2013/09/11

Tálaló felújítása 3. rész

Igazán adósotok vagyok ennek a történetnek a végével.
Mégpedig egy happy enddel, mert gondolom, ezt várjátok igaz?
A tálaló, ami megégve, átnedvesedve, kiesett lábbal és beszorult fiókokkal került hozzám, két évet dekkolt a többi általam gyűjtögetett lom között, míg rászántam magam a felújítására.
Amikor idehoztam a Nagy Házba kevés kis motyóm egyik darabjaként, akkor már konkrét céllal érkezett: neki szántam a főszerepet a konyhánkban.


Az átalakulás nem volt egyszerű, nemhiába halogattam a dolgot. A tetején tátongó égett lyukat el kellett tüntetni.
A felnedvesedett, belevegősödött, fel-fel pattogzó fafurnért el kellett távolítani, a fiókjait pedig le kellett gyalulni, a nem használt kulcslyukakat eltüntetni. Itt tartottunk, ezek voltak az előző részek eseményei.
Miután a test és a fiókok szép állapotba kerültek, az ajtókat kellett kezelésbe vennem.
Sajnos az egyik ajtónak olyan rossz állapotban volt a furnérozása, hogy nem csak a felső réteg, a furnér sérült, hanem a lemez is, amire a furnért ragasztották, így a deszkáig fel kellett szednem az elemeket.


Erre a deszkára nemigen festhettem rá, mert elég rondán nézett volna ki.
Így vettem hozzá farostlemezt és sniccerrel beszabtam és beragasztottam a helyére. Erre már nyugodtan festhettem!


Úgy döntöttem, hogy nem csak a fiókokat és a szekrény belsejét tapátázom, hanem  az ajtókat is belülről. Ehhez először feltettem az ajtókat, hogy még véletlenül se tévesszem el, melyik hova való, és melyiken hogy fut majd a minta. Be is jelöltem a minta futásának irányát, mert a munka hevében az ember lánya képes a pancserkodásra.


Ezután a már jól ismert módon tapétáztam az ajtókat.
Az ilyen műveleteknél általában az lesz a baj egy idő után, hogy a tapéta szélén a ragasztó elválik. Ezt megelőzendő, szögbelövővel díszléceket tettem fel körben, az ajtó széleinél. Nagyon szép díszléceket szereztem hozzá.
Végül, hogy munkám tartós legyen és még jó sokáig pompázzon a bútor ebben az állapotában, három réteg lakkot tettem rá, amitől gyönyörű, fényes felülete lett, Természetesen, a tapétázott részek is így jártak. Szabtam még bele egy új MDF polcot, és mehetett a helyére. De hogy a legapróbb részletek is kidolgozottak legyenek, a lámpánk színével megegyezőre fújtam át az ajtópántokat. (a képen csak két pánt van még feltéve, mert ez a kettő száradt meg a fotózásra, amikor Orsi jött....csak hogy eláruljak egy kulisszatitkot...:-))
A történetnek pedig még mindig nincs vége, mert konyhabútorról lévén szó, hiányzik róla valami. Kitaláljátok hogy mi?
Mögé pedig üveglapot teszünk, ugyanúgy mint a sütő feletti falra, hogy védjük a tapétát.
Kell még fölé polc, és nagyon de nagyon keresem a tökéletes falikart, ami a munkapultot világítaná meg.
A tálaló, a mi kis konyhai primadonnánk, így hozzá alakítjuk, tervezzük a konyha többi részét, aminek hétvégén meg is álmodtuk az utolsó részleteit is.
Így aztán, a befejezés helyett, újabb részekkel folytatom az izgalmas történetet, de az már biztos, hogy a happy end az meglesz! ;-)














A felújítás előzményei:

- sérült furnér felszedése
- tátongó lyuk és beragadt fiók orvoslása

A posztot a Farrow and Ball festékek magyarországi forgalmazója a Fabcolor Kft támogatta. Nézzetek be hozzájuk, érdemes, mert a múltkori akció pedig mától egy hónapig újra érvényes: aki a "kicsiház" jelszóra vásárol, 10% kedvezményt kap a vételárból!





"After"Fotók: Balogh Orsi

13 megjegyzés:

Monika írta...

Csodás!!!!!!
nekem is van egy hasonló méretű érdekes szekrényem, a napokban azt gondoltam,hogy túladok rajta,mert a férfi szerint reménytelen, de ezt látva,újra belelkesedtem.

Névtelen írta...

Ez csodás lett! Hattyú lett a kiskacsából! Kata, ez milyen tapéta? Esetleg Designers Guild? (nem találom a választ az ebédlős posztnál sem..)

Névtelen írta...

wOw! Nem csak a bútor! wOw!

Gratulálok!
Mónika

Rebeka írta...

Szuper lett!Esetleg az ajtóról a foganytyú lenne az ami hiányzik?

Névtelen írta...

Szeretem az igényes posztkisérő fotókat s a mértékletes szöveget. Abszolut kedvenc a blogod s már alig várom a folytatást.
Üdv,
Monika

nijntje írta...

Már most fantasztikusan néz ki, gratulálok! És amik extra-szuper-hihetetlen jók, azok a régi szódásszifonok lefújva... Hát azért én nagyon oda vagyok! Egy kérdés: milyen spray-vel fújsz üveget? Már csak a sérülékenysége miatt kérdezem, nekem a körmömmel sikerül lekapnom a festéket az üvegfelületről. Van esetleg, ami egy kicsit jobban tapad? Vagy muszáj lesz beszereznem egy homokfúvót??:D

Szentgyörgyi Kata írta...

Nem akartam rá fogantyút, de most már látom, hogy mégiscsak kellene rá a praktikum miatt. De nem ez az, amire gondoltam :-)

A tapéta nem DG, hanem a svéd Borastapeter Falsterbo márkája, a száma 1424. Mi innen rendeltük: www.sved-tapeta.hu

Nijntje, a szódásszifonokat még egy magazin anyaghoz fújtam le, és dekorációnak használom. A sprayfesték semmin sem tartós igazán,de főleg nem üvegen, ezért csak dísztárgyakhoz és nem mindennapi használati tárgyakhoz ajánlom. Nálam ez az üveg egy éve így van, de nem szoktam piszkálgatni meg mosogatni ;-)
A Procolor Kft által forgalmazott spryk elég jók és többnyire azt használom.

Névtelen írta...

Kata, nagyon szép lett a komód!
Munkalapot tennél még rá, ez az ami hiányzik? Ha igen, kíváncsian várom, hogy mit sütöttél ki, nyilván nem sima munkalap lenne :) Üdv, Lilla

Névtelen írta...

Fantasztikus lett Kata, gratulalok!
Lehet felreertettem a cikk alapjan, de ezt a tálalót egyben munkapultnak is szeretned hasznalni? ("Kell még fölé polc, és nagyon de nagyon keresem a tökéletes falikart, ami a munkapultot világítaná meg.")
Akkor valamilyen uveglap hianyzik a tetejerol, hogy ne seruljon, nem?
Tovabbi jo munkakat! Szuper a blog!
Zsuzsi

tHs írta...

Munkalap kell rá ez egyértelmű. De milyen? Valami szép egyedi hazai? Gondolom nem gránit- vagy márványlap kerül rá ;)

Szentgyörgyi Kata írta...

Igen, igen! Munkalap kell még rá. Festett felületen szerintem nem jó ételt előkészíteni, ráadásul akárhány réteg lakkot teszek rá, hamar elkopna a gyakori és extrém használattól.

Lara írta...

Ismét egy kérdéssel fordulok hozzád. Azt szeretném megkérdezni, hogy miután lecsiszoltam és lefestettem egy asztalt a teteje csikos lett, szerintem az asztal lapja össze van repedezve. Mit lehet ilyenkor tenni?

Lara írta...

Megtaláltam. :D
http://akicsihaz.blogspot.ro/2011/05/fatapasz-jolly-joker.html

Related Posts with Thumbnails
Blogging tips