2011/10/31

A lakberendezés szerintem


forrás


Vannak nők, akiknek egyszerűen, minden jól áll. Vannak nők, akik a legolcsóbb rongyokat is úgy tudják hordani, mint valami világmárkát. És vannak nők, akik úgy kombinálják a látszólag össze nem illő dolgokat, hogy végül valami egészen különlegesen egyedi öltözetet kapnak,olyat, amire mindenki felfigyel.
RHM barátnőm például szemrebbenés nélkül húz pitonmintás szandit a batikolt szoknyájához. Elsőre szemrebbentő, másodikra viszont én mindig azt gondolom: hogy merte? És hogy lett ilyen jó?

Ahhoz, hogy valaki jól öltözött legyen, meg kell találnia azt a stílust, amiben jól érezi magát, ami kifejezi és ami jellemzi. Össze kell válogatni azokat a ruhákat, amelyek kényelmesek, praktikusak, ugyanakkor szívesen hordjuk és még  jól is áll. Kihangsúlyozza az előnyeinket és eltakarja, ami hátrány.
El lehet felejteni a szabályokat, és ki lehet alakítani újakat. A saját szabályainkat.

Pont, mint a lakberendezésben!
A lakberendezésben is vannak szabályok, amelyeket jó érzékkel, nyugodtan fel lehet rúgni. Sőt. Bátraké a szerencse.
Én a magam részéről, azt hiszem, bevállalós vagyok. Szeretem, ha valami szokatlan, ha valami meglepő, ha valami furcsa. Szeretem párosítani a látszólag össze nem illő dolgokat és a kakukktojások sem zavarnak.

Kedvelem a szabálytalanságot, utálom a  konvenciókat és mivel sosem tanultam lakberendezést, nem is zavar, ha nem azt csinálom, ami  könyvekben meg vagyon írva

Összegyűjtöttem azokat a lakberendezési trendeket, melyek leginkább tetszenek és melyek leginkább inspirálnak, irányt mutatnak számomra. Nem feltétlen azért, mert divat. Hanem azért, mert közel áll hozzám és mert meghatároz engem. Mert úgy vagyok ezzel, mint a divattal!

1. Sötét színek a lakásban

 Egyre több magazinban tűnik fel például a fekete vagy a sötétkék, mint falszín. Izgalmas, nem? Szinte látom, ahogy most sokan a szívükhöz kapnak. Pedig nem kell megijedni a sötét színektől! Különleges, drámai a hatásuk, nagyszerű hátteret adnak fehér vagy natúr bútoroknak, de egy antikvitásokkal berendezett enteriőr is meglepő lesz tőle. Egy fontos szempont van csak: sok fényt kapjon a szoba!

forrás
 
forrás

forrás
Még gyerekszobába is:
forrás

forrás


2. Bútorok keverése

Az egész lakásban használjunk egy bútorgarnitúra elemit, tehát ugyanazon dohányzóasztalkához való, könyvespolcot, szekrényt, ágyat, állványokat, székeket, mondja egy interneten talált lakberendezési magazin szerzője.
Szerintem meg  véletlenül se használjuk egy garnitúra összes elemét! Kivéve, ha épp katalógusfotózáshoz készültök. A túlságosan összehangolt bútorok, egy családba tartozó tapéta, textil, sorozatbútor számomra unalmas, és jellegtelen. Sajnos, sokszor személytelen is.
Keverjétek a bútorokat, stílusokat, legyetek merészek.
Persze,ismertek már eléggé ahhoz, hogy tudjátok: számomra szívet melengető, ha egy-egy öreg darab is új életet kap egy otthonban.


forrás
forrás
forrás
forrás3. Meglepő faldekor

Nem csak képet lehet kitenni a falra! Nyugodtan szárnyaljon a fantázia, hiszen szinte bármiből lehet dekoráció. Lényeg, hogy vonzza a szemet! Én respektálom az ötletes kihelyezéseket, különleges hangulati elemeket. Nem kell mértéktartónak lenni, a több, az több.

forrás

forrás
forrás

forrás

forrás

forrás

 forrás
4. Mix and mix és kakukktojás

Régen megdőlt az a szabály, hogy össze kell hangolni a textileket. Nem kell, hogy minden ugyanolyan legyen, nem kell, hogy minden passzoljon mindenhez. Nem baj, ha egy bútor kirikít a többi közül, és szerintem direkt jó, ha van egy meglepő kombináció valahol a lakásban.
Legyen az színes bútor, különböző mintájú párna, vagy látszólag a berendezéstől elütő dekoráció, ne féljetek tőle! Megbolondítják a teret és tökéletes fókuszpontot alkotnak.


forrás
forrás

forrás
forrás

forrás
forrás

forrás

5. Csempe nélkül


Lehet mellőzni a csempét?
Szerintem igen! Egy jól szellőző fürdőszobába, én csak oda tennék csempét, ahol közvetlenül éri víz a falat, tehát csak a kádhoz/zuhanytálcához. Nálam ennek szellemében készült a fürdőszoba. Konyhában is vannak megoldások a mellőzésére, én például magas fényű olajfestéket kentem a pult fölé, ami jól takarítható, olcsó megoldás és egyedi.


forrás

forrás
Forrás
forrás
 
5. Színes ajtó

Imádom a színes ajtókat! Ezért lett a fiúk szobájának ajtaja okkersárga. Egy élénk színű ajtó hihetetlenül feldobja a szobát, már belépéskor megmutatva, hogy mire számíthatunk odabent. Vigyázat! Az élénk szín csak míves, szép faajtón mutat jól! Azon viszont nagyon.
forrás

forrás
Forrás
A fentiek saját, laikus véleményem, nem szakmai tanács. Míg a fotókat gyűjtöttem, azon gondolkodtam, vajon lehet-e tanulni a stílust, vagy arra születni kell? Szerintem bárki megtanulhatja. Erre valók a lakber-blogok....
Blogging tips