2013/11/10

Zsófi lakásának újjászületése 2. rész - a tervezés

Nagyon sokan voltatok kíváncsiak Zsófi lakásának eredeti állapotáról szóló posztra.
 (ITT olvasható)
A kedves történet most folytatódik, méghozzá az egyik legfontosabb lépéssel, a tervezéssel! Érdemes ellesni a technikát!
Zsófi otthonának története így folytatódik:


"A döntés tehát úgy szólt, hogy belevágunk a felújításba és nem csak műszakilag, tehát nem csak a mostanra kritikus állapotban lévő villanyrendszert cseréljük ki, hanem átformáljuk a tereket. (a fűtésrendszer cirkósítása 2 évvel ezelőtt már megtörtént, azt bentlakva vészeltem át)
Nekem ez nagyon nehéz döntés volt, mert bár vágytam rá, megéltem nap mint nap a lakás hibáit, nehezen tudtam elképzelni ezt a lakást másmilyennek, mint amilyen mindig is volt. Kellett ehhez M., aki bár nagyon szereti ezt a helyet, nem olyan régóta, mint én.
Ráadásul építész, így neki néhány fal odébb rajzolása nem olyan erejű élmény, mint nekem, pláne a családomnak. Az a tisztánlátás és bátorság, amivel ő tudott tekinteni erre a térre, nagyon kellett. Az első rajzokat látva kicsit megijedtem.
Aztán ahogy haladt előre a tervezés folyamata és M türelmesen meghallgatta az összes vágyamat és aggályomat, kialakult egy olyan tér, amit szeretni tudtam és ő is. M megtartott mindent, ami fontos volt nekem a lakásban, miközben mégis minden addigit elvetett. Sokat töprengtem, mert féltem attól, hogy  a lakás elveszíti majd azt ami volt.
Aztán rájöttem, hogy az ilyen fontos terek, akkor tudnak azok maradni amik, akkor tudják megőrizni a jelentésüket és a jelentőségüket, ha képesek változni. Alakulnak a változó igények szerint, így szolgálva ki a benne lakókat. Ettől lesznek/maradnak szerethetőek és élvezhetőek, maradnak a külső változások ellenére azok, amiknek szertjük őket.

Hogy számotokra is világos és követhető legyen az átalakulás folyamata, összeírtam a tervezés szempontjait.

Gondok a régi alaprajzzal és terekkel:
- Bár 88 négyzetméter a lakás alapterülete, egyetlen külön bejáratú, zárható szoba van a térben, ami az egykori cselédszoba, a mostani háló és ami kb 6 nm.
- Rengeteg ajtó van a térben, amik nagyon szépek, régiek, de emiatt bútorozhatatlan a tér, viszonylag kevés a falfelület és ami van, az is rosszul kihasználható (az alaprajzon nem látható ilyen-olyan okokból kifolyólag).
- A fürdő hatalmas, ami egyrészt nagyon klassz, másrészt teljesen felesleges, pazarló, mivel az elrendezéséből adódóan (körbe a falak mellett berendezett) közepén egy tánctér van.
- A fürdőben van a wc, és mivel csak ez az egy van, jobb lenne ha külön lenne.
- Az előszoba is pazarló, ahhoz képest, hogy mekkora, csak egy kis polc helyezhető el normálisan benne, meg pár fogas, a cipőknek például egyáltalán nincs helye.
- A hall nagy és sötét, mint általában a régi lakásokban. Kicsit olyan "senkiföldje". Átjáróház, de se nem előszoba, se nem nappali. Bár nagypapám sokáig itt aludt, valójában lakószobának alkalmatlan a mai igények szerint. A hall nagy, üveges, a nappali felé nyíló, 3 szárnyú ajtaja a kályha építésekor áldozatul esett és kidobták. Nagy veszteség, de öröm az ürömben, hogy most nem kell fájjon a fejünk miatta.
- A fenti szoba, a fürdő és a háló szinteltolásban van. A lenti 3 méteres belmagassághoz képest fent csak 220 cm magas a tér. Erre a fenti szintre két lépcsőn is fel lehet jutni (a nappaliból és a háló előtti közlekedőből), ami valójában felesleges, funkcionálisan egy is elég lenne.
- A régi cselédszoba (mostani háló) kicsi, de mivel főfallal és lépcsőházzal határolt ez adottság, azért egy szekrény legalább nem ártana benne...
- a konyha viszonylag keskeny és a spájz ajtaja miatt nem bútorozható végig, továbbá nem passzol az életformánkhoz a külön konyha, egy amerikai konyha jobb lenne.
- a konyhában és a nappali egy részén a homlokzati falon végig egy kb 20 cm magas dobogó húzódik, ami adottság, nem elbontható, mert a ház szerkezetéből adódik, valamit kezdeni kéne vele mert most holt tér.


RÉGI ALAPRAJZ

Ezekből az adottságokból (is) ered (meg nagyi bútorok iránti vonzalmából, különös tekintettel az óriás fotelekre), hogy ez a lakás világ életemben túlbútorozott volt. Egészen egyszerűen mindig kétszer annyi bútor volt benne, mint amennyi valójában elfért és még így sem lehetett igazán jól rendet tartani benne.
 Kevés volt a tárolóhely ugyanis. Szóval az utolsó nagy probléma, hogy az egyébként (részben) kedvelt bútorok nagy részétől MEG KELLETT SZABADULNI és az új térbe sok-sok tárolóhelyet kellett tervezni. És sok hely kell a könyveknek! M könyvei ugyanis még mindig dobozokban állnak a szülők pincéjében...

ÚJ ALAPRAJZ



Az új elrendezésben 5 alapvető változás van, ami lényegében megoldást is ad az össze nagy problémára.
1. az előszoba végét lezártuk így a hall felől érkezünk meg a nappali terébe. Ez az előszobát sötétebbé teszi, ugyanakkor a hallt viszont bevonja az élettérbe és összesen kb 3 méternyi mély szekrényt nyerünk vele a fal két oldalán.
2. Kiverjük a konyha falát, amerikai konyhánk lesz.
3. A kettő helyett csak egy feljáró lesz a felső szintre, nem az értékes nappali részből (mely a lakás levilágosabb és legszebb pontja) hanem a hall rovására, ami ezáltal csökkenti annak nehezen használható alapterületét.
4. A fürdőből kiharaptunk egy közlekedőt és így lett egy külön bejáratú, nagy méretű szobánk. A közlekedő hall felőli fala, csak parapet fal, nem megy a mennyezetig, így az átlátás a felső szintre, ami a lakásnak eddig is sajátja volt megmarad. Ezáltal kap természetes fényt mind a közlekedő, mind a fürdő (egy átvilágító ablakon keresztül) mind a hall a háló felől, melyen üvegajtó van.
5. A wc külön, a hallból nyílik. Így a vendégeknek nem kell az "intim zónába" a hálószobákhoz felmenniük.

Akkor most már csak meg kell csinálni.
Lebontani, felépíteni és berendezni. Gyerekjáték lesz…."

20 megjegyzés:

tzs írta...

Azt sose szoktam érteni, hogy 2 embernek minek kell 2 mosdókagyló (ráadásul egy nem túl nagy fürdőbe)

Névtelen írta...

Kedves tzs, akkor itt a remek alkalom, hogy megkérdezd erről Zsófit!
@Zsófi, nagyon tetszik a terv! Bevallom, mivel mi is átalakítás előtt állunk, én ezt a részt vártam a legjobban, de persze a megvalósításra is nagyon kíváncsi vagyok! Hajrá! :) Üdv, Lilla

viragomviragom írta...

Kedves TZS!

Én sem :-)))) Erről a férjemet kellene megkérdezned. Neki ez a vágya és mivel nincs neki nagyon sok, ezért alávetettem magam az akaratának. Mondjuk szoktunk egyszerre fogat mosni, de tökéletesen meglennénk két mosdókagyló nélkül. Tekintsük ezt hóbortnak. Az otthonteremtésbe az is belefér.

Judit írta...

Mi a párommal mindig egyszerre mosnánk fogat, és egyszerre készülődünk, úgyhogy megbeszéltük, hogy a következő lakásunkban dupla mosdó lesz. :)

tzs írta...

Jah, ha hóbort, az más :) (bár nekem a mosdó helyett egy munkalap felette egy nagy tükörrel praktikusabbnak tűnik, így kéznél lehetne a sok bizbasz, meg majd a gyereket is oda lehet ültetni hajszárításhoz :))
Egy ilyen vágyam nekem is van, hogy egyszer olyan fürdőszobám legyen, ahol a kád mellett zuhanyzó is van.

Anka írta...

Ő szerintem marha praktikus (lehet) a dupla mosdó, mert a 2 emberből előbb utóbb több szokott lenni, és amikor már 4en mossuk reggel a fogunkat a nagy rohanásban, marhára kell vigyázni, hogy le ne köpjük a gyerekek fejét (már bocsánat:) ) A bútorokból lehetne itt egy jó kis virtuális vásárt rendezni ;) nekem tetszenek képek alapján :D

r. írta...

es tenyleg kidobtatok a furdobol a wct? sztem meg jo a duplamosdo, de az, h dupla wc van, az meg sokkal

viragomviragom írta...

TZS -nek: Van olyan hely a pulton, ahova fel lehet pattintani a gyereket, aki még nics. A mosdók mellett van egy 60 cm széles pult rész, ami alatt a mosógép van, tehát ott van még 60 cm pult. Illetve a mosdók fölött van egy 30 cm mély tükrös szekrény, egy falfülkében, ami 2 méter széles és 80 cm magas. Abba annyi bisz-basz fér, hogy annál több ne legyen. Majd a metszeti rajzokon látni fogjátok.
R - nek: szerinted hova férne el mégegy wc? :-) Nem kiraktuk a fürdőből, hanem átraktuk máshova. Mivel kettő nem tud lenni, az az egy inkább legyen külön, ez volt a döntés.

viragomviragom írta...

R-nek: Most jöttem rá, hogy azt jelentheti a megjegyzésed, hogy esetleg úgy gondolod, hogy egy mosdó kellett volna, mosógép+ WC a fürdőben..... ez nem rossz gondolat, de sajnos nem kivitelezhető, ugyanis oda nem lehet elvezetni az ejtőcsövet. A WC lehetséges helyei meglehetősen be vannak határolva. Így száműztük a kellemetlen szagokat a fürdőből :-)

Névtelen írta...

Kedves Zsófi!

Klassz, hogy megosztod az lakás átalakítást a nagyvilággal, vállalva a mindenféle vélemények kereszttüzét. Nagyon kíváncsi vagyok a folyamatra.

Az alaprajz alapján, meg mivel az eddig hozzászólásokban több szó is esett már a fürdőről, bennem egy kérdés vetődött fel:
szárítógépet nem terveztek? A fürdőnek nincs ablaka, és jóval kisebb tér lesz, mint volt. Hogyan fognak megszáradni a ruhák? És egyébként olyan bosszantó egy szép fürdőben a száradó ruhák látványa, arról nem is beszélve, amikor a lelógó nadrágszár az ember fejét csiklandozza.
A WC különválasztása nagyon jó döntés szerintem, ezzel is rengeteg időt lehet megspórolni a tollászkodás során. Klassz, tágas a WC, így ott is lehet tollászkodni (haj, smink), amíg a család más tagja fürdik.

L.

viragomviragom írta...

Hát rátapintottál a leggyengébb pontra. A teregetés az egy fekete lyuk sajnos :-( Szárítós mosógép lesz, de ez csak részben jelent megoldást. Szobai teregetés lesz (eddig is az volt amúgy hiába volt nagy a fürdőszoba). A fürdőnek amúgy van egy szellőzője, amibe kerül egy ventillátor direktbe szellőzőbe vezetve. Szóval a gőzt /párát ez kiszívja. És fel fogok szerelni azért egy fali teregetési megoldást valószínűleg, amit ha becsukok nem látszik, hogy egy csöpögő fürdőruhát mondjuk ki lehessen akasztani A háztartási helyiség a legszuperebb dolog a világon, de nálunk nem fér el. És erkély sincs. De szerintem ez általános gond ezekben a lakásokban és a csak a külön (szellőztethető) helyiség lenne a megoldás. Csak egy-két (többnyire házban lakó) embernek van külön teregető helyisége. Szinte mindenki a szobában tereget szerintem.

Mona írta...

Látom, a nappali felől megszűnik a lépcső a dolgozóba. Azért ugye a boltívet nem falazzátok be? :( Kár lenne érte.

viragomviragom írta...

De befalaztuk. Ha nem falaznánk be, akkor nem lenne egy külön bejáratú szobánk. Ez volt a legnagyobb probléma a lakással, hogy 80 négyzetméter felett van és nincs benne külön bezárható szoba, csak az ici-pici háló. Ahogy ezt le is írtam a szövegben.

Concokor írta...

Ilyen vágyam nekem is van; a párom zuhanyozni szeret, én meg kádban "élni", ami ütközik az ő szokásaival...

Névtelen írta...

Ebben a lakásban iszonyat sok az előszoba és közlekedő tér, ezt még növelni egy közlekedővel nem szerencsés. Így a harmada előszoba lesz. Én egyértelműen a hallt használtam volna konyha-étkezőnek megfelelő szellőzéssel, így megmarad a nappalival a kapcsolat, de némileg el is különül. Sokan nem gondolnak rá, hogy a sülő fokhagymaszag, a mosogatógép zaja, vagy nyáron a főzés plusz hője zavaró a mindennapi életben a nappali térben. A két feljárót meghagynám, így maradhat a felső szoba különbejáratú. A régi fürdőszoba a háztartási helyiség, leválasztva egy kis WC zuhanyzó részt. A lenti konyha pedig a fürdőszoba lenne. Az előszoba elvezetése a nappalihoz viszont nagyon jó ötlet.

Nora Doll Fashion írta...

Feljárót meghagynám, a felső szoba különbejáratú. Régi fürdőszobából leválasztani egy WC-t esetleg zuhanyzóval, a többi rész háztartási helyiség. A régi konyhából a fürdőszoba lehetne, a konyha-étkező pedig a hallba. Háztartási helyiségnek egy 1,5x1,5 m2-es is elég, nálam is ez van a 62 m2-es lakásunkban, és nem szüntetném meg semmiképp. Ott van a kazán (szárítja a ruhákat is), a szárítótorony, és a vasalódeszka is.

viragomviragom írta...

Próbálok érdemben reagálni a két észrevételre, ami nagyjából ugyanazt a koncepciót jelenti. "Az előszoba elvezetése a nappalihoz" megjegyzést nem értem mire vonatkozik, arra nem tudok mit mondani, de a többire a válaszaim:

A konyha áthelyezése a hallba felmerült első körben, de ez a lakás egy elég sötét pontja. Nálunk a főzés és az étkezés fókuszban van, nem szeretnénk a lakás egyik legsötétebb pontjára rakni. A másik probléma ezzel, hogy ugyan megy itt kémény, de az nem használható (ebbe nem mennék bele, mert hosszú) tehát a szellőztetés nem oldható meg megnyugtatóan, ami hatalmas probléma. Maga a tér a szükséges felületekkel és bútorzattal nehezen berendezhető. Továbbá nagyon szeretem a spájzt, amit ugye így elveszítenénk (vagy a fürdőből nyílna (?) vagy messze lenne a konyhától. Szeretem azt is, hogy a konyha eredeti helyén marad, ahol mindig is volt (ez érzelmi szempont) A felső szoba nem külön bejáratú, illetve voltaképpen az, csak nem lehet bezárni, mivel egy boltív választja el a nappalitól, egy térben vannak. Tehát külön zárható szobaként nem funkcionál, pedig erre szükségünk van.
A "régi feljáró" (amit meghagynátok) ugyanúgy egy közlekedő volt, mivel abból wc és tároló lesz, így pont annyi közlekedő marad számszakilag, mint amennyi eddig volt, azzal, hogy a régi fürdőből kiharapunk egy közlekedőt. Tehát nem növeltük meg összességében a közlekedők alapterületét. Ha nem nyitsz itt új közlekedőt (a régi fürdőből kiharapva), akkor a leválasztott wc-t vagy a (fürdőből lett) háztartási helyiségen keresztül, vagy a felső szobán átjárva tudja mindenki megközelíteni. Szerintem egyik sem ideális. Legalábbis a mi életvitelünkhöz nem passzol. Bár nem tudom ez kinek az életviteléhez passzolna, hogy a gyerekszobán átjárva megy pisilni....
A felső szoba lépcsője a nappaliból rengeteg helyet foglal, egy olyan ponton, ahol nagyon útban van, mivel a padkával egy olyan sarkot harapott ki a térből, ami kihasználhatatlan, ahhoz képest, hogy elég sok négyzetméter. Így hogy lezárjuk a boltíves átjárót kapunk egy hatalmas falfelületet, amit könyvvespolcnak tudunk használni, ez is fontos szempont nálunk, mert rengeteg könyvünk van, amit a ti koncepciótokban nem lehet hova elhelyezni, mivel a régi konyha (szerintetek leendő fürdő) és nappali közti falon nincs meg az ehhez szükséges mélység.
Remélem minden kérdéses pontra reagáltam.

Hurokán írta...

Átgondoltak és praktikusak a változtatások. A WC-t majdnem bárhova lehet tenni, ha kagyló hurokánnal szagmentesen szellőztetett közvetlenül a csatornába. Így, a szagok nem juthatnak ki a légtérbe. Remélem, hogy segítettem.

viragomviragom írta...

Köszönöm a hozzászólást. Nem annyira a szellőztetés a szűk keresztmetszet, arra vannak "szagelszívós megoldások" hanem inkább a csatorna maga. Azt nem lehet akárhova elvezetni.

viragomviragom írta...

Köszönöm a hozzászólást! Nem annyira a szagokkal van a baj, arra többféle "szagelszvó megoldás" létezik. Inkább maga a csatolna elvezetése a szűk keresztmetszet. Ebben korlátozottak a lehetőségek.

Related Posts with Thumbnails
Blogging tips