2013/04/11

Megjött a jó idő, lehet barkácsolni!

Emlékszem, október végén el akartunk ültetni egy fát, de hirtelen olyan rossz idő lett, hogy gondoltuk, várunk addig, míg újra jóra nem fordul. Ez a fordulat pedig csak fél év múlva jött el. Jó sokat dideregtünk, fáztunk, és hiányoltuk a napfényt!
És most úgy tűnik, végre megérkezett hozzánk a tavasz!
A jó idő jót fog tenni a blogomnak. Mert a hidegben, esőben, hóban, fagyban, vajmi kevés kedvem volt az alig fűthető garázsban barkácsolni, festegetni, alkotni. Így a nagyobb munkák, elképzelések, ötletek megvalósítása várta a jó időt. De főleg, a fiúk szobájának kipofozása.
Ami ma el is jött, én pedig Gyulám segítségével, belefogtam a fiúk szobájának berendezéséhez.
Ahogy kisütött a nap, Gyula már hozta is a fűrészét, és ripsz-ropsz, lefűrészeltük a fiúk emelt ágyainak lábait.
Hogy miért? Mert rossz döntés volt megvenni őket. Sokáig még magamnak sem vallottam be, de utáltam az emelt ágyat. Ronda volt, masszívan agyonnyomta a szobát, ami a monstrumok miatt szinte folyosószerűvé vált. Eredetileg úgy terveztem, hogy a kis szobában nagyon jó lesz, ha megemelem az ágyat, mert alatta majd elfér egy csomó pakolós, meg egy íróasztal is, a leendő kisiskolásomnak.
De közben egyre jobban éreztem, hogy nem lehet egy íróasztalt betenni egy ágy alá. Olyan vacak lesz az egész és nyomott. Hogy szárnyaljanak a gondolatok és a tettvágy egy ágy alatt? Hogyan alkosson, tanuljon és szárnyaljon egy ágy alatt? Nekem nem menne. Ráadásul, valahogy az egész túlzsúfolt hatást keltett és mégsem maradt hely semmire.


Talán ezért nem is volt ihletem, hogy mihez kezdjek a fiúk szobájával, hogyan helyezzek el alig tizenkét négyzetméteren két rosszcsontot, két ággyal, megfelelően nagy tanuló-rajzoló sarokkal, és megszámlálhatatlan mennyiségű vicik-vacakkal. Ihlet hiányában, hónapokig fennállt ez a szedett-vedett állapot, s bár a fiúkat nem különösebben zavarta, bennünket egyre inkább.

Aztán megláttam ezt a fotót, és jött az a bizonyos AHA- élmény és innentől kezdve, már csak a jó időt vártam.
www.ohhappyday.com
Végre elkaptam a fonalat! Rájöttem, hogy a magasított, emelt ágyaknak menniük kell és nagyon furmányosan tálaltam is a témát a fiúk elé. Mondtam neki, hogy ha kicsi ágyuk lesz, azt oda tesszük, ahonnét este a legjobban rálátnak a nappalira. (vagyis ránk..)
Talált, süllyedt, deal! :-)

Azért voltak szép pillanatai az emelt ágyaknak:


De főleg izgalmas pillanatai:








Duuuurva, ugye? Tetézve azzal, hogy nagyobbik gyermek hajlamos az alvajárásra, teljesen evidens, hogy áttértünk egy sokkal megnyugtatóbb, biztonságosabb, ugyanakkor a tér és az elrendezés szempontjából sokkal kedvezőbb megoldásra:



Ez lett tehát az új kiindulás alap. Sokat jutottunk előre, mert végre van fény az alagút végén: már látom a lehetőséget, hogyan lesz az alig tizenkét négyzetméterből nagyvonalúan funkcionális, ugyanakkor kedves és bohókás tér a fiúknak. Még egy kis festés itt, egy kis bútortuning amott, némi kárpitozás, fúrás faragás, és készen is leszünk!
Ha ilyen idő lesz, nem is olyan sokára.....


19 megjegyzés:

Nikoletti Petra - Lakberendező írta...

Elég jól néz ki, de akkor most nincs íróasztaluk? :)

Szentgyörgyi Kata írta...

Petra, most vadászom a Tökéleteset a Vaterán ;-)

Unknown írta...

Komolyan mondom olyan mintha a szoba falát bal oldalt kijjebb toltátok volna! :)

Lora Cska írta...

Én is hasonló problémával küzdök, mármint 2 gyereknek berendezni egy elég kicsi szobát (igaz a kicsi még csak most van úton). A családom fele kb. hülyének néz, hogy a világért sem akarok emeletes ágyat, de most a te képeid még inkább meggyőztek, hogy nekem van igazam :D Sokkal jobb lett a szoba így :) Kíváncsi vagyok a folytatásra.

Mrs. Capote írta...

az az ugrás naggggyon durva :))))
viszont ha lesz valami jó ötleted a millió bizbasz tárolására, arra vevő lennék. ez egy örök harc - a bizbaszok és én

gloria írta...

Én tavaly ilyenkor voltam ugyanebben a szituban. Először a galériás ágymegoldásban gondolkodtunk, de végül lent maradtak az ágyak és mindennek lett helye is. A két iskolás íróasztalának is (amiket feltuningoltam, az egyik a férjem íróasztala volt, a másik a sógoromé gyerekkorukban).

Kíváncsian várom a folytatást.
Glória

Viktoria írta...

Már most sokkal de sokkal jobb a szoba hangulata, nagyon tetszik a függöny is! Kíváncsi vagyok mit alkotsz még nekik! :)

korall írta...

Attól az ugrástól égnek állt a hajam! Sajnos az én kétéves kisebbik lányom is már gyakorolja, de még csak 1 méterről.

Kíváncsi leszek, végül mit hozol ki a szobából, egyelőre nem látom, hogyan lesz itt mindennek helye.

Zsuzska írta...

Épp azon gondolkodtam a héten, hogy fiam emelt ágyát hasonlóan le kéne vágni (vagy legalábbis kicserélni a tárolóban pangó egyszerű fenyő ágykeretre). Annyira praktikusnak tűnik, hogy alá is lehet pakolni, de fénytelen, nyomasztó...megnyugtattál, hogy jogosan van tőle rossz érzésem :)

Szentgyörgyi Kata írta...

Zsuzska, igen azt hiszem, az a legnagyobb tévedés, hogy azt hisszük, az emelt ágy kis térben praktikus. Pedig inkább nyomasztó, nyomasztóvá teszi a teret. Főleg, ha nem is valami szép, míves munka. Nagyobb térben, egy szépen kivitelezett magasított ágy viszont lehet jó. Nálunk mindenesetre elhibázott döntés volt.

szibea írta...

Az én kisfiam még csak négy hónapos, de már elterveztem, hogy neki is magasított ágya lesz 5-6 év múlva, alatta íróasztallal. Bár az én fejemben is megfordult az ugrálós probléma, elhessegettem a gondolatot.
Azt hiszem, a képekkel most meggyőztél, hogy dobjam az ötletet...
Lehet, hogy inkább mégis a dobogón álló íróasztal és az alá betolható ágy mellett döntök.

Edina Bodnár írta...

Jól látom, hogy a függöny a fűtéscsőre van felfüggesztve? Én is így képzelem a fiúk szobájában, érdekelne hogy oldottad meg. Lehet függönyt ilyen fülekkel kapni, van te készítetted? Nálunk is két fiú osztozik a szobán, köszi az ötleteket!

Szentgyörgyi Kata írta...

Edina, a függönyöket az Ikeában vettük, és a füleket elvágva, gombokkal erősítettük fel. ehhez a fülekre kellett gombot illetve gomblyukat varrni.

Névtelen írta...

Igy már mindjárt barátságosabb... Lehet, hogy helyenként jó ötlet az emelt ágy, de itt nálatok olyan sötét, bocs de kissé morbid hangulatot keltett :). És nem keltett sokkal nagyobb térhatást sem, a mostani sokkal tágasabbnak, szellősebbnek tűnik. Nagyon kiváncsian várom a folytatást...Főleg hogy a két kicsi fiunknak mi is most kell megoldjuk a szobáját. Engedelmeddel lenyulok majd egy-két ötletet :). Sok sok szép időt kivánok. Erika

zsupsz írta...

Szia Kata!
Nem a poszthoz tartozik a kérdés, de megtalálhatóak még a régi posztok is? Már vagy egy órája keresem és megőrjít a bénaságom! Emlékszem egyszer adtál meg szürke színkódokat azt próbálnám megtalálni...
És közben tűkön ülve várom, hogy lássam az elkészült falat!

Zsuzska írta...

Nos, nekünk nem kellett fűrészelnünk, volt egy felesleges fenyőágykeretünk a tárolóban, így már ki is cseréltük Iván galériaágyát hagyományosra. Csak a szétszerelés és a rács+matrac áthelyezése volt porondon. 4 éves fiam először lelkesedett , aztán visszasírta a régit, reggel viszont kijelentette, hogy "végig aludt" :)
Sokkal tágasabb lett a tér, de lesz még némi alakítás .... térelválasztó megoldásokat keresek, jelenleg a "Mekiben" látott leces alkalmatosság vezet.

Mucikám írta...

Kata, ez az ágyak eredeti szine, vagy te festetted át? Én is totál meg vagyok akadva a gyerekszobával, fôleg az ággyal. Valami szellöset szeretnék, hogy ne tömítse el a szobát, ami nagyon kicsi (mi úgy oldottuk meg a tiedhez hasonló problémát, hogy nem a gyerekeket szedjük szét, hanem a funkciókat, így lesz egy alvó- és aegy játszószobájuk.) Szerinted ezt az ágyat le lehet fesetni/fújni, vagy minden egyes rácsocskát külön le kell csiszolni? Ezt két ágynál asszem nem vállalom be...

http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/S39887442/

Köszi
Réka

Szentgyörgyi Kata írta...

Kedves Réka! Természetesen én festettem az ágyakat :-)
Amit mutatsz az már egy kezelt, festett ágy, így mindenképpen meg kell csiszolnod festés előtt. Nem kell teljesen lecsiszolni a festéket, de fel kell csiszolni, hogy a felületre megint tapadjon az új festék. Ha mindenképpen festeni akarsz, lehet célszerűbb eleve natúr fenyő ágyat venni ahogy én is tettem anno. A vaterán érdemes szétnézni.

Névtelen írta...

Köszi! Réka

Related Posts with Thumbnails
Blogging tips