2013/04/10

7 DIY tipp a konyha felújítására

A nekem írt levelekből szemezgetve, a laminált bútor festésének problematikája után közvetlenül, második helyen áll a konyhabútor átalakításának kérdésköre. Nem csodálom. A konyhabútor vagy komoly beruházás eredménye, ebből kifolyólag szinte tabu, ezer évig hozzá sem lehet nyúlni, hisz sokba került és nem szarjuk a pénzt, ugye? De az ember lánya olyan fránya egy teremtés, hogy még a drága konyhabútort is meg tudja unni és akkor bizony nem ismer sem embert, sem Istent, és megtalálja a módját, hogyan lehetne alakítani kény s kedv szerint. 
A második eset, hogy konyhabútorunk már eleve egy rom volt, vagy mert iszonyat ronda lakótelepi, vagy mert az újépítésű társasházban rá lett bízva a kivitelezőre, ami nagy butaság volt, de most már mindegy.

A lényeg, hogy sokan szeretnétek kipofozni a konyhát, de még nem mertetek belevágni, vagy mert ötlet nem volt, vagy ismeret. Most tőlem megkapjátok mindkettőt!

Lássuk, hogyan lehet kisebb, illetve nagyobb  erőfeszítésekkel felturbózni a megunt vagy eleve utált konyhát.

1. Fessük át!
Ez a legnagyobb beruházás és legnagyobb munka, de valószínűleg ezzel érjük el a leglátványosabb végeredményt is. A konyha korpuszát nehéz eltávolítani, így valószínűleg az marad a helyén, de ha festésre vállalkoztok, az ajtókat, frontokat mindenképpen vízszintes felületen fessétek, gombok, pántok és zsanérok nélkül. A laminált és bútorlap frontú konyhák festése sem tabu, ehhez itt találtok részletes leírást. Ha fából van a konyhabútor, ami nagy ritkaság és nagy kincs, akkor ezt a feladatsort másoljátok.
Ha már festés, lehettek bevállalósak. Legyen mondjuk az alsó szekrény más színű, mint a felső. Vagy legyen az üveges felső szekrény belül ütős színű:

www.cathelaine.com
www.ohhappyday.com
www.thekitchn.com
www.bhg.com
www.bhg.com
www.styleathome.com
www.poppytalk.blogspot.com
www.abeautifulmess.com

2. Lécezz!
 A legjobban utált konyhák a sima felületű bútorlapos konyhák. Teljesen át lehet őket alakítani és új stílust adhatunk nekik néhány méter díszléccel vagy vékony deszkával keretezve, majd végül festve:

www.countrywomanmagazine.com
A


A felső két kép munkamenetének leírása itt. Nálam is találsz útmutatót lécezéshez itt és itt.

3. Fólia
A panel vagy az olcsóbb bútorlapos konyhák egyszerű dekorálási módja, az öntapadó fólia. Lehet például egy minta, egy egész kép,amit sablonvágó késsel, vagy sablonvágó géppel vágunk ki, majd ragasztjuk a frontokra.

www.101woonideeen.nl
via Pinterest
4.  Burkolatcsere
Sokszor a burkolat az, ami már idejétmúlt, és agyoncsapja a konyhát. Ha nincs kedv/erő/idő/pénz bontani, a megoldás itt is a festés!
Ha nincs burkolat, vagy van idő/erő/pénz leverni a régit, akkor jöhetnek az alternatív módszerek. Például a magas fényű zománcfesték, amivel én a régi konyhámat festettem a munkapult felett. Érdekes és izgalmas megoldás, de ami a legfőbb: olcsó. Vagy itt van például a táblafesték, egy újabb különleges választás!
Másik lehetőség a tapéta, amivel aztán lehet játszadozni mind a minta, mind a színek tekintetében. Most nálunk orgona mintás tapéta van a konyhában, amit egyszerű üveglappal védünk. Figyelem! Hőforrás közelében inkább az edzett üveget ajánlom!

www.houzz.com
www.centsationalgirl.com



Extra tipp: 2013 óriási trendje a márvány visszatérése. Drága dolog, de ma már tapéta formában is megvehető a dán Ferm Living-től.


5. Nyiss!
 Nyisd ki a teret, nyisd ki a konyhád! Ha jól átgondolt a konyhai készlettárad és nem sorakozik a szekrényedben a huszadik muffinsütő-forma és vajtartó, akkor el lehet gondolkodni azon, hogy mennyivel könnyedebb lenne a tér, felsőszekrény nélkül.  Maradna hely a szép dolgoknak, dekorációnak, ami szebbé teszi a mindennapjaitokat. Vagy, ha sok a tárgy, de összeillenek és nem csúnyák, jöhet a nyitott polc! Igazán dekoratív tud lenni egy nyitott polc, tele üvegbe zárt főzési alapanyaggal, cukorral, liszttel, rizzsel. De csak ha nem a főzőfelület közvetlen közelében van, mert akkor nő legyen a talpán, aki rendben tartja a sok csetreszt a zsíros gőzök támadásai mellett. Viszont, ha kellően távol vagyunk a főzőfelülettől, akkor nincs vesztenivalónk! Jamie Oliver is így csinálja!
Ha pedig csak a frontoktól szabadulnál, de a diszkréció továbbra is fontos, szóba jöhet a textil, mint konyhafront-helyettesítő.
Ha magad készítenéd konyhapolcodat, leírást itt találsz hozzá.

www.countryliving.com
www.countryliving.com
www.camillatange.blogspot.co.uk
www.easyliving.co.uk
via pinterest
www.homes.ninemsn.com.au
www.housetohome.co.uk
www.housetohome.com

6. Bútorgombok, fogantyúk
Bármilyen hihetetlen is, sokszor egy egészen pici változás is elég az üdvösséghez. A bútor ékszere a fogantyú, ami, mint ékszer a nőn, hozzátesz, vagy elvesz az összképből.
Egy jól megválasztott fogantyúval, bútorgombbal éveket fiatalodhat az öregecske konyha!
Ajánlott lelőhelyeim itt és itt vagy itt .

7. Kiegészítők
Ódákat tudnék zengeni a kiegészítők erejéről. Tulajdonképpen, mindent megnyerhetünk és el is bukhatunk rajta. Gondoltatok már például arra, hogy művészeti alkotásokat vagy azok posztermásolatait tegyétek a konyhába, gyönyörűen keretezve? Vagy gondolnátok, mennyit számít hogy milyen a konyharuha, a függöny vagy esetleg a lámpa? Használhatunk szép szappanadagolót a mosogatószer tárolására, vagy dobozkát, amiben elrejtjük a dörzsiszivacsot.....A konyhánk a legfunkcionálisabb helység az otthonunkban, de mi lenne, ha itt is figyelnénk arra, hogy szép tárgyak vegyenek körbe? Elvégre, mi nők, életünk nagy részét itt töltjük, akár tetszik, akár nem.

www.completely-coastal.com
www.notetoself.typepad.com
www.deardesigner.co.uk
www.deardesigner.co.uk

18 megjegyzés:

Nóra írta...

Régi házban egy fehér laminált korpuszú de barna fa ajtókkal rendelkező konyhabútort szeretnék kicsit kipofozni, hogy legyen gusztusom egyáltalán belepakolni az edényeimet. Ideiglenes lenne, mert később új konyhát csináltatunk. De addig is...Viszont nem szeretnék túl sokat se költeni rá. Mit javasolsz? A legnagyobb problémám, hogy a néni - akié volt - nem nagyon takarított, így az ajtókat vastagon borítja a zsíros gőztől rászáradt kosz.... a polcok pedig sok helyen olyanok, mintha a csikket nyomták volna el rajtuk...Aprólékos munka a hideg zsíroldóval? Öntapadós tapéta? Vagy van olyan festék, amit rá tudok minderre kenni?

Névtelen írta...

x

mesrek írta...

Már tervezgetem a konyhám kicsinosítását. Mondjuk valószínűleg 2014 nyara előtt nem kerül rá sor, de addig legalább pontosan ki tudom találni, mit is szeretnék. A te hatásodra borzolom a család többi tagjának idegeit az ötleteimmel. :) imádom ezt a posztot, remek összegzés. Ha egy éven át minden nap elovasom, szerinted elhiszem, hogy képes vagyok véghezvinni? Szerintem igen! Köszi!

Névtelen írta...

Alig várom, hogy korpuszt festhessek! :)
Anikó

OptimistaTáska írta...

Nagyon tetszik ez a bejegyzés (is)! Inspiráló. A fogantyúk lecserélése tényleg csodát művel, ramaty panelkonyhabútor lefestésére meg ékes példa a mi szekrényünk:) nekem a konyhám egyben a varróműhelyem, nem a legszerencsésebb megoldás, de ez van. Most szeretném egy kicsit jobban kihasználni azt az icipici teret, így jól jött ez a poszt.

Gazdatest írta...

Mi is öntapadós tapétával csináltuk meg, és vettünk fogantyúkat az IKEA-ban. Már eltelt azóta pár év, de jól bírja a strapát. Olcsó megoldás a fapados konyhába :-)

Szentgyörgyi Kata írta...

Tel, a zsírgőz ellenszere egyedül a hideg zsíroldó! Amíg azt nem távolítod el, sem festeni, sem tapétázni nem tudsz.
Mesrek, igen, képes vagy rá! :-)

Névtelen írta...

tel
hideg zsíroldó helyett barátságosabb a gőzgép.

Névtelen írta...

Nagyon köszi a gőzgép (gőzborotva) ötletet a zsírgőzre! Apósomnak van is egy, bevetjük :-))))

Névtelen írta...

Szia Kata!
Tel.-hez hasonlóan egy régi avitt, zsíros konyhabútort kellene felfrissítenem, amíg lesz pénzünk újat csináltatni. Nálunk is sötétbarna a korpusz, de pechemre tolóajtós, így nem tudom levenni festeni, marad a fóliázás. Mivel lehetne feldobni egy kicsit? Tennék rá díszlécet, de mivel húzni-vonni kell...ez kivitelezhetetlen. A széle is nagyon csúnya körbe, alul 4cm, oldalán és felül 2cm-es. Díszléc? Várom a javaslatod!
Köszönettel:
Viki

Szentgyörgyi Kata írta...

Kedves Viki!

Végső esetben tudod festeni úgy is, hogy nem veszed le az ajtót, de csak óvatosan, csak nagyon leitatott hengerrel!
Fóliázás is jó, lassú, simító mozdulatokkal kell felvinni a fóliát, nehogy belevegősödjön alatta.
Látatlanban nehéz ennél okosabbat mondani :-)

Névtelen írta...

én is egyszeruen oldottam meg ezt. aukciós portal...90 ezerert vettem egy kb.700 ezer ft erteku ikea konyhat.Mokuska kifestette a konyhat és nem tetszett neki hozza a szín, ezért gyorsan kellett egy új bútor hozza :-) ennyi.

Névtelen írta...

Kedves Kata!

Tudom, hogy ez egy régebbi poszt, de nálunk most vált aktuálissá a konyhába felrakott tapéta elé az üvegfal felhelyezése.
Azt szeretném megkérdezni, hogy ezt Ti hogyan oldottátok meg? (Ragasztás, fúrás?)

Köszönöm a segítséget.

Mónika

Szentgyörgyi Kata írta...

Kedves Mónika!

Mi konkrétan ezzel tettük fel az üveget:
http://www.praktikerwebshop.hu/termekek/?id=139511

Névtelen írta...

Kedves Kata!

Nagyon köszönöm a választ!
Gyakran olvasom a blogot, nagyon tetszenek a munkáid, a nem hagyományos megoldásaid, a praktikus és részletes leírások. Mindig találok olyan ötletet, amelyet a mi otthonunkra alakítva meg tudunk valósítani.

Köszönettel
Mónika

Névtelen írta...

Kedves Kata!

Nálunk még az a régebbi fajta fehér csempe van a konyhában a mosogatópult és a tűzhely felett.
Szerinted mivel lehetne feldobni? Azon gondolkoztam, vajon létezik olyan festék megfizethető áron, ami tűzálló és vízálló egyben? Akkor esetleg egy-egy csempét le lehetne festeni esetleg eltérő színekkel. De mindenképp úgy szeretném, hogy a tűzhely ne égesse meg és lehessen akár súrolni is ha koszos lesz.

Előre is köszi!

Anikó :-)

Zsófi írta...

Kedves Kata!

Mi is éppen a konyha felújítása előtt vagyunk, jó volt olvasni a tanácsaidat. Esetleg tudnál tippet adni, hogy hol lehet pegboard-ot beszerezni? Az egyik falra nagyon szeretnék egy színeset feltenni, de eddig még sehol nem találtam, pedig sok lehetőség van benne.

Zsófi

Szentgyörgyi Kata írta...

Szia Zsófi!

Nálunk elég drágán adják a perforált lemezt sajnos :-(
A zatikban és a Bálint Barkácsban nézz szét, esetleg nézz be egy nagyobb lapszabászatba!

http://balintbarkacs.unas.hu/spd/bb454229/Laccato-perforalt-kemenyfarost-lemez-HDF-QUADRO

http://www.zatik.hu/hu/reszletes/falap_falemez_fatabla_butorlap/disz_furatos_fa_szellozoracs/natur_feluletu_perforalt_lemez/diszito_falap_k820_natur_farostlemez_500x1030_mm_05150_m2tabla_perforalt_lemez

Related Posts with Thumbnails
Blogging tips