2011/09/07

Jenga: lámpának is jó?
Emberré válásunk egy fontos állomása volt, hogy elkezdtünk eszközöket használni. Amikor egy állat is eszközt használ tápláléka megszerzéséhez, azt már az intelligencia egy magasabb fokának tekintjük.
A DIY, azaz Do It Yourself, magyarul Csináld Magad bloggerré válásnak is vannak fejlődési szakaszai, és jelentős előrelépésnek tudható be ha a duitjorszelfes-önmegvalósítós-kreatívkodást már nem két kezével végzi az a bizonyos blogger.
Amikor a Bosch táborára készülve, azt a feladatot kaptuk, hogy készítsünk olyan tárgyakat, lakberendezési kiegészítőket, melyek elkészítéséhez gépeket is kell használni, kissé megijedtem. Egészen addig ugyanis, nem használtam a fúrón kívül semmilyen barkácsgépet. A legtöbbről azt sem tudtam, hogy mire való.
De most már tudom, és jelentem, megfertőződtem: képes vagyok elérzékenyülni egy kézre álló csavarozó, vagy egy jobb minőségű szúrófűrész láttán.
A mostani lámpa-projektem elkészítéséhez már gépeket is használtam. Ettől függetlenül, ne ijedjetek meg az elkészítésétől, mert a szükséges eszközöket biztosan kölcsön tudjátok kérni valamilyen barkácsolni szerető férfi ismerőstől.
Figyelem! Egyes férfiak szerint, a fűrészelő/fúró/felsőmarót használó nő nem szexi. Egyes férfiak szerint viszont igen.
Namármost. Szerezzetek be egy szúrófűrészt, egy fúrót, fafúró szárral, és lássatok neki a lámpa készítésnek!
Én barkácsboltban vettem egy hosszabb fenyődeszkát, két centi vastagságút. Ezt a deszkát vágtam fel a szúrófűrész segítségével 10x10 centis négyzetekre.Vágtam még egy kisebb kockát is, erre fog majd a lámpaernyő felcsücsülni

kimértem a vágások helyét

fűrészelek
 A fakockák széleit lecsiszoltam és  közepüket kifúrtam. Az legalsó kocka alján fúróval vájtam egy kivezető rést, hogy a villanyvezetéket el tudjam rejteni és ne billegjen a lámpa tőle.


oldalról kivájtam a vezeték helyét. Ezt nem fúróval kéne, de nekem az volt itthon. pont.
 Sprayfestékkel festettem őket. (alapozót nem kihagyni!)
Ezután dekoráltam a lámpaernyőt:
Az egyik legolcsóbb Ikea lámpaernyőt használtam alapnak.
Polírozópapírral políroztam a felületét, majd alkohollal zsírtalanítottam. Motif átlátszó plasztik alapozóval egy rétegben átfújtam.
 Ezután csipke segítségével mintát fújtam rá. A csipkét a lámpabúráról, a festék száradása előtt eltávolítottam.

ezt a csipkét már sokszor használtam ;-)

lámpaernyő kész

Végül, összeszereltem a lámpát:
A kockákon átfűztem a villanyvezetéket, közben pedig tettem egy-egy pötty ragasztót is a fára, hogy a kockák majd ne csússzanak szét. A csillárfoglalatot összeillesztettem a villanyvezetékkel. (két eres vezetéknél, alsó és felső lyukba kell dugni, keresztben)
A foglalatot a legfelső kicsi kockához rögzítettem, ragasztó segítségével. (ezt csak azután tegyétek meg, ha már kipróbáltátok a villanykörtét. Ha mégsem világítana, később már nehezebb igazítani a vezetékeken)
Erre helyeztem a lámpaernyőt.

A lámpa teste olyan, mint egy Jenga-torony. Hihetetlen sokféleképpen lehet variálni, a formával, a színekkel, az extra dekorációval. És végre, van egy okkal több, hogy miért vegyenek szúrófűrészt kezükbe a nők!


 

ui: egyébként valódi Jengából is lehet lámpát készíteni: http://www.flickr.com/photos/shushmuckle/6044939787/
az utolsó két fotót, valamint a poszt elején lévőt Juditu készítette
Blogging tips