2014/03/06

Eklektika vajon mi?

Az eklektika különböző stílusok keverése.  Meghökkentő, egyedi és soha meg nem unható.
Az eklektika az a stílus, amit nagyon kevesen értenek.
Valószínűleg ezért sokan nem is szeretik. De én imádom! Az eklektika a lakberendezés sava-borsa, csimborasszója.
Az eklektika viszont nehéz műfaj és nem való mindenkinek.
Ez a műfaj nem való azoknak, akik halomra gyűjtögetik a képeket a Pinteresten szinte válogatás nélkül, mert minden tetszik.


Ez a műfaj nem való bizonytalanoknak, olyanoknak akik könnyen elcsábulnak egy friss ingernek vagy olyanoknak aki még maguk sem tudják hogy mire vágynak.
Mert a látszólagos összevisszaság, esetlenség, az első pillantásra össze nem illő ám mégis harmonikus tárgyak ügyes összeválogatása mindig pontos tervezés végeredménye. A különböző stílusok keverése orosz rulett, ha nincs hozzá megfelelő stílusérzék, könnyen katasztrófába torkollhat a dolog.
Mivel mostanában eléggé beleástam magam a témába, sőt valójában mindig is nagyon izgatott ez a műfaj,  (lásd korábbi otthonaimat ITT) néhány pontban összeszedem hogyan érdemes nekiállni egy eklektikus hangulatú tér kialakításához.

1. Találd ki előre!

Gondold át, hogy mire vágysz, milyen stílusokat ötvöznél. Minél távolabbiak a keverni kívánt stílusirányzatok, vagy minél meghökkentőbb a kontraszt, annál izgalmasabb a végeredmény. Én azt javaslom, hogy ne csak a stílusirányzatokat találd ki, hanem konkrétan nevezd meg amit szeretnél, ahová a végén el szeretnél jutni. Pl: mi egy vidéki kúriát álmodtunk meg, modern városi környezetben, mai felhangokkal. Vagy mondjuk szeretnék egy skandináv otthont, angol eleganciával. De lehet párizsi sikk, gyarmati egzotikummal fűszerezve.  Ipari hangulat, glamouros sikkel finomítva. Ilyenek. A lényeg, hogy konkrét mondatban fogalmazd meg a vágyadat, azt a sajátságos stílust, amit el szeretnél érni a stílusjegyek keverésével.

2. Ragaszkodj a vezérvonalhoz

Ha megvan a te mondatod, kezdj el kutakodni. Nézz utána, mik a jellemzői az általad vágyott stílusmix egyes elemeinek. Nézz után ami a jellemző elemei az angol otthonoknak vagy a skandináv enteriőröknek ha ezt a kettőt akarod mixelni. Válaszd ki belőlük a neked tetsző elemeket és tartsd magad hozzájuk. Ne inogj meg, ne csapongj, csak köves a vezérvonalat.
Nálunk a modern kúria vezérvonalhoz jól passzol a sok nagyon minimál felületű, egyszerű vonalvezetésű bútor, mint a fém polc a nappaliban, a székek az étkezőben vagy a konyha üvegfrontja. A "kúria" vonalat hivatott vinni az antik szekrény, amiben a Tv-t bújtatjuk, a nagyon klasszikus kanapé és a perszaszőnyeg és a nagy mennyiségű virágminta a falon.





3. Legyen egyensúly!

Fontos hogy mixelni csak egy nagyon kényes egyensúly betartásával lehet. Valahogy ügyesen kell kiragadni az egyes stílusjegyekhez tartozó darabokat, megtalálva a találkozási pontot. Az egyensúly nekem ennél a szituációnál nem azt jelenti, hogy mindenből egyformán legyen, hanem azt, hogy legyenek fókuszpontok és azokat találjuk ki jó. Például egy urbánus eklektikánál, egy nagypolgári házban elég, ha az ablakok, és a meglévő építészeti elemek adják a nagypolgári hangulatot, a berendezés pedig szinte teljesen minimál, megtörve mondjuk egy hatalmas csillárral az étkező felett. Így annak ellenére, hogy a berendezés kilencven százalékban minimálra lett hangolva, a míves ajtók, ablakok és az a bizonyos egy darab csillár olyan kiemelt része az egész megjelenésnek, hogy simán egyensúlyba hozza a minimált a klasszikussal.
De ha mondjuk imádjuk a flea market stílust, egy csomó bolhapiacon beszerzett kissé lepukkant cuccunk van, akkor muszáj lesz mellétenni néhány igazán ütős és menő dizájnerdarabot, csilivili holmit, hogy a végeredmény ne szakadt legyen, hanem extravagáns.

4. Tudj nemet mondani!

Az eklektika nem az, amikor egy csomó mindenféle bútort összezsúfolunk. Szigorúnak kell lenned és csak a legfontosabb  darabokat tarthatod meg. Minden egyes berendezési elem kulcs a végső egyensúlynál, de ne vidd túlzásba.

5. Színharmónia

Az eklektikus tér kialakításához kellenek a minták, a színek és a különböző anyagok. Az eklektikus térben bátran mixelhetünk, de legyen egy összefogó elem. Ez többnyire szerintem a színvilág, de lehet egy minta is.
Bátran mixeljük a virágmintát a csíkossal de figyelni kell a színharmóniára, hogy végül összepasszoljanak valahol. Köszönjenek vissza színek itt-ott ha mintákat mixelünk!
Az eklektika elbírja a kontrasztos színeket, de válasszuk okosan, jó szemmel. ez kulcsa lesz a végeredménynek. Én például egy másodpercig sem kételkedtem abban, hogy jó döntés lesz az okkerszínű falhoz egy zöldeskék kárpitú kanapét párosítani ;-)
A hálószobánkban is a szín a fő összefogó elem, illetve a színek. Mert bár a bútorok minden egyes darabja más korszakból való, végül a fekete-fehér, sötétzöld és arany színpaletta  összehozza őket. Mivel figyeltem arra, hogy minden darab ami a hálószobában van beleférjen ebbe a színpalettába, nem lett zavaró a retro asztalka, a bécsi barokk polcelem, és a klasszicista hangulatú író-komód egy térben való elhelyezése.




6. Tanulj!

Ha egy eklektikus otthont szeretnél berendezni, szerintem fontos hogy legyen jó érzéked és szemed a színekhez, mintákhoz. De ha ez megvan, akkor sem árt nézelődni, okosodni, tanulni. Bátran csodálkozz rá a világra és meríts inspirációt neves tervezőktől.
Én ezeket a blogokat olvasom, az ő stílusuk áll hozzám a legközelebb:
Az eklektika fenoménja Jenny Komenda blogja a Little Green Notebook
A bevállalós és merész de döbbenetesen jó ízlésű Kristin blogja a Hunted Interior
Amerika legismertebb és legkeresettebb stylistjának blogja Style by Emily Henderson mindig tartogat meglepetéseket!
Kifinomult és nagyvilági Ashlina blogja a The Decorista
Ide sorolnám még az amerikai Domino Magazint, I-pad-re letölthető verzióban olvasom és tanulok belőle.
Magyar szinten ajánlom magamat :-) és Nikoletti Petra blogját, a Térkultúrát, különös tekintettel a saját otthonukról szóló részeket.

Végezetül pedig itt van néhány inspiráló fotó, amivel remélem kedvet csináltam:

 Visszafogott hangulat színekkel és némi marhabőrrel bolondítva:

via Bright Bazaar
Mintamix Emily Hendersontól:


Minden megfér egymással: bőr, plasztik, fém és szőr:

Via Hannas Room
Antik és modern szép egyensúlyban. A vezérvonal a fehér!

via Home Adore


És itt is:

 
Figyeljétek a színek harmóniáját! Bármilyen hihetetlen, itt minden a helyén van, minden kitalált:

House Beautiful
Bátor és nagyon különleges szobák Jenny Komendától, sok-sok DIY-jal:




 Színek és minták tökéletes harmóniája:

Laura Winson Photography


















Egy kis urbanista eklektika:


Marokkói beütéssel:
via SFGirbybay
 Mintamix:


Minden bútor más stílusban, mégis harmóniában:

The Everygirl
 Párduc és csík, króm és arany, csővázas szék és barokk tükör:


És a kedvencem Nikoletti Petrától:



6 megjegyzés:

aliz74 írta...

Mióta először megláttam ezt a padszerűséget Petránál,azóta ilyent vadászok:) Nagyon klasszak a képek, de ez tényleg nehéz műfaj, ehhez még tanulnom kell. Köszönöm, hogy segítesz benne. Üdv:Andi

Névtelen írta...

Nagyon jó kis bejegyzés ez! Köszönöm!
Tanultam iskolai lakberendezést, de úgy gondolom, hogy az eklektika a lakberendezés "csúcsa és lényege". DE! Csak nagyon nehezen tanulható, valaki vagy érzi vagy nem.
Jelenleg egy öreg kádárkockát újítunk fel a férjemmel. Ő a műszaki vonal, én a design. Az én mondatom: vidéki retro hangulatban szeretnék élni (mert ez a ház lelke, ezt súgja nekem), ipari design felhanggal. Majd meglátjuk mi sül ki belőle :)
Üdv:
Orsi

Hajni írta...

Végre-végre!!!Kata leírtad azt a stílust, amiben én is nem olyan rég óta forrtam ki magam. Ez az igazi és nincs más, a legszuperebb, a sav, a bors, legegyedibb és legváltozatosabb lakberendezési stílus, rafinált, pukkasztó, és még sorolhatnám. Imádom! Üdv.: Hajni

Névtelen írta...

Ez az eklektika nehéz dió, valóban.
Még régen, amikor minden csak papíralapon volt meg, volt olyan mappám, amit úgy neveztem: szép a szemnek. Ide azok az újságkivágások kerültek, amik ugyan stílusban messze távol álltak tőlem, de el kell ismerni, szépnek szép.
Szerintem az eklektika azért a legnehezebb (mostmár stílus), mert ízlésről ugye vitatkozni kár, ugyanakkor a - koncepciót nem nélkülöző - összevisszaság az egyik embernek nagyon bejön, a másik meg csak a káoszt látja benne.
És akkor lehet belemagyarázni, hogy az elképzelés az volt, hogy....de érdemes?
Szóval az eklektikus terek nagyrészt tetszenek, de ahogy Picasso rajongó sem vagyok, nem tudom valamire rámondani, hogy hűha, ezasztándefantasztikus, ha egyszerűen csak bántja a szemem.
Viszont attól másnak még tetszhet :)

Nikoletti Petra - Lakberendező írta...

Kata, most látom csak, hogy ajánlottál, annyira dolgoztam a múlt héten. Nagyon szépen köszönöm, megtisztelő! :)

Szentgyörgyi Kata írta...

Petra, nekem nagy vesszőparipám, hogy Magyarországon miért mutogatunk mindig külföldi példákat, amikor magyar is van jó? Te jó példa vagy, abszolút versenyben a külföldiekkel. Örülök hogy tudtalak ajánlani.

Related Posts with Thumbnails
Blogging tips