2010/08/14

Mire figyeljünk a tetőtér szigetelésénél

 Mostanában sokszor gondolok arra, hogy milyen sok problémánkat megoldaná a rabszolgaság intézményének visszaállítása.
 Vagy legalább, ha egy korbácsot tarthatnék a kezemben.
 Esetleg kettőt.
Jót tenne a munkamorálnak...
Nyugalom, nem őrültem meg, ezek a gondolatok csak legbensőbb, gigászi küzdelem árán magamba fojtott vadállati énem agyszüleményei, melyeket a felújítás körüli problémák hoznak időnként felszín-közelbe.


Tény azonban, hogy  komolyan meg kell erőltetnem magam ahhoz, hogy, külső szemlélő számára, kedves harmincas nő legyek, ne pedig egy habzó szájú vadállat.
Eme gondolatok kiváltója pedig az a szituáció, hogy még mindig nem tartunk a szigetelésnél.
Tulajdonképpen, sehol sem tartunk.
Egyszerűen, nem látom a végét! De miután megiszom jeges Mojito koktélomat, képes leszek teljes nyugalommal, egy laikus szakszerűségével elregélni, hogy mire is kell figyelni a tetőtér szigetelésénél:
Tehát, ismétlésként, a szigetelés a nyári melegtől nem, csak a téli hideg ellen véd. A felmelegedés ellen, a tető megfelelő szellőztetése segíthet, ezt egy korábbi posztban már leírtam.
A szigetelést nem szabad közvetlenül az alátét fóliára tenni, még akkor sem, ha a fólia használati utasítása szerint,ez megtehető.
Óhatatlan ugyanis, hogy némi pára kicsapódik a fólián, és a közvetlenül rárakott szigetelés vizes lesz, így hamar összeesik a tömege.
Tehát tartsunk távolságot! Öt centiméter légrés mindenképpen jót tesz, a tetőnk még jobban szellőzik, a szigetelésként használt üveggyapot pedig nem lesz tök vizes páralecsapódás esetén. (a páralecsapódást tovább csökkenthetjük, ha mikroperforált alátétlemezt alkalmazunk a cserép alatt, mert a perforációkon apára kipöföghet a cserép irányába.
Mi 18 cm-es üveggyapot szigetelést tettünk fel. Az üveggyapot nem olyan sűrű, mint a kőzetgyapot, de állítólag, éppen ezért, jobban tartja a hőt. Az első adag szigetelés a szarufák közé kerül, jól  felfogatva. A rögzítésre a függőleges falaknál jobban oda kell figyelni,mert a gravitációnak köszönhetően, az ilyen falaknál könnyebben csúszik le a szigetelőanyag egy idő után, mint a ferde tetősíkoknál, jókora felületet hagyva szigetelés nélkül.
Miután ellenőriztük, hogy a minimum 12 cm szigetelés stabilan a helyén van, jöhet a szarufák szigetelése. A szarufáknál,ugyanis,mint bármilyen hézagon,szökik a meleg,hiszen a fa hőszigetelő képessége csekély.
Álljunk a meleg útjába újabb, 5 cm-es szigeteléssel, amiket a szarufák tetejénél elvezetve teszünk fel a falra.
 A legfontosabb ugyanis, hogy a szigetelőanyag illesztése légtömör legyen. Ellenőrizzük le, mielőtt legipszkartonoznánk! A szigetelésre mindig kerüljön a párazáró réteg, ami szoros tömítésként feszül a falra. Ezt a párazáró réteget, az ablakoknál még speciális ragasztószalaggal jól ragasszuk körbe. Mi Solflex Tél párazáró fóliát és hozzá való ragasztószalagot használunk erre a célra.
Miután megtörtént a párazárás, lehet gipszkartonozni.
De a falak lezárása előtt, még végez(tess)ük el az összes villanyszerelési, víz és fűtésszerelési munkát. Mi a légkondi és a riasztó csöveit is ebben az állapotban szereltetjük be. A gipszkarton sok mindent ápol és eltakar.
A jelenlegi állapot nem túl biztató,bár látszik, hogy hogyan fognak futni a falak. az is látszik, hogy nem lesz mennyezet a tetőterünkben, teljesen a tető síkjáig burkolunk, így ellensúlyozva a kis alapterületet . A nagy belmagasság ugyanis optikailag növeli a meglévő kis alapterületet. 
Itt tartunk tehát most:







Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails
Blogging tips