2011/08/14

DIY függönykarnisVagyok olyan elvetemült, hogy nekem egyáltalán nem mindegy, hogy min lóg a függöny. Naná, hogy egy szimpla, készen kapható függönykarnis nem felel meg az elképzeléseimnek!
Arra gondoltam, hogy a századfordulós ablakainkhoz valamilyen klasszikus függönytartó illene. Ami nekem tetszett, az természetesen őrülten drága, így megint magunk alkottuk meg a kívánt darabot, kettesben, a férjemmel. Jelenleg úgy állt fel a csapat, hogy én voltam az ész, a férj meg a kéz.
Először is, körülnéztünk a sufniban, találunk-e a felújítás során megmaradt deszkát. Természetesen találtunk. El sem tudjátok képzelni, mi minden van abban a sufniban!
Férj lecsiszolta, lefestette a deszkákat. Én közben az Ikeában megvettem a legeslegolcsóbb függönysínt, ami kapható. Potom háromszáz-hetvenöt forintért.
Majd rendeltem két darabot a konyahpolcnál használt nagy keménységű poliuretán díszlécből. Ez volt a legdrágább elem az egész projektben, mert ennek a vastag díszlécnek 3500 Ft/szál az ára. Egy szál 2 méter.
A díszlécet az uram gérbe vágta és az oldalaknál összeragasztotta, majd az egészet szilikonos ragasztóval felragasztotta a lefestett deszkákra.

ez az olcsó sín, ezt tettük fel először. Ezután jött a "takaró" sín

Az ikeás karnist és a saját készítésű karnis-takarót külön-külön fúrtuk fel.
 Pont olyan lett, amilyet elképzeltem! Klasszikus vonalvezetés, olyan, mint a régi házakban.


A hátsó ablak beugrik, ezért nem egyforma a két sín


Én közben megpróbálkoztam egy cikkcakk minta festéssel a fehér függönyre. Két napom ment el, a cikkcakk kimérésével, felrajzolásával, kiragasztásával, festésével. Kár volt érte.

Hiába a két réteg festék, a végeredmény nem egyenletes, és nem szép. Még fogok kísérletezni azért, másféle festékkel, csak hogy utánajárjak, hogy jó ötlet-e a minta festés textilre, vagy sem. Most már tudni akarom, hogy hazai termékekkel kivitelezhető-e a függönyfestés vagy sem. No meg, a cikkcakk minta is nagyon bejön nekem, és örülnék, ha a függönyömön visszaköszönne a cikkcakk fal mintája.
 Van akiknek sikerült:

http://blog.juditu.hu/?q=zigzag
http://kfddesigns.blogspot.com/2010/10/chevron-curtain-diy.html
http://www.nestofposies-blog.com/2011/06/painting-making-chevron-curtain.html
http://craftiliciousness.blogspot.com/2011/06/panels-part-ii.html

Sok olyan dolog van, amit ha nem lenne a  blogom, nem vállalnék be.
De a kísérletezés, még ha időnként rosszul sül is el, a Ti javatokat szolgálja: nektek már nem kell végigjárni a nehezebb utat.
Mivel épp lecsúsztam a dobogóról, arra kérek mindenkit, aki még nem szavazott, adja nekem értékes szavazatát a Goldenblog versenyen. Én cserébe még több DIY ötletet hozok, és készítek pár tutorial videót is. Áll az alku?

Blogging tips