2010/11/22

Péntek este mit csinálsz?

Szóltam anyámnak, hogy jöjjön, mert vigyázni kéne a srácokra péntek este, nekünk ugyanis programunk van.
 Na és mi jót fogtok csinálni?-kérdezte anyám, és már szinte hallotta a választ: moziba megyünk/színházba megyünk/ beülünk egy klassz étterembe.....
Ablakszigetelés tanfolyamra megyünk, mondtam és hallottam, ahogy anyám a telefonban meghökken.
Jó kis program péntek estére, igaz?
Szóval, fogtuk az egyik ablakszárnyunkat, és ellibegtünk a helyi művelődési házba, ahol egy alapos elméleti rész után, a saját ablakunkon próbáltuk ki a gyakorlati részt.
 Elméletben jó vagyok, de amikor az előadást azzal kezdték, hogy ehhez a projekthez nem kell más, csak két átlagos ügyességű ember, akkor tudtam, hogy a kivitelezést nem én fogom csinálni. Van a családban ügyes ember, jobb, ha én a háttérben osztom majd az észt.
Az elméleti foglalkozás ezzel a kis videóval kezdődött, nézzétek meg és olvassátok tovább az okosítást, ha fontos számotokra a lakásotok energiafogyasztása, ugyanakkor figyeltek a  környezetvédelemre és főként, ha műemlék-védett épületben laktok, tehát nagyon nem mindegy, hogyan korszerűsítitek ablakaitokat.



Hogy miért nem az ablakcserét propagálom itt ezen a blogon, és miért vacakolok ilyesmivel, arról már írtam egyszer, s ebben a régebbi ablakos posztban elhangzottakat most nem ismételném.
Ami újdonság volt számomra, hogy egy jelen lévő építész elmondta, miért nem jó, ha tökéletesen szigeteltek az ablakaink. Tényleg, miért nem?
A tökéletesen záródó, tökéletesen szigetelt falak és ablakok nem engednek be semmit. Ki sem. Újabban, ezekhez a szuper ablakokhoz vagy egy gyárilag beépített szellőző nyílást adnak, vagy külön, sok pénzért kiépített szellőztető rendszert ajánlanak a kivitelezők. Ha azonban nem törekszünk a tökéletes szigetelésre, és mondjuk, kicsit lazábban szigeteljük az ablakainkat,akkor a természetes légcsere könnyedén létrejön.
És itt most ne a besüvítő szélre gondoljatok,azt nyilvánvalóan orvosolni kell, hanem a csendes, visszafogott, észrevétlen légcserére, amikor is  a nap huszonnégy órájában, non stop cserélődni tud a levegő. Mivel mai világunkban a napi 2x tíz perces teljes szellőztetés rendszere nem életszerű, kevés pénzből, nem drága rendszereket igénybe véve, csak a nem tökéletesre szigetelt ablakokkal tudjuk elérni, hogy mindig jó, oxigéndús levegő legyen a szobában, ne legyen magas a páratartalom, s így a penészesedést is elkerüljük.

Nekem tetszett ez a megoldás, hiszen az ablakaink szigetelve lesznek, anélkül, hogy külsejében lényeges változás történne, nem kell új ablakra költenünk és ami fő, magunk is megbirkózunk a feladattal. Ami viszont tovább növeli ablakaink szigetelési képességét, az egy speciális üveg. A vékony profilba nem lehet toldás-foltozás, megerősítés nélkül két réterű, argon gázzal töltött speciális üveget tenni, létezik azonban, egy Planibel G névre hallgató, mindössze 4mm-es keménybevonatos, Low-E üveg, amellyel a látvány továbbra is az eredetit őrzi, mégis,már egy modernebb technológiát alkalmazva. Az üvegfelületünk így nem csökken, ami fontos, mert nem akarok fényt veszíteni. Ennek ára, beszereléssel, négyzetméterenként 13 000 Ft. Ennél a verziónál külön kell költenünk a megrongálódott, vagy hiányzó osztóbordák rekonstrukciójára, ami bordánként kb ötezer forint, azaz nekünk két ablakra számolva, a fenti szigetelés,üvegcsere, ablak osztások pótlása 65 000 Ft-ba kerülne, úgy,hogy az összes mázolási,passzítási munkát mi végeznénk.
A másik, számomra szimpatikus lehetősség, ami jóval drágább és mivel új gyártás, kevésbé környezetbarát, az a meglévő tokban az ablakszárny teljes cseréje, az eredetivel megegyező, vékony profillal, hőüveggel és eredetivel megegyező osztásokkal. Ez a mi esetünkben, beszereléssel együtt, 190 000 Ft-os költségvetést igényelne, viszont nem kellene bajlódni a festéssel és a passzítással sem.
Jelenleg olyan anyagi megrázkódtatásokon vagyunk túl, hogy ez utóbbi megoldás egyelőre nem jöhet szóba, kimondottan az ára miatt, így az előzőekben leírt módszer szerint fogunk szigetelni. Hogy milyen sikerrel, arról mindenképpen referálok.
A nutmaró gépet az Ökoszolgálattól tudjátok kikölcsönözni.

3 megjegyzés:

Kékesi Márti írta...

Kata, milyen tapasztalataid vannak az ablakszigeteléssel kapcsolatban? Mennyire vált be nektek? Végül ti magatok végeztétek a munkát?

Köszi a hasznos tapasztalataidat.

Szentgyörgyi Kata írta...

Kedves Márti, túl vagyunk azóta egy télen,és azt kell mondjam, ez a módszer önmagában nem elég. Mi most azon gondolkodunk, hogy a külső tokkeretet leszedjük és mögé még purhabot fújunk, mert ott jön be a hideg. Plusz, a két ablaknyílás közötti részre is érdemes beinjekciózni szigetelő anyagot, mert most azt az információt kaptam több helyről, hogy a tok mögött kell szigetelni. Ez nem jár bontással.

Unknown írta...

Kedves Katalin!
Hol tart most az ablakfelújítás?
Keménybevonatos LOW-e üveget raktatok be? Kifújtátok a tok mögötti rést?
Itt lakunk mi is Wekerlén, és nem jutunk dűlőre, hogyan újítsuk fel a régi ablakot.
A belső ablakszárnyba illesztett 4-12-4-es lágybevonatos LOW-e üveges megoldás lenne a legjobb, de rengeteg fényt vesz el a lakástól.
csaba

Related Posts with Thumbnails
Blogging tips