöm szépen széles olvasótáborod nevében! :) A konyhátokat nagyon praktikusnak találom.

Jól látom, hogy a konyhaszekrény alatt és előtt parketta van? Mi is szeretnénk megtartani a parkettát, de a mesterek igyekeznek lebeszélni róla. Nálatok kapott valamilyen extra védelmet a konyhai "balesetek" ellen? Mik az eddigi tapasztalataitok?

Köszönöm szépen előre is a választ,
Tutumutti

viragomviragom írta...

Kedves Tutumutti
A konyha ilyen formában még csak pár hónapja üzemel, azóta nincs semmi problémánk a parkettával.
Más lakásokban, ahol évek óta használják a parkettás konyhát, is az a tapasztalatom, hogy semmi probléma nincs vele. A parkettának, miután fa, a legnagyobb ellensége a víz. Jól kicsavart, szinte épphogy nedves ronggyal kell felmosni, de nem csak a konyhában mindenhol, ahol parketta van. Ha ezt betartja az ember és megfelelően volt felcsiszolva és lakkozva nagyon hosszú életű lesz.

Névtelen írta...

Üdv!

Nem gondolkodtatok azon, hogy az elszívó ne csak benn "forgassa" a levegőt, hanem inkább kifelé "nyomja" ? A hely a csőnek meg is van hozzá a szekrények felett ...ha már 1x szét lett borítva a lakás..

dj

viragomviragom írta...

Kedves DJ!

Ha a "kifelé" alatt az utcát érted, akkor a válaszom az, hogy DEHOGYNEM. A homlokzatra nem lehet kivezetni, nem engedélyezik és közös szellőzőbe szintén nem köthető. Szellőzőt kéménybe lehet kötni (legalábbis itt) ha nincs kémény, marad a szűrős megoldás.6245553 435

Névtelen írta...

Kedves Tutumutti!

A parkettával kapcsolatban szeretném megerősíteni Zsófit. Mi a konyha kövét cseréltük laminált padlóra (5 éve) és semmi probléma vele. Sőt, így az épp kúszó-mászó kislánykám is ott játszadozik mellettem (a nem hideg kövön) mikozben főzök. Én naponta mosom fel épp a kisgyerek miatt. Egyáltalán nem kell félni a parkettától! Nálunk van egy szőnyeg a tűzhely előtt, ha jól láttam, Zsófiéknál is így van.
Üdv: J.

Ui: Zsófi, nagyon szép és átgondolt konyhátok lett, gratulálok hozzá.
Esetleg megkérdezhetném, h a szürke színű ajtófront pontosan melyik és milyen kódú a Nett Front oldalán? Köszönöm

Névtelen írta...

Visszafogottan elegáns és praktikus. Teljesen odáig vagyok...

Zsófi

viragomviragom írta...

A front színe nett 17 (http://www.nettfront.hu) festett frontok menüpont alatt, a NETT 60 színeknél találod. A marásminta egy sima "szappan mart" front (így hívják), sok helyen kapható. Náluk a IV. kategóriában A4/SZ néven találod.

Névtelen írta...

Sziasztok!
Én Katától szeretnék kérdezni, egy régi témában, a padlófestésről.
Annak idején hány napig tartott, amíg teljesen megszáradt és már lehetett használni?
Köszi, Eszter

Szentgyörgyi Kata írta...

Kedves Eszter!
Mivel jó időben festettünk (értsd meleg volt) és vizes bázisú festéket használtunk, így mire végeztünk a szobával meg is száradt, igaz a biztonság kedvéért egy napig nem mentünk rá.

Lívi írta...

Köszönöm a csöpögtetős fotót! :-) szuper ötlet! Utálom, hogy még ha rend is van a konyhában, a teli csöpögtető miatt mindig rendetlenségerzetem van.

Névtelen írta...

Kedves Zsofi!

Remek lett a konyha es nagyon orulok a reszletes leirasoknak! Kisebb felujitasok alatt all a konyham, es bar a laminalt pultunk cserejet most nem vallaljuk be, a muanyag vizzaro a szinazonos befuzos dekorcsikkal repul a kukaba. A legszornyubb dolog, ami letezik a foldon szamomra, es sajnos nem igazan talalok helyette igazan tetszo alternativat. Nagyon erdekel, hogy milyen vizzaro profil kerult a konyhatokba, valami hasonlot keresek en is. Az egyik fotodon jol latszik egy toldas, ezert ugy sejtem, hogy nem a pult anyagabol keszult, vagy megis?

Koszonom elore is, ha megirod!
Udv,
Maya

Tamás írta...

Kedves Zsófi!

Nagyon szép lett a konyha, gratulálok hozzá! Nagyon megtetszett a szekrénybe építhető csepegtető és azt szeretném kérdezni, hogy honnan szerezted be? Korábban a fali sínre akasztható csepegtetőt terveztem az új konyhámba, de látva a te megoldásodat meggondoltam magam.
Köszi, Tamás

viragomviragom írta...

Kedves Maya!

Sajnos az a rosszhírem van, hogy ez a vízvető a pult anyagából készült, tehát neked nem jelent megoldást. Létezik rozsdamentes vízvető megoldás, szerintem az ikeában is kapható, ami azért eggyel jobb, mint a sima műanyag
Kedves Tamás!
Az asztalunk szerezte be a csepegtető tálcát. Itt például kapható: http://tilia2002.unas.hu/spl/563800/Felso-szekrenybe-szerelheto
Azt hiszem a miénk konkrétan innen van:
http://www.dosafabutor.hu/termekek/10.Femracsok

Nóra írta...

Kedves Zsófi!

Nagyon szeretem a blogodat és az itteni bejegyzéseket is a lakásfelújításról. Nagyon tanulságos! Viszont a 4. részt nem találom, a 3. után az 5. jön, vagy én néztem el valamit?

Köszi: Nóra

Szentgyörgyi Kata írta...

http://akicsihaz.blogspot.hu/2014/01/zsofi-lakasa-4-resz-varatlan-fordulatok.html

Related Posts with Thumbnails
Blogging tips