2012/04/02

Komód, tengerész módra

Pár hete megkerestek a Teszvesz portáltól, hogy volna-e kedvem átalakítani olyan bútort, amit a teszveszen találtam. A bútor eredetileg legyen ronda és unalmas, és alakítsam át úgy, hogy véglegesen egy óvodába kerül majd.
Mivel régóta szemezgetek a színátmenetes divattal, és ezt a kvázi bútor-batik technikát szerettem volna már megvalósítani, kapva-kaptam az alkalmon.
Két bútort vásároltam, az egyik inkább fiúsra sikeredett, a másik inkább lányosra, de azért igyekeztem bizonyos szintig uniszex vonalon maradni.
Ez a komód most tengerész hangulatú külsőt kapott. Belül tengerészcsíkos, kívül színátmenetes, idézve kissé a tenger hullámzását. A fogantyúk helyett most csak kifúrtam az ajtókat és tengerészkötelet rögzítettem rajtuk, amit össze lehet csomózni, így záródik az ajtó.
Mint látjátok, ez egy klasszikus bútorgyári lakkozott komód. A lakkozott felület a festés szempontjából elég veszélyes, ezért a legfontosabb lépés, a csiszolás.



 Mint látjátok, én géppel csiszoltam, és nem csak azért, mert így gyorsabb, hanem mert ez a csiszoló szinte gyalul, tökéletesen szedi le a felső réteget. Szalmiákszesz és denaturált szesz egyenlő keverékével átdörzsöltem a csiszolás után a bútort, majd alapoztam.
Sokan kérdezitek tőlem, hogy laminált, fóliázott vagy lakkozott bútort is lehet-e festeni. A válaszom igen, ha a csiszolást nem hagyjuk ki, és ha tökéletes, erre a célra kitalált alapozót használunk. Én a Tikkurila Otex alapozóját szoktam használni, szinte minden felületre tapad és erre a rétegre már bármilyen festéket felkenhetünk.




A festéshez  pedig egy tipp: Ecsettel vigyétek fel a festéket, majd azonnal simítsátok át száraz szivacs hengerrel. A festendő felület, amennyire csak lehetséges, legyen vízszintesen, tehát a festés előtt az ajtókat szereljétek le, a polcokat pedig vegyétek ki a helyéről és fektessétek a földre.
A festést mindig alulról felfelé és belülről kifelé csinálom. Azért haladok így, mert a száradás és a munka szempontjából is gyorsabb, hiszen könnyebb forgatni a bútort (ne feledjétek a vízszintes felületet!) plusz biztosan nem marad ki semmi. Ráadásul, én most más színt használtam belül, mint kívül.





Miután az alapozó és a belső rész fehér festéke megszáradt, a csíkozáshoz először kimértem a csíkok helyét, vízszintmérővel behúztam a csíkokat, majd maszkoló szalaggal kiragasztottam a helyüket, ezután festettem fel három rétegben a kék csíkokat.
Tipp: jól simítsátok rá a ragasztószalagot a bútorra, hogy a festék ne folyjon be alá, és ne csak a csíkok mentén, hanem alul és felül is ragasszatok, hogy a hengerrel ne kenjétek össze a sarkokat.
A belső rész után rátértem a külsőre:
A legsötétebb kéktől haladva, egyre világosodó kékkel csíkoztam a kis komódot. Az alapfestékhez folyamatosan kevertem a fehér festéket, hogy a kék szín csak árnyalatában változzon.


Látjátok a sok szép színt a poharakban?


Minden egyes színnél megvártam a száradást. A legsötétebb rész felfestésénél még kiragasztottam a szélét, hogy egyenletes legyen a csík, de aztán úgy éreztem, hogy most jobban nézne ki, ha az árnyalatok kissé össze is mosódnának. Így nem ragasztottam, csak a hengerrel simítottam el a festéket, kicsi részen hagyva, hogy fedésbe kerüljenek az árnyalatok. Száradás után, még egyszer végigmentem a csíkokon.
Végül pedig, rögzítettem a hajókötelet, szerintem most ez illett a végső külalakhoz leginkább.



Tengerész komód az oviba. Próbáljátok ki a színátmenetes festést, ruhán, bútoron, díszpárnán, bármin Őrült egy divat ez! Ti mit szóltok hozzá?





A fotókat Balogh Orsi készítette

9 megjegyzés:

Szlivka írta...

Nagyon-nagyon szép és szuper lett:-)

Kucorgó anyámkája írta...

Hűű, nem gondoltam, hogy ilyen hamar szekrényt is batikolhatunk! Nagyon szuper lett!

Névtelen írta...

GYÖNYÖRŰ!!!!! Nagyon-nagyon tetszik!

Anna

Bogsi írta...

Hű, egy ilyen vidám barkács-bútort én is nagyon értékeltem volna ovis koromban! Szerintem odalesznek érte :)
Köszi a festési tippeket, nagyon kedves tőled, hogy megosztod a fáradsággal megszerzett tapasztalataidat! További sok érdekes és sikeres munkát!

Tanya from Dans le Lakehouse írta...

Nagyon szep!

Névtelen írta...

Én is köszi a csiszolási-festési tippeket!

Éppen egy hasonló bútorról mondtam le nemrég, mert a családi szakik szerint egy vagyont kellett volna csiszolópapírra költeni, mire végzek...
Elárulod, milyen csiszológépet és cs.papírt használsz?

lud

Névtelen írta...

Kedves Kata,

Nemreg vasaroltam egy hasznalt, de szerintem nemreg feherre festett ejjeli szekrenyt. Nem teljesen egyenletes a festes, inkabb antikolt hatasu. Egy erosebb szinre szeretnem lefesteni, de nem tudom, hogy rafesthetek-e erre a feher festekre. Hasznalhatom ezt ugy, mint egy alapozot, es csak szimplan rafesthetek? Vagy le kene csiszolni az egeszet, alapozni es ugy festeni? Akkor mi lenne, ha csak egy picit csiszolnam, hogy megmaradna a feher es ugy festenem?

Szentgyörgyi Kata írta...

Lud, van egy festős poszt, ott leírtam mindent ezzel kapcsolatban :-)
Ami a már festett bútort illeti: ha nem vastag és több rétegű, megöregedett a festék, akkor csak csiszold át, és festheted a színt. De ha több rétegű és láthatóan régi a festék, akkor jobb, ha leégeted, hőlégbefújó pisztollyal, vagy festékmaró szerrel kezeled festés előtt. Ilyenkor már alapozni sem árt.

Névtelen írta...

Nagyon szép lett! Ötletes és egyszerű!!!
Én is sokszor festettem már bútort csak sajnos trilak a mindenes festékét már nem gyártják. Pedig a vele lefestett bútorok 6 év után is tökéletesek, még alapozót sem használtam. Esetleg tudsz ajánlani hasonlót? Ezt a csodaszép komódot milyen festékkel festetted le?

Üdv,
Andi

Related Posts with Thumbnails
Blogging tips