2011/08/12

A fiúszoba koncepció

Gyere fel, megmutatjuk a szobánkat! -támadják le a hozzánk betévedő vendégeket a fiaim, és már rángatják is fel magukkal a jövevényt. Egymást túlharsogva vezetik körbe vendégüket a szobában és büszkén mutogatják, hogy mit készített nekik az anyukájuk.
Azt hiszem, a fiaim szeretik a szobájukat és büszkék rá. És ez a lényeg!
Előző lakásunkban, a fiúk hálószobája a mi hálószobánk volt, és játszószobájuknak pedig a nappalit jelöltük ki. Amikor elkezdtük a Kicsi Ház felújítását, tiszta lappal indultunk: az első megtervezett szoba, a fiúk szobája lett. Úgy gondoltam, megkönnyíti a költözést nekik, ha egy varázslatos szobát kapnak és nem zavarja majd őket annyira az egyébként hónapokig is fennálló félkész hadiállapot, ha a kis kuckójuk rendben van.

Mi hosszas gondolkodás után, úgy döntöttünk, hogy nem szeparáljuk a srácokat, hagy bandázzanak kedvükre együtt, amíg kicsik. Aztán, ha majd kamaszodnak, kettéválasztjuk a szobát. De most még bőven volt terem, amit megtölthettem a kezem nyomát viselő bútorokkal ;-)


A koncepcióm az volt, hogy sutba vágom a megszokást, nálunk nem lesz se kék, se tengerész fiúszoba. Azt tudtam, hogy a főszerep a rengeteg játéké lesz, és ehhez egy visszafogott háttérre van szükség, így lett szürkésfehér a fal. Eredetileg meggypirosat és feketét akartam hozzá párosítani, de a férjem rossz szemmel nézte ezt a döntést, és végül kompromisszumos megoldást választottam, az újratervezést.

Így lett nálunk a fiúszoba fehér-okkersárga-zöld-szürke színkombinációjú. És csíkos, amit leginkább imádok.
Azóta sem bánom ezt a választást, hiszen vidám és élettel teli,ugyanakkor, a sok fehérnek köszönhetően, mégis visszafogott és nem zavaros.
A szoba berendezésénél, fontos elem volt, hogy a fiúk kiélhessék firkálási mániájukat, így lett a szoba dísze egy hatalmas táblafal.
Ezért került még ide kisasztal is, amihez a nagyobbik fiam nem csak rajzolgatni, de a kis figuráival játszani is szívesen ül le.
A játékkonyha régi vágyuk volt a srácoknak, és nem utolsó sorban, hangsúlyos elemévé vált a szobának. Bizony, a fiúk is imádják a szerepjátékokat! Igaz, mostanában a szerszámkészlettel játszanak többet, vajh miért?
A nyitott polcos és kosaras rendszert mindenkinek szívből ajánlom, hiszen a játékok szem előtt vannak, a kosaraknak köszönhetően mégis rendszerezve.

Nálunk van dínós kosár, szuperhősös kosár, pezcukorka-tartó gyűjteményes kosár és kindertojás-figurás kosár. Van még műanyag állatoskosár, legós kosár, és barkács kosár is. A nagyobb játékokat pedig egy lomtalanításból szerzett ládában tároljuk. A gyerekek pedig pontosan tudják, mit hova kell elpakolniuk a játék után.


A szoba L alakú, így külön tudtam választani a játszó és az alvó részt. Az alvósarok kuckósításához a színeket hívtam segítségül: az okkersárga falszakasz, mintegy falvédőként jelöli ki az ágyak helyét.  A fiúk ágya mellett, szükség volt a szobában egy hencsergőre, egy nagy matracra, ahol néha sajnos még vagy én vagy a férjem is éjszakázunk, ha a fiúk rosszat álmodnak, vagy csak gyakran ébrednek. Ezt a matracot nem szeretem, de lefogadom, mert szükséges és hasznos. Van hogy a fiúk együtt alszanak rajta,összebújva.a színes ajtó már a belépésnél jelzi, hogy nem akárhová vezet

Ha különleges fiúszobára vágysz, íme néhány tanács:

- merj elrugaszkodni a kék  vagy világoszöld színtől
- használd bátran a fehéret, hisz a sok játék úgyis megtölti majd színnel a szobát
- alakíts át régi bútort, ne félj az antik daraboktól: különleges hangulatot csempésznek a szobába
- szeparáld a szobán belül a játszó-dolgozó és az alvó részt, amennyire csak lehetséges
- felejtsd el a rajzfilm figura dekorációt, fejleszd gyermeked ízlését egyedi falfestéssel, faldekorációval
- táblafal: nem porol annyira, mint amennyi örömöt okoz
- a csíkok fiúsak és vizuális élményt nyújtanak
- alkalmazz alternatív játéktárolókat: fonott kosarakat, zöldséges ládákat,  textilzsákokat
- a megszokott autósszőnyeg helyett, találj ki valami mást

például, ezt

A fiaim szobájára nagyon büszke vagyok. Jó érzéssel tölt el, ahányszor csak belépek oda, hogy majdnem mindent magam csináltam meg benne. Ezeket a megvalósításokat itt a blogon dokumentáltam is, remélve, hogy ti is megpróbálkoztok majd hasonlókkal.

A szoba munkálatait végigkövethetitek az alábbi posztokban:
- csíkos fal festése
-3 dimenziós csíkozás
- játékkonyha "szemétből"
- fonálból lámpa
- táblafal
- szőnyegfestés tutoriál
- az ajtó ha színes
- antikolt bútorok a fiúszobában
- a nagyi kredence
-szoptatós fotel felújítás
Blogging tips