2011/05/07

Autósszőnyeg helyett

Amerikában és szerte Európában egy valamire való DIY blogger, festett már életében szőnyeget. Ez megfellebbezhetetlen tény, tekintve, hogy lépten-nyomon szőnyegfestős leírásokba botlok és ez nem lehet véletlen.
A gondolat tehát befészkelte magát az agyamba: nekem is ki kell próbálnom ezt a módszert. Ráadásul, úgy tűnt, szőnyeget festeni gyerekjáték. Az ötlettel kapcsolatban, felmerült bennem néhány kérdés, melyekre fura mód, nem tértek ki ezek a fránya bloggerek. Csak néhány, apró, praktikus kérdés, például, hogy mennyire változik meg az anyag szerkezete a festéstől, meg hogy hogyan lehet majd tisztítani az így festett szőnyeget.
Úgy döntöttem, ha választ akarok kapni ezekre a kérdésekre, szőnyeget kell festenem, magamnak.

Ugye nem meglepő fordulat, hogy éppen volt nekem egy nagyon régi, kopott-nyúzott, elhasznált szőnyegem. (huhh, mit gondolhattok rólam, hogy nekem mindig van itthon valamim, ami kopott és nyúzott...)
Annyira kopott volt, hogy nem sajnáltam felhasználni a kísérlethez.

A történet másik szála, mely pillanatok alatt egybefort a szőnyegfestés-projekt szállal, pár hete kezdődött, amikor épp egy esős délutánon senyvedtünk a lakásban, és a nagyfiam felvetette, hogy milyen jó lenne, ha a padlóra is festhetnénk ugróiskolát, mert akkor bent is lehetne ugrálni.
Lecsaptam a gondolatra. Egyrészt, mert a fent leírt okokból, hetek óta pörgettem magamban a szőnyegfestés ötletet, másrészt, mert felcsillant a remény, hogy elkerülhetem az autós szőnyeg gyermekszobába való beszivárgását.

Így lett a fiúk szobájában ugróiskola-szőnyeg.

alternatíva az autós-szőnyegre

Ebből a csúfságból készült.

13 éves rongyszőnyeg
A fedett teraszon kezdtem a munkát, miután fóliával leterítettem a padlót, ahova a szőnyeget tettem. A festéshez latex tartalmú falfestéket használtam (gyakorlatilag minden festhető, dörzsölhető falfesték latex tartalmú). Hengerrel elkezdtem felvinni a festéket.


Felkentem egy réteget, semmi változás. Aztán felkentem a második réteget, még mindig alig változott a szín. Ez a dög szőnyeg felzabált öt liter festéket, mire ki tudtam világosítani a kívánt árnyalatra.

végre kész az alap
Mivel arra számítottam, hogy gyorsan kész leszek, eléggé dühített, hogy a sokadik réteg festéket kenem fel, legszívesebben öntöttem volna  a festéket a szőnyegre.
Ezután jött a méricskélés. Kimértem a négyzetek helyét, megrajzoltam, majd ragasztócsíkkal körberagasztottam. Ecsettel kifestettem a kockákat.


Gyors száradás után, egy vékony ecsettel megrajzoltam a széleket.


Ezután, számsablonokat nyomtattam. A sablonokat ingyenesen töltöttem le innen.

Elkészítettem a stencileket: a kinyomtatott sablont irattartó műanyag fólia alá tettem, és sablonvágó késsel körbevágtam.  Ez egy nagyon jó kis eszköz, úgy lehet vele vágni, mintha rajzolnánk. (de azért vágás közben nagyon vágytam egy ilyenre...)


vágótoll vagy mifene
Végül, a sablonokat a szőnyegre raktam és egy szivaccsal felhordtam a festéket a fóliára. A kivágott részek alatt előbukkantak a számok:


És tádáááááám, készen van az ugróiskola-szőnyeg, kiváló alternatívája az unalmas és rettentő autós szőnyegnek.


Hogy milyen lett a rongyszőnyeg? Megváltozott az anyag szerkezete, durvább lett, kábé olyan, mint egy szizál szőnyegé. Szóval, aki pihe-puha, fetrengős-hencsergős szőnyegre vágyik, az inkább vegyen készen valamit, de ne pingáljon. (Bár, az is igaz, hogy akinek ilyen koszos gyerekei vannak, mint nekem, az ne akarjon pihe-puha hencsergős-fetrengős szőnyeget....)
Moshatóság tekintetében még nincs tapasztalatom, de azt már látom (tapasztalom), hogy  mindenféle folt, gyakorlatilag nedves szivaccsal letörölhető a szőnyegről, szóval, valószínűleg nem fogom gépben mosni ezután. (hozzáteszem, egy kisebb rongyszőnyegen teszteltem, hogy a színek engednek-e a szőnyegből mosás közben és a válasz: nem). Tartósság, kopásállóság még a jövő zenéje, majd referálok.
Összességében, ez egy jópofa projekt, s bár az elején azt gondoltam, hogy a szőnyeg a kukában fogja végezni, most már kimondottan örülök, hogy kipróbáltam a tippet  és biztos vagyok benne, hogy fogok még szőnyeget festeni.
Szőnyegfestésről, a teljesség igénye nélkül, olvashattok még itt, itt és itt is. És itt pedig még egy tutorial videót is megnézhettek.
Ki kapott kedvet?

24 megjegyzés:

Unknown írta...

Nagyon király lett! Szerinted ez a latex festék mennyire lenne tartós egy műbőr fotelen? Meg lehet kockáztatni?

Árokszállási Edit írta...

tetszik az ötlet
de van egy csomó kérdés hozzá :)
nem fog??? úgy beszívja a festéket a szőnyeg, hogy nem ereszti?
és porszívózáskor, és szőnyegtisztításkor? ha vízzel tisztítom, ha szappanos vízzel, akkor hogy fog viselkedni?
el tudnám képzelni és is, hogy kipróbáljam
de megvárnám, míg tszteled a tisztítást is :)
(kinek nem koszos a gyereke...)

Szentgyörgyi Kata írta...

Dekormama,

szerintem, a műbőr ledobná a festéket, vagy ha mégsem, nagyon keménnyé tenné a festék a bőrt. Tegyél egy próbát egy picike, nem látható helyen lévő darabon.

Edit,
a posztban említettem, hogy készült egy kis rongyszőnyeg próbadara, amit már többször kimostam mosógépben. Nem engedi a színét, gondold csak el, ha összefestékezed a ruhád, és nem mosod ki mielőtt megszárad, akkor már csak ecetes olló viszi ki a foltot ;-)Szóval ez már nem fog, nem folyik, nem színez. Ez maximum, csak kopik, ha mosógépben mosom, illetve a használattól. Tisztítás volt már, nedves ronggyal áttöröltem, és semmi baja sem lett.

Árokszállási Edit írta...

:) elkerülte a figyelmemet a teszt :) tényleg írtad :) köszi!
hát ez jól hangzik!
szerinted a lábtörlőt is be lehet így festeni?

Árokszállási Edit írta...

megfertőztél...mindent festeni tervezek: konyhabútort, kerti padot, faládát, rozsdamentes mosogatótálcát (ehhez van már piros autófestékem :) lépcsőt festettem, és most lehet lábtörlőt és szőnyeget is fogok? :)

cottage írta...

Pár percembe telt mire rájöttem mi az az autósszőnyeg. Addig a gumi, sárfogó-cipőálló autós szőnyeg volt a fejemben, és nagyon furcsáltam, hogy mit kezdenél vele:)))
Nagyon jópofa a szőnyeg!!

Szentgyörgyi Kata írta...

Edit, hogyne lehetne? Hajrá!
Cottage, fogadjunk, hogy neked lányod van! :-)

Otthon Művek írta...

Az említett borzalmas autósszőnyeget mi anno ajándékba kaptuk, és jelzem a fiúgyermek SOHA nem autózott rajta!
Ez viszont nagyon jó ötlet! Mi ugyan már kinőttük ezt a kort, de tetszik, gratulálok!

cottage írta...

:) tévedsz:)

Hiver írta...

Rongyszőnyegen ugróiskolázni még csúszásgátlóval se tűnik életbiztosításnak. Vagy annyira megkeményíti a festés a szőnyeget, hogy a veszélyességi faktor is csökken?

Amúgy gondolatot olvasol :o) Nekem egy IKEA-s vastag, puha, ámde fehérnek már csak múltidőben mondható szőnyegem van, amit jó lenne átvarázsolni. Ez nem tűnik olyan egyszerűnek, mint egy síkszövött szőnyegnél, félek, hogy a puhasága elveszik egy redesign során, de majd még utánaolvasok a kérdésnek.

Szentgyörgyi Kata írta...

Hiver, ez egy eléggé nagy szőnyeg 200x160-as, ami már a méreténél fogva sem igen csúszkál, ez tapasztalat, hidd el, a fiam nem most kezdték az ugrálást ezen a szőnyegen. Egyébként a festéstől a szőnyeg fajsúlyosabb is lett, így ez meg sem moccan. Ha bizonytalan vagy a festést illetően, teszteld a technikát egy kisebb darabon, hogy lásd, milyenné változik. Ha nem fested be az egész szőnyeget, csak mintát festesz rá, akkor jó eséllyel, nagyrészt meg tudod őrizni az eredeti puhaságot. Én azért festettem be az egészet, mert az eredeti alapszín sem tetszett.

Kinga írta...

Érdekelne, honnan lehet beszerezni sablonvágó kést!?
Vagy ez csak egy szimpla sebész szike?

Szentgyörgyi Kata írta...

Kinga,
itt szerezheted be: www.panton.hu 2000 ft az ára

Magyar Otthon írta...

Én kedvet kaptam és meg is csináltam:

http://magyarotthon.blogspot.com/2011/08/kezzel-festett-szonyeg.html

Köszi az ötletet!

Szandra

Eszterha írta...

Sziasztok, tudnátok nekem konkrét festéket ajánlani erre a célra? Ezt a chevron mintás szőnyeget készülök megcsinálni, pont ilyen alapra, de elég forgalmas helyen lenne, ráadásul egy rohangászó kisfiúval vagyok itthon, szóval a lehető legtartósabb festékre lenne szükségem. :) Előre is köszi!
http://masonjarchampagne.blogspot.com/2011/11/chevron-rug-diy.html

Szentgyörgyi Kata írta...

Eszterha, én konkrétan Héra dörzsölhető mosható falfestéket használtam ehhez a projekthez. Elég tartós, ruhából sem jön ki soha ;-)

Eszterha írta...

Köszi, akkor azzal fogom kipróbálni!

Névtelen írta...

Szia!

Én még csak most találtam rá a blogodra, de irtóra tetszik.
Szívesen kipróbálnám a szőnyeg festést, annyi lenne a kérdésem, hogy a mintához milyen festékeket használtál? Az is falfesték?
Köszi:
Emma

Szentgyörgyi Kata írta...

Kedves Emma!

Igen, a díszítés is falfestékkel történt, de ha csak kevés mintát festesz, használj bátran hobbiművész boltban kapható akrilfestéket.

Flóra írta...

Üdv!

Nagyon tetszik a blog és ez a post is:)
Az lenne a kérdésem hogy padlószőnyegen ez vajon milyen hatást érne el? Elég csúnya barnás-narancsos padlószőnyeg van a lakásomban,parkettázásra most nem szeretnék költeni,de ez az ötlet tetszik.Nagyon megkeményedne a szőnyeg vajon?

Szentgyörgyi Kata írta...

Kedves Flóra!

Igen, eléggé megkeményedik a szőnyeg.

BenceIldije írta...

Kedves Kata!

Jeeee! Újabb dilemmámat oldottad meg! :-D Van nekünk egy egyébként szeretett, szizál szőnyegünk, konkrétan ez:
http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/70185665/#/10185673

Kifejezetten étkező alá ajánlják, hát odatettük. De ahogyan te szoktad mondani, leginkább vasvillával lehet csak takarítani sajnos. A hozzátáplálás minden egyes állomása lekövethető a szőnyegen, illetve gyakorlatilag nulla hibaszázalékkal megmondható, hogy hol szokott állni az etetőszék. A céklafolt például pedig sehogyanse jött fel, így elkezdtem sikálni. Persze kifakult. Most felcsavarva várja, hogy történjen vele valami... Gondoltam, majd bérlünk tisztítógépet, és ecetes vízzel áttisztítom, de a kifakult foltok már sosem sötétednek vissza.

És itt a megoldás: LE KELL FESTENI!!!!! :-)

Te milyen festéket használnál szizálra??? Mivel ez már eleve egy merev anyag, egyáltalán nem baj, ha a festéstől még inkább olyan lesz. Csak legyen lemosható...

Köszi nagyon!

Szentgyörgyi Kata írta...

Kedves Ildi!

Én hagyomásnyos falfestéket használtam és az azért bizony kikeményedik. De ez egy két éves poszt, és azóta vannak új termékek a piacon. Pl lehet kapni a Hobbiművész ellátóban Martha Stewart Fabric medium névre hallgató adalékanyagot, amit össze kell keverni sima hobby akrilfestékkel (martha stewartnak gyönyörű színei vannak!) és akkor a festék elvileg nem keményedik ki egyáltalán. Mivel a festék amúgy is nehezen (vagy sehogy) jön ki a textilből, szerintem tartós lesz a festés!

BenceIldije írta...

Köszi, megnézem! :-) (idegesítő, hogy ez a MS mindenhez ért... :-P)

Related Posts with Thumbnails
Blogging tips