2011/10/07

Stilbútor festve: jó?

Szarból várat építeni bizonyos szempontból nehéz, más szempontból viszont rendkívül hálás feladat, hiszen hibázni nem lehet és a végeredmény is mindig jobb, (bármilyen legyen is)  mint a kiindulási állapot. Sikerélmény garantálva!
A bútorok, amiket eddig kipofoztam, átalakítottam, szinte kivétel nélkül siralmasan néztek ki, amikor hozzám kerültek. Sok munkával, és némi fantáziával, sikerült mindegyiket úgy helyretenni, hogy a saját anyjuk sem ismerne rájuk.
De mi a helyzet akkor, ha egy értékes, és eredeti állapotában is szép bútor kerül a kezem közé? Meddig lehet elmenni egy eleve impozáns darab átalakításában? Egyáltalán, hozzá lehet nyúlni?
Meddig számít egy bútortuning felújításnak és mikortól istenkáromlás?
Ez a Chippendale komód úgy került hozzám, hogy a gazdája eredetileg egy még meg sem vásárolt Ikea Hemnes fiókos szekrény felturbózására kért fel.


Miután láttam a lakást, annak finom eklektikáját, visszafogott eleganciáját, úgy éreztem, az Ikea komód túl kommersz lenne ide, akárhogy is tuningolom. Ezért, hasonló árkategóriában, a Vaterán kezdtem keresgélni, és Szilviát nem kellett sokáig biztatni, hogy megvegye a kecses Chippendale komódot.
A komód mintázata, finom ívei csak némi kiemelésre, hangsúlyra vágytak, hogy markáns fókuszpontja legyen a visszafogott színvilágú nappalinak.
Ezért kapott egy karakteres és vidám okkersárga színt.




Az egész munka alatt, folyamatosan kétségeim voltak: szabad-e, lehet-e ilyet tenni egy Chippendale bútorral? A végeredmény viszont, akár istenkáromlás, akár nem, nekem tetszett, mert friss lett és fiatalos, ugyanakkor nagyon egyedi.

Ti letörnétek a kezem ezért?

25 megjegyzés:

Szentpyr írta...

Megértem a kétségeid! De eredeti állapotában (sokunk számára) teljesen érdektelen, "múzeumi" darab maradna, így viszont esélyt kapott egy új életre... mi ez, ha nem egy nemes cselekedet?:)

Tetszik a vitalitása, és ahogy ez a finom vonalakkal harmonizál. Viszont én itt biztosan nem állnék meg ebben a szobában, kicsit kakukktojásnak tűnik most, persze lehet, hogy vannak még további terveitek.:)

Belinda írta...

Érdekes dilemma! Elsőre azt mondanám: NE! De az eredményt látva hajlok az igen felé. Mióta figyelem a blogodat "forradalmi változás" ment végbe fejemben.:)

Gigike írta...

Nekem festve jobba tetszik! :)

Névtelen írta...

Aki mer az nyer!

Az eredeti állapotában ebben az enteriőrben öreges lett volna. Olyan lett volna a lakás, mintha egy 92 éves ügyvéd házaspár lakna ott.

De így olyan mintha egy fiatal, életvidám nő lakna itt, akinek van humora.

Olyan Boho Home-os, nekem bejön!

Üdv
Zsuzsi

otthonzalában írta...

Kata, olyan jó, hogy írtál erről! Mert folyamat gondolkozom ezen én is, nem csak az antik darabok kapcsán, hanem mondjuk a maratott fenyőbútorok terén. Dilemma. És szerintem mindig az adott esettől függ a válasz.
Itt most szuper lett. Az alap darabot én sem tenném sosem a lakásba.
Nekem is hiányzik még valami a nappaliból, ami ezt a színt viszi tovább. Mondjuk egy absztrakt kép vagy egy szobor?
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.2011325205967.2099573.1328863498&type=1
Vagy ez? http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1637470659837&set=a.1637469859817.2078524.1328863498&type=3&theater
A két fotel gyönyörű!

ww írta...

Általában én is azt mondanám, hogy szép stílbútort nem jó befesteni,de az átlagosabb, egyszerűbb daraboknak nem árt egy kis facelift, és ez igen szép lett nagyon - esetleg írnál egy blogspotot a politúros bútorok helyes festéséről? Mert nekem is van egy csúnyácska, régi darabom, amit türkizre álmodtam, de nem merek hozzáfogni...

Susula írta...

Ezzel a Chippendale bútorral csak jót tettél! Merthogy stílbútor volt. Igazi 18. századi angol antik bútorral persze már más lenne, de olyat azért még a Vaterán sem lehet Ikea árfekvésben kapni. Úgyhogy fesd csak át a stílbútorokat, mindegyiknek előnyére fog válni!/A 92 éves ügyvéd házaspár nagyon tetszett!/

Névtelen írta...

Lehet,hogy sokan a fejükhöz kapnak most,de én azt vallom,ami nekem tetszik és én úgy érzem jól magam,megcsinálom.Mégha nem is illő éppen amit teszek.A férjemtől kaptam egy kimustrált képkeretet,azonnal lecsiszoltm és a mostani mániám szerint fehérre festettem.mint kiderült többezer forintos képkeret volt,amit restaurálni illett volna!Azóta is a kedvenc darabom,így használom,az eredeti állapotában pedig nem kellett volna,még restaurálva sem!!Továbbadni nem szeretném,akkor pedig miért is nem????
Szerintem nagyon jó amit csinálsz,bár a mustársárga szín nem az én színem,de nagyon szupi lett!Gratula!!:-))

üdvözöllek!

Tünde

Gazdatest írta...

Alapetően oké az ötlet, csak nekem nem jön be ez a szín.Illetve a bútor most inkább matt, a fényes verzió nekem jobban tetszett, mert olyan szép mézes kisugárzása volt így a komódnak.

Szentgyörgyi Kata írta...

Gazdatest, lakkoztam a bútort, jó fényes lett, az utolsó képen látszik is talán :-)
Tünde, ha így van, akkor igazad van! :-)
WW, igen, írok majd!

R. írta...

Nekem az hiányzik, hogy ez a sárga szín valahol még megjelenjen a szobába: egy párnahuzaton vagy képkereten, lámpaernyőn.
Így nekem olyan picit kilóg érzésem van a képek alapján.
De egyénként az átalakítás 10 pontos!

Bogi írta...

Elsőre fennakadt a szemöldököm, de a teljes szoba óvatos semlegességét elnézve, azt hiszem bőven ideje volt egy ilyen merényletnek. :)

Névtelen írta...

Szerintem ez egy nagyon hálás kis darab, mert így is szép meg úgy is szép, - "csak" a megfelelő helyre kell tenni, a megfelelő módon.
Az új színe nekem a kékes fal előtt jobban tetszik, mint a végleges helyén (, de nekem ott eredeti is tetszett). A lakás nagyon szép, így biztos vagyok benne, hogy tulajdonos nagyon stílusosan be fogja lakni.
Külön dícséretes, hogy találtál egy olyan darabot aminek már van története (,ami nem csak annyi, hogy hazavitted és összeraktad...)

madilla írta...

Megérte! Színválasztás nem is lehetett volna jobb, hiszen az idei ősz/tél a sárgáról szól!

Névtelen írta...

Stílbútor festve? Jó!

Szerintem mindenhez hozzá lehet nyúlni ami nem igazándiból antik meg egyéb eszmei értéke sincs a tulajdonos számára.

Timi

Névtelen írta...

Ne haragudj:-( Én általában bírom a munkáidat, de ez a szín iszonyat és nem illeszkedik a szobába. Legalább hangold hozzá a szőnyeg színét.

Névtelen írta...

Nem nyalizásként írom,de szerintem így jó ahogy van nem kell sárga szőnyeg.Az sok lenne.Legfeljebb egy sárga díszpárna,de így is nagyon szupi.Ügyes!Csak így tovább!
Andi

Névtelen írta...

Én is már sok bútort festettem át (zománcfestékkel, falfestékkel, dekupázsoltam stb.), és lehet, hogy ez a bútor nem értékes, de szvsz vétek volt így elrontani :( Más színnel (fehér, bézs, szürke, koptatott pasztell) talán más lett volna, de így olcsó vásárinak hat. A szobába se igazán illik. Bár én nem vagyok mérvadó, mert szeretnék 38 éves létemre olyan bútorok közt élni, mint egy 92 éves ügyvéd :)

Névtelen írta...

A TE kezedet?! SOHA! Szuper lett ezzel a színnel! Jöhet a csíkos kanapéD mellé :)

Névtelen írta...

Kedves Kata, kezelted valamivel a bútort festés előtt, vagy csak símán rámentél zománcfestékkel? Köszönöm, Vera

Szentgyörgyi Kata írta...

Kedves Vera,

az ilyen bútorok átfestésénél két dolog nagyon fontos: hogy alaposan lecsiszoljuk a felületét (ami nem kis munka, ha minta is van rajta)és hogy jól tapadó alapozót válasszunk. Nem zománcfestéket használtam, hanem kétkomponensű festéket, amit géppel szórtam fel a bútorra. (a kétkomponensűt nem lehet ecsettel felhordani, csak szórással). Ha nincs festékszóród, akkor alapozónak a Tikkurila Otex alapozóját ajánlom, nagyon jó tapadású, gyakorlatilag még laminál bútoron is megmarad. Erre kerüljön a festék.

Névtelen írta...

Köszönöm a válaszodat! Vera

Névtelen írta...

Nagyon meno!

Az ilyen mintazatot hogy csiszolod le?

Szentgyörgyi Kata írta...

Az ilyen mintázatot óvatosan, kézzel kell lecsiszolni!

Névtelen írta...

Nagyon klassz munka! Az eredeti komód is szép volt, de az ilyenekkel nekem is az a bajom, hogy túl öreges. Mondjuk én nem mertem volna nekiállni egy ilyen feladatnak, mert azért ez merész húzás volt, és csak akkor jó az eredmény, ha szakértelemmel, türelemmel végzi valaki, de ez megérte! Ha lesz bátorságom hozzá, talán egyszer majd én is nekiveselkedek valami hasonlónak. Ha nem így alakítottad volna át, akkor én egy modern bútorokkal berendezett lakásba raktam volna be eredeti állapotában, hogy a régiségével, eltérő stílusával tűnjön ki a többi kommersz bútor közül.

Related Posts with Thumbnails
Blogging tips