2012/04/25

Gérvágás, ahogy én csinálom

Nem állítom, hogy a legszakmaibb leírást kapjátok tőlem, ami a gérvágást illeti. Nem vagyok asztalos, sem mesterember, fogalmam sincs, hogyan csinálják a "nagyok", ezért csak azt mutatom meg, hogy én mit maszatolok gérvágás címszó alatt.
A gérvágás a pontosan negyvenöt fokos szögben vágást jelenti. Vannak nagyon klassz gérvágó fűrészek, amire én speciel nagyon vágyom, de ezzel a nagyok játszanak, kislányoknak csak ilyen szerkezet jut:



Ami szintén nagyon hasznos, praktikus, könnyen hozzá lehet szokni. Ezt nevezik gérvágó toknak, amiben aztán a fűrész stabilan negyvenöt fokos szögben tud mozogni, mindkét irányban.
Ha beszereztétek ezt az eszközt, ami hangsúlyozottan igen fontos darabja egy női barkácskészletnek, ki is lehet próbálni, hogy mi mindenre jó a díszléc, gérbe vágva.
Lehet vele falat dekorálni.
Vagy fiókelőlapot átalakítani.
Kiskonyhát díszíteni.
Sőt, egyszerű falapból szép polcot csinálni.
Első lépésként tehát, szerezd be a megkívánt díszlécet. Mérd le pontosan (!) hogy milyen hosszú legyen. Én úgy mérem, hogy a legszélső csücsöknél jelölöm azt a helyet, ahol a fűrésznek végig kell vágnia a lécet.

a lécek helyének kimérése az első lépés

Megnézem, melyik irányba kell majd vágnom a fűrésszel. Nemröhögni! Ez nálam komoly nehézségekkel járó feladat, jóóó sok lécet szabdaltam szét, mire belejöttem és csuklóból csináltam......


Éppen ezért, amikor a dobozba teszem a lécet, még egyszer ellenőrzöm, jó irányban áll-e a fűrész. Fűrészelés után, lecsiszolom a levágott léc szélét.


Összerakom az éleket, megnézem, hogy jó irányba állnak-e. Figyeljetek a díszléc mintázatára is, hogy az is passzoljon, minden irányban! (ezt persze, már a vágásnál ellenőrizzétek)



Ha minden stimmel, faragasztóval felragasztom a lécdarabokat. Nehezéket teszek rájuk, és pihentetem őket pár óráig.



A végén a kisebb réseket kitöltöm szilikonnal. Ehhez a szilikont tubuskinyomóba teszem, belenyomok egy csík szilikont  a résekbe, majd a kitüremkedő felesleget letörlöm. A festhető szilót utána át lehet festeni a kívánt színre.


Fantasztikus változásokat lehet elérni néhány jól megvágott díszléccel! Nem kell más hozzá, mint egy gérvágó tok és hozzá való fűrész. Ennek az ára körülbelül 3000 forint. Lehet olcsóbban is kapni, de érdemes egy masszív, erős tokot választani, mert én pillanatok alatt szétvágtam az olcsóbbik verziót. Díszléceket nagyobb de olykor kisebb barkácsáruházak faárú részlegén találtok.
Éljetek vele, teljes arculatváltást tudtok adni így a bútoroknak!

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Legyen az akár egy gérvágó tok is... A lényeg, hogy jó, hogy visszajöttél! Erőt, kitartást, időt, türelmet, kedvet, motivációt a folytatáshoz! És egy kis pihenést a hosszú hétvégére! :-)

Névtelen írta...

igen,ez pontosan olyan cucc,amit sosem értettem hogyan kell használni...el is ajándékoztam.venem kéne egyet,kedvet kaptam,köszi :)

Névtelen írta...

Csak egy gyors tipp: Első munkám képkeretező volt, ott is akadt rés a gérek között, egyszerűen szín azonos zsírkrétával tömtük be azokat :)

Related Posts with Thumbnails
Blogging tips