2014/01/15

Függöny-sztori

Amióta beköltöztünk vadászom a potenciális függöny-anyagokra.
Amióta csak ezt a blogot írom, (meg még az előtt is) mindig  problémám volt a jó textil és kárpit beszerzése.
 Tudom, hogy magasak az igényeim és nehéz velem jót tenni, de én úgy látom, sokan vagytok még így ezzel.
Mert vannak azok az anyagok, amiket már a kilencvenes években is kapni lehetett, tudjátok "A" Függönyanyag meg "A" Kárpit.
Öregesek, fantáziátlanok, idejétmúltak ugyanakkor viszont 6-8 ezer forintba kerül méterük, tehát még drágák is.
Aztán jön egy naaaaaaagy szakadék, és a következő kategória a dizájner függöny és kárpitanyag, melyek kivételes minőségű anyagokból, gyönyörű színekben és mintákkal kaphatóak, csak éppen megfizethetetlenek.
Főleg, hogy egy függöny esetében nem elég pár méter.
Én azt vallom a függönyökről, hogy vagy dúsan redőzött legyen, vagy semmilyen. Ily módon, nálunk a nappaliba és a hálószobába is kb húsz-húsz méternyi anyaggal számoltam.
Nem kevés, még az olcsó kategóriájú anyagból sem!
Ezért kezdetektől próbáltam alternatív anyagforrásra lelni: filléres textiláruházakban, nem csak függönyhöz és kárpithoz tervezett anyagok között keresgélve.
Elvoltam ezzel másfél évig :-)
De a türelem rózsát, vagyis jelen esetben függönyt terem!
Szinte egy időben bukkantam rá a hálószobai és a nappali ablakába kerülő függönyanyagra. Az előbbit egy anyagturkálóban leltem, ahol véganyagokat árulnak. Jó sok, ronda vacakot egyébként.
De egy nap épp hoztak vagy húsz végnyi anyagot, amit már a kocsiból kiszúrtam és azonnal meg is vettem.
Pont az az árnyalat volt ugyanis, amilyen a fal színe a hálószobában!
Mivel ezek kifutó anyagok, ráadásul kilós áron adták, potom összegért szereztem meg. Nagyjából 800 Ft-ra jött ki métere.
Hogy egy kicsit azért dobjak rajta és különlegesebbé tegyem, vastag fekete szaténszalagot varrattam a széleire. A függönyt az Optipuff KFt-nél Malvina varrta meg nekem, pár nap alatt. És a függöny csodát tett a hálószobánkkal.
 Bár nem függönyanyag, ez egyáltalán nem számít!







A nappali okkersárga falához is egyszínű, a fal színéhez passzoló függönyt kerestem, amit pedig a Szent István körúton lévő szocialista időket idéző öreg textilboltban vettem. Tudjátok, ott a sarkon, közel a nyugatihoz. Tét nélkül ugrottam be oda, az esélytelenek nyugalmával, végül ezzel a gyönyörű taft-szerű anyaggal távoztam, amely 1300 Ft-ba került ráadásul dupla széles, tehát még olcsóbb volt mint a hálószobai textil.
 Telitalálat!
Mivel kedvező volt az ára, vettem belőle jó sokat és dúsan ráncoltatva varrattam meg, földig érően.




Hihetetlenül jót tett a szobának és a szép varrás meg a dús redőzöttség miatt egyáltalán nem tűnik olcsó megoldásnak. A függöny elkötők tovább erősítik a prémium-érzést.



A karnisok beszerzése egy kis utánajárást igényelt, mert a barkácsboltokban nem árulnak fali sínes konzolt. Egy online boltban akadtam rá erre a filigrán, fém fali konzolra, amit eredetileg díszlécekkel akartam turbózni, de végül rájöttem, hogy egyszerűségében szebb és nem érdemes piszkálni.
A függönyök nagyon jót tettek az általam vágyott "meleg, barátságos otthon" érzésnek: puha és barátságos ugyanakkor nagyvonalú lett a tér tőlük.
Textilek bizony kellenek egy otthonba, érdemes tehát időt szánni az esztétikailag és anyagilag is tökéletes választás megtalálására! Ne féljetek nem dedikáltan függöny vagy kárpit anyagot használni! Lehet egy szép esésű szoknyára való lesz a tökéletes, kevesebbért mint gondolnátok.

fotók: Balogh Orsi

14 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon tetszik, ahogy tapintatosan, a "kecske is jóllakjon, a káposzta is megmaradjon" stílusban kielégítetted a blogolvasóid kiváncsiságát :D. Remélem érted, mire célzok (9-es kép). Aranyos:).
Erika

vargahajni írta...

Nagyon szép lett!
Amikor megláttam a címet, valami gyöngyös megoldásra asszociáltam, azzal voltak fenntartásaim, de nagyon tetszik. Mondjuk a vasalását nem vállalnám. Vagy ezt nem kell?
Azt nem csodálom, hogy nem találtál függönyboltban megfelelőt, mert a hagyományos értelemben véve a Tiéd nem is az. Hiszen létezik fehér függöny és sötétítő, ezek kaphatók is szaküzletekben, bár tény, hogy vagy unalmasak vagy drágák ( esetleg mindkettő). Ha mást akarsz, maradnak az alternatív megoldások, mint a Tiéd.
De hát ezért olvasgatom ezt az oldalt. Hajni

Unknown írta...

Gyönyörű!Nekem is ez a fajta függönyözés tetszik, ráadásul hasonló házban élünk.Egy gondom van nekem, hogy fűtés szezonban csak rövid függönyöket tehetek fel mert mikor elhúzom nem a függöny mögé akarunk fűteni.

Névtelen írta...

Szépek lettek a függönyök, valóban nagyon sokat számít a textil.
Megírnád, hol található az említett textil-turkáló?
Ha megengedsz két megjegyzést:
A síntartó konzolokat nem lehetett volna úgy felfúrni, hogy takarja a függöny? Így elég illúzió-romboló, ha kevésbé szépen akarok fogalmazni, ronda.
A másik: a hálóba lehet, hogy fekete karnist választottam volna, szép keretet adna a szaténszalaggal. (Bocs....)

Névtelen írta...

Kata, úgy látszik mégis virágtündér lettél? Lehet, hogy nem is veled volt baj, hanem a régi kicsi ház volt sötét a wekerlei kicsi ablakok miatt... A függönyök gyönyörűek! A vasalási része engem is érdekelne...

Kedves érdeklődők! Én találkoztam már Katával az utcán (véletlenül és nem mentem oda autogrammot kérni:D:D) úgyohgy be tudok számolni a pasijáról. Nagyon jóképű, nagyon kedvesnek látszik és süt róluk, hogy szeretik egymást! Remélem ezzel kielégítettem eg kicsit a kíváncsiakat..:)

Bonzsúr írta...

Nekem mániám a függönykérdés. Nagyon jól mutatnak a választásaid, bár nekem inkább a légiesebb darabok jönnek be. Ami viszont eszembe jutott a képeket nézegetve és engem is foglalkoztat mostanában, az a radiátorok eltakarása és annak esztétikus módjai. Te nem gondolkodtál ezen?

Szentgyörgyi Kata írta...

Molnár Ágnes, én nem így gondolom. a kicsi ház előtti lakásomban is hosszú (ám vékony anyagú) függönyeim voltak és sem ott sem itt nem tapasztaltam a fűtés hatékonyságának csökkenését. Igaz, nem vaskos sötétítő függönyökről van szó.

A turkáló, ahol a hálószoba függönyét vettem Budakalászon van, a tó felé menet a hév átjárónál. a síntartó konzolok meg kimondottan tetszenek nekünk így, ezért nem nyúltam hozzájuk.


Nem, nem lettem virágtündér, csak beszereztem pár pozsgás és gumós növényt, lesz ami lesz alapon :-) Vasalás: vasalva kaptam meg. Feltettem és jó darabig nem is fogom leszedni. Ha majd ki kell mosnom, (ami azért nem hetente történik) biztosan fizetni fogok valakinek a vasalásért.
Hogy egyesek micsoda pletykafészkek :-D

Bonzsúr, őszintén szólva nem gondolkodtam ezen. A nappaliban tökéletesen kielégített a fal színére festés mint takarási módszer és már eldöntöttük, hogy ugyanerre a sorsra jut majd a hálószobában is a radiátor, ha túl vagyunk a fűtési szezonon.

Jucus10 írta...

Eszméletlen jók ezek a függönyök! De én nagyjából minden munkádra csorgatom a nyálam. :)
Pár hónapja én is bajban voltam a függöny témával. Az új albiban nincs redőny (én meglepődtem ezen, de németo.-ba költöztem és lehet itt ez normális...) és nem akartunk erre költeni, így black-out anyagot vettem. De lejártam a lábam mire sikerült találnom egy árban és színben megfelelőt. Ha valakit ilyesmi érdekel és Vácon jár, akkor a Posta parknál lévő textilesnél 1900.-/m áron lehet venni. A legtöbb helyen ahol néztem 4000.- volt métere.
Jucus

Kalauz Nélküli írta...

Tipp a virággyilkostól a virággyilkosnak: zamioculcas! Lehetetlen kinyírni, kifejezetten élvezi, ha sanyargatják. :)

Szentgyörgyi Kata írta...

Mazochista növény :-D

Unknown írta...

Kedves Kata! Eddig csendesen olvasgattam a blogodat, rövid idő alatt függővé váltam. Nagyon hasonló a stílusunk. :)
Ez a függöny sztori egyszerűen zseniális, szenvedélyesen szeretem a nagy tömegű, gyönyörű függönyöket. Csodálatos!
További sok sikert kívánok Neked!
Üdv, Klaudia

viragomviragom írta...

Pozsgásoknál vigyázni a locsolással! Ritkán és keveset, pangó vizet gyűlölik. Érik az a szobanövényes bejegyzés...:-)

mesrek írta...

Szia Kata!
Nagyon szép.
Elárulod nekem, honnan vannak ezek a jó kis karnisok? Pont ilyenre vágyom! Köszi!

Szentgyörgyi Kata írta...

Szia Mesrek!

A függönykarnisokat innen rendeltük: http://www.lakastextil-webaruhaz.hu/vmchk.html
Dán alumínium sínes karnis, lapos profil.

Related Posts with Thumbnails
Blogging tips