2010/05/10

Szigeteljünk,babám, de hogyan?



Kétségkívül élvezetes dolog a falak színén, meg a konyhabútor elrendezésén gondolkodni, ám momentán sokkal fontosabb kérdéseken rágódunk. Hiába a dizájnos tapéta meg a szép függöny, ha a lakás hideg (vagy a gatyánk is rámegy a felfűtésére) és zajos (érts, áthalljuk a szomszédokat, vagy ők bennünket, amire, magunkat ismerve, elég nagy az esély). Tehát napok óta agyalunk, számolgatunk, veszekedünk, kibékülünk és nézünk, egyelőre, tanácstalanul egymásra: milyen technikával hang-és hőszigeteljünk?

A napokban olvastam egy cikket a belső hangszigetelésről, ami elég meggyőzőnek tűnt. A férjem szerint, marhaság a cikk. A villanyszerelő ismerősünk és a kőműves apósom szerint is az.
Az építészünk szerint, ez a gipszakrtonos, hangelnyelős módszer nem orvosolja a beszédhang áthallást, sőt felerősíti azt. Ezt egy barátnőm megcáfolta, mert ők ezzel a gipszkartonos, hangelnyelős módszerrel szigeteltek a falszomszédjuk felől, hatékonyan. Az építészünk, egy spéci,nagy tömörségű, tíz centi vastag téglából rakott falra akar rábeszélni, a férjem hajlik is rá, de én még vacillálok. Az alapokat egyszerűen, nem ronthatjuk el!

Az ablakok cseréje vagy nem cseréje is megosztja kicsiny családunkat. Én hajlok rá, hogy ne cseréljünk,hiszen a századelőn készült, kapcsolt gerébtokos fa ablakoknál még nem találtak ki jobbat (legalábbis az ilyen típusú házakra), ráadásul jól néz ki, és jó állapotban is van, mindössze annyit tennék, hogy a belső szárnyat cserélném le hőszigetelt üvegesre. A párom viszont csak az újban hisz.

A harmadik vitás pont, a külső hőszigetelés. A férjem már elkönyvelte magában, hogy "dryvitolunkéskész", de az építészünk szerint, a dryvit olyan, mintha dunsztba tennénk az épületet, megszüntetve a falak természetes szellőzését. Én meg nagyon parázok a penésztől, szóval, jelenleg az álláspontom az, hogy vagy a dryvit csak a holttestemen át! A tervező tanácsa meg a férjemet paprikázza fel, ő ugyanis azt ajánlotta, hogy akkor járunk jól, ha az aljzatot és a tetőt szigeteljük le alaposan. Sajnos, nem kérdeztem rá,hogy pontosan hogy gondolja ezt, de a férjem már milliós tételeket számolgat és közben lilul a feje.

Szerintetek, mi a jó megoldás? Van valakinek gyakorlati tapasztalata?

7 megjegyzés:

Dr. Pumánszky írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Szentgyörgyi Kata írta...

Sziasztok, Lili és András!

Eljön majd a felújítás kellemes része is! Igaz,általában addigra fogy el a pénz is :-(
Ne haragudjatok, de a kommenteteket törlöm, mert nem szeretném, ha az utcacímek alapján beazonosítható lenne a környék.
Üdv,
Kata

Garhof írta...

Tegnap találtam rá a blogra, és rossz szokásom, hogy mindig a kályhától kezdek, úgyhogy lehet, hogy a későbbiekben majd kiderül, hogy megoldódott ez a dolog, de hasonló dolgokon agyalunk mostanság (vályog és kő a ház), és mi ezt választottuk: http://www.knaufinsulation.hu/files/ki_hu/upload/documents/FKD-S_szorolap_2010.HU_04.01_web.pdf
Éppen ma jött meg, tavasszal kezdjük majd az építkezést, így saját tapasztalatot még nem tudok mondani, de ismerősöknél bevált.
/Ha nem aktuális már, akkor bocsi.../

Regi

Szentgyörgyi Kata írta...

Deee,aktuális! Köszi a tippet.

Heni írta...

Ezek szerint Nektek is van egy közös falatok? (Én is a kályhánál kezdtem...)

aranylab6 írta...

Sziasztok!
Én építészmérnök vagyok (lehet, hogy egy újabb szakmai ember újabb tanácsára van legkevésbé szükségetek), és ráadásul a feleségemmel mi is hasonló cipőben jártunk/járunk.
a hangszigetelésről: minél nehezebb egy szerkezet, annál jobban nyeli el a hangot, ez igaz. Ugyanakkor a nem túl nehéz, de tömött falszerkezet is hasonlóan jó tud lenni. lehet egy tömör 10-es fal (igazából 12-es, szigorúan kisméretű tömör téglából), az üreges válaszfaltégla nem ér semmit. Vagy lehet gipszkarton 75 mm-es bordaváz, a bordák alá, a szerkezeti falhoz való rögzítés pontjain gumialátét (hogy ne vigye a kontakt-rezgést), a bordák közé szorosan és légrés nélkül üveggyapot táblák, majd az egészet beburkolni két réteg 12,5 mm-es gipszkartonlappal. működik mindkettő, majd eldönti az ár, meg az, hogy lehet-e 12-es km-tégla falat építeni az adott helyen (merthogy az azért nehéz szerkezetnek számít).
ablakok: egy jó állípotú, tömörfa kapcsoltgerébtokos ablakot nem cserélnék le, mert az új elég drága, és a régi felújítása is remek tud lenni. A belső oldali szárnyat kell úgy bemarni (vagy ha nincs elég profilszélesség, akkor lecserélni csak a szárnyat!), hogy a hőszigetelő üvegtábla beleférjen. esetleg egy rugalmas tömítésnek is lehet még helyet biztosítani. Tökéletes megoldás, tudok is megbízható épületasztalost, aki normális áron, megbízhatóan, szépen megcsinálja. És amúgy, ha dryvirolásban gondolkodtok, akkor pláne nem javasolt a műaynag abalk, mert ha valami, akkor az aztán tényleg bedunsztolja a lakást. A fa akkor is szellőzik, ha korrektul tömít és zár, mert a fa márcsak ilyen.
Padlót alulról hőszigetelni nem kimondottan érdemes, hacsak nem egy fűtetlen garázs, vagy ilyesmi van alattatok. A tetőt viszont érdemes, szaruzat közé 10-12-15 cm üvegygapot, a cserepek felé átszellőző légréssel. És végül: a hőszigetelések drágák. legalábbis a jó anyagok azok. a jó hír viszont, hogy beépíteni minimális odafigyeléssel és körültekintéssel ti magatok is betudjátok. Sok sikert!

agnesshu írta...

Ha szükséges és indokolt a szigetelés, akkor a dunsztolódás ellen egy szellőztető rendszert érdemes kiépíteni. Nekünk egy éve van, beállítható a kívánt páratartalom, minimális energiát fogyaszt a ventillátor, és megoldotta az eddigi párásodás-penészedés gondjainkat! Szívesen ajánlom azt a céget, aki készítette, de nem tudom, hogy a honlapjuk címét kiírhatom-e. Rengeteg infó van a honlapjukon, megbízhatóak! Akit érdekel, küldök infot e-mailben: agnesshu@gmail.com

Related Posts with Thumbnails
Blogging tips