2011/05/07

Autósszőnyeg helyett

Amerikában és szerte Európában egy valamire való DIY blogger, festett már életében szőnyeget. Ez megfellebbezhetetlen tény, tekintve, hogy lépten-nyomon szőnyegfestős leírásokba botlok és ez nem lehet véletlen.
A gondolat tehát befészkelte magát az agyamba: nekem is ki kell próbálnom ezt a módszert. Ráadásul, úgy tűnt, szőnyeget festeni gyerekjáték. Az ötlettel kapcsolatban, felmerült bennem néhány kérdés, melyekre fura mód, nem tértek ki ezek a fránya bloggerek. Csak néhány, apró, praktikus kérdés, például, hogy mennyire változik meg az anyag szerkezete a festéstől, meg hogy hogyan lehet majd tisztítani az így festett szőnyeget.
Úgy döntöttem, ha választ akarok kapni ezekre a kérdésekre, szőnyeget kell festenem, magamnak.

Ugye nem meglepő fordulat, hogy éppen volt nekem egy nagyon régi, kopott-nyúzott, elhasznált szőnyegem. (huhh, mit gondolhattok rólam, hogy nekem mindig van itthon valamim, ami kopott és nyúzott...)
Annyira kopott volt, hogy nem sajnáltam felhasználni a kísérlethez.

A történet másik szála, mely pillanatok alatt egybefort a szőnyegfestés-projekt szállal, pár hete kezdődött, amikor épp egy esős délutánon senyvedtünk a lakásban, és a nagyfiam felvetette, hogy milyen jó lenne, ha a padlóra is festhetnénk ugróiskolát, mert akkor bent is lehetne ugrálni.
Lecsaptam a gondolatra. Egyrészt, mert a fent leírt okokból, hetek óta pörgettem magamban a szőnyegfestés ötletet, másrészt, mert felcsillant a remény, hogy elkerülhetem az autós szőnyeg gyermekszobába való beszivárgását.

Így lett a fiúk szobájában ugróiskola-szőnyeg.

alternatíva az autós-szőnyegre

Ebből a csúfságból készült.

13 éves rongyszőnyeg
A fedett teraszon kezdtem a munkát, miután fóliával leterítettem a padlót, ahova a szőnyeget tettem. A festéshez latex tartalmú falfestéket használtam (gyakorlatilag minden festhető, dörzsölhető falfesték latex tartalmú). Hengerrel elkezdtem felvinni a festéket.


Felkentem egy réteget, semmi változás. Aztán felkentem a második réteget, még mindig alig változott a szín. Ez a dög szőnyeg felzabált öt liter festéket, mire ki tudtam világosítani a kívánt árnyalatra.

végre kész az alap
Mivel arra számítottam, hogy gyorsan kész leszek, eléggé dühített, hogy a sokadik réteg festéket kenem fel, legszívesebben öntöttem volna  a festéket a szőnyegre.
Ezután jött a méricskélés. Kimértem a négyzetek helyét, megrajzoltam, majd ragasztócsíkkal körberagasztottam. Ecsettel kifestettem a kockákat.


Gyors száradás után, egy vékony ecsettel megrajzoltam a széleket.


Ezután, számsablonokat nyomtattam. A sablonokat ingyenesen töltöttem le innen.

Elkészítettem a stencileket: a kinyomtatott sablont irattartó műanyag fólia alá tettem, és sablonvágó késsel körbevágtam.  Ez egy nagyon jó kis eszköz, úgy lehet vele vágni, mintha rajzolnánk. (de azért vágás közben nagyon vágytam egy ilyenre...)


vágótoll vagy mifene
Végül, a sablonokat a szőnyegre raktam és egy szivaccsal felhordtam a festéket a fóliára. A kivágott részek alatt előbukkantak a számok:


És tádáááááám, készen van az ugróiskola-szőnyeg, kiváló alternatívája az unalmas és rettentő autós szőnyegnek.


Hogy milyen lett a rongyszőnyeg? Megváltozott az anyag szerkezete, durvább lett, kábé olyan, mint egy szizál szőnyegé. Szóval, aki pihe-puha, fetrengős-hencsergős szőnyegre vágyik, az inkább vegyen készen valamit, de ne pingáljon. (Bár, az is igaz, hogy akinek ilyen koszos gyerekei vannak, mint nekem, az ne akarjon pihe-puha hencsergős-fetrengős szőnyeget....)
Moshatóság tekintetében még nincs tapasztalatom, de azt már látom (tapasztalom), hogy  mindenféle folt, gyakorlatilag nedves szivaccsal letörölhető a szőnyegről, szóval, valószínűleg nem fogom gépben mosni ezután. (hozzáteszem, egy kisebb rongyszőnyegen teszteltem, hogy a színek engednek-e a szőnyegből mosás közben és a válasz: nem). Tartósság, kopásállóság még a jövő zenéje, majd referálok.
Összességében, ez egy jópofa projekt, s bár az elején azt gondoltam, hogy a szőnyeg a kukában fogja végezni, most már kimondottan örülök, hogy kipróbáltam a tippet  és biztos vagyok benne, hogy fogok még szőnyeget festeni.
Szőnyegfestésről, a teljesség igénye nélkül, olvashattok még itt, itt és itt is. És itt pedig még egy tutorial videót is megnézhettek.
Ki kapott kedvet?
Blogging tips