2014/01/13

Paszpartu házilag

Az idei év egyik otthondekorálós célkitűzése, hogy sok-sok szép kép, fotó, rajz és emlék kerüljön a falainkra.
A nappaliba, a hálószobába, a gyerekszobába egyaránt.
A képek és lehetőség szerint, műalkotások barátságossá, meleggé, egyedivé és szebbé teszik a tereket.
Az Ikea könyvespolcunk (róla bővebben ITT) tetejére került pár régi Budapest nyomat, hogy kitöltsem és egyben felfelé megemeljem a teret.


 Ezek a képek nekem nagyon tetszenek, de érzelmileg is kötődünk hozzájuk. Ráadásul szerintem nagyon jól mutatnak a polcok fölött.

Eredetileg képkeretezővel akartam bekereteztetni és paszpartuztatni, de végül, a nagy karácsonyi dekorálási őrületemben mindent AZONNAL akartam.
Úgy gondoltam, megpróbálom magam megoldani a képek megfelelő keretezését!
Megvettem a legolcsóbb nagy méretű képkereteket az Ikeában. (1990 Ft) Vettem még szép, jó minőségű, vastag, anyagában nyomott kartonpapírt hozzá, majd elkezdtem a munkát.

Először kétoldalú ragasztóval felragasztottam a képet a készen vett keret pozdorja lapjára. Kiszámolva és felrajzolva a paszpartu helyét, tehát nem csak ahogy esik, úgy puffan alapon.



Kiszámoltam hogy milyen vastag paszpartut szeretnék, úgy hogy arányos legyen és a képhez meg a képkerethez is passzoljon. Ezt a méretet a karton belső oldalán felmértem, majd egy rétegelt lemez lapon, vonalzó mentén éles (!) sniccerrel kivágtam. Fontos, hogy legyen egy rétegelt lemez vagy valamilyen vágólap a papír alatt, hogy ne sérüljön az asztal! Az is fontos, hogy éles legyen a sniccer, különben csipkézni fogja a papírt.
Arra is figyeljünk, hogy a vonalzó mentén csak egy erős, határozott húzással vágjuk a papírt, mert így lesz szép a vágott felület.

Tehát, kivágtam a kartonpapírból a keretet. Majd szintén kétoldalú ragasztó segítségével felragasztottam a képhez igazítva és alaposan lesimítgatva.




Végül pedig a pozdorja lapot a képpel és a paszpartuval együtt beleillesztettem a készen vett keretbe és felszögeltük a falra, a polcok fölé.






"after" fotók: Balogh Orsi

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon szépek lettek, és ezek a nyomatok nagyon tetszenek! Esetleg, ha később mégis rászánod magad, hogy elviszed paszpartuztatni, ott kifejezetten paszpartukartonnal dolgoznak, ami egy jóval vastagabb anyag és speciális vágógéppel ferdére vágják a belső éleket. Nagyon mutatós úgy is, bár így megvan a saját munka büszkesége. :)

L. M. Zsuzsi írta...

Szia, klassz lett! Nem okoskodásképpen, csak az előbbi hozzászólásról jut eszembe, hátha valakit érdekel:
Lehet 2 mm vastag fehér kartont kapni a Pantonban is:
http://www.panton.hu/index.php?page=termek&menu=31&menu1=63&menu2=202
(múzeum Karton a neve, nem sárgul)
ez függőlegesen vágva is nagyon szép, főleg, ha nem teljesen sík a kép, pl. applikációk vannak rajta, vagy valami miatt nem árt, ha nem tapad az üvegre (sokszor a fényes fotók, ha kicsit párás a levegő, menthetetlenül örökre ráragadnak a képkeret üvegére) ez meg ad egy kis teret neki. De akár kézzel is lehet ferdére vágni a belső éleket, én úgy szoktam, csak határozottan (és kissé ferde szögben)kell fogni a sniccert.

Szentgyörgyi Kata írta...

Köszönöm az észrevételeket :-)
A Panton-ig nem jutottam el, pedig ott vannak a legjobb cuccok! (van például szuper "öngyógyuló" vágólap is, most arra fája fogam)
Ezen a képen nem látszik, de ez is nagyon szép, strukturált papír. Én nem tudtam ferdén vágni :-( Bár lehet hogy ehhez a művelethez nem volt elég vastag a kartonom???

Névtelen írta...

Nekem is az első hozzászólás jutott eszembe, de már leírták :) DIY-ben láttam olyat, hogy hullámkartonból vágták a paszpartut, az oldalra merőlegesen, a sarkoknál "gérbe". Jól nézett ki, hogy csíkos. Mondjuk azt valahogy ki kell számolni, hogy a hullámok teteje a sarkoknál találkozzon.

Jucus10 írta...

Szia,
Szerintem is szuper lett!
Szeretném én is képekkel dekorálni a lakásunkat, ahová pár hónapja költöztünk de nagyon nehéz jó képeket találni. Vagy csak én nem jártam eddig szerencsével?
Van esetleg tipped, hogy hol lehet venni képeket és ilyen nyomatokat?
Kereteim vannak csak a belevaló hiányzik... :)
Köszi!
Jucus

Névtelen írta...

A pantonban van 45 fokos sniccer is, azzal lehet vágni ferde szögben és nagyon szabályosan.

Szentgyörgyi Kata írta...

Jucus, nehéz ügy, sok utánajárás, türelem kivárás. Majd írok erről egy posztot hogy hol érdemes nézelődni. Az Etsy például elég jó felület ehhez.

Kedves Névtelen! Nagyon de nagyon köszönöm ezt az infót!!!!!!

Jucus10 írta...

Köszi a tippet! A posztot pedig türelmetlenül várom. :)

Aranyalma írta...

Paszpartu készítéséhez a dekorgumi is egy jó opció szerintem. Falun elég nehéz ilyen extra dolgokhoz jutni, mint a múzeum karton, dekorgumit meg minden hobby boltban árulnak A4-es és A3-as méretben. Nagyon éles sniccerre ennél is szükség van, hogy szép legyen az éle.

Related Posts with Thumbnails
Blogging tips