2010/05/11

Unatkozó háztartásbeli = lakberendező??

A bejegyzésre mutató linkek

Mostanában olvastam az ágy-asztal-tv blogban egy cikket arról, hogy milyen szuper, ha lakberendezővel dolgoztatunk. Ennek a cikknek az apropóján jutott eszembe a Construmán látott, Lakberendezők Országos Szövetségének standja, ami mellett, nem tudok szó nélkül elmenni.

Alapvetően, a lakberendezéssel semmi bajom sincs, sőt, teljesen megértek mindenkit, aki ezzel kíván foglalkozni. A lakberendezésnek helye van, csak nem mindegy, milyen formában.
Amit azon a bizonyos standon láttam, az minden volt, csak nem lakberendezés. Egy női és egy férfi lakást rendeztek be, ezeket lehetett megtekinteni. Az első pillanatban, ahogy a női lakást megláttam, elfogott a hányinger. Ki gondolja, hogy azért, mert nő vagyok, a geil, pink színekben pompázó, agyoncsicsázott lakásban szeretnék lakni? Ráadásul, a pink csicsát szellemtelen, minden rafinériát, ötletességet mellőzve rakták össze, nagyjából úgy, hogy felvásárolták egy neves design-bolt teljes készletét. Ennyi. Ez lenne a lakberendezés?

Pár éve, minden hónapban megvettem az összes, magyar lakberendezési lapot, de egy ideje letettem róluk, annyira idegesített a sok, kommersz, egy kaptafára készült, "felvásároltukalegdrágábbbútorokat" stílusú lakás. Most hogy újra lakberendezésre készülök, megint elkezdtem lapozgatni a magyar lapokat, és úgy vettem észre, némileg javult a kép, de még mindig többségben vannak a gipszkarton szerkezetes polcú, álmenyezetes, drága bútorokat semmimondó térben elhelyezős terek.
Az igazán klassz lakásokról, rendre kiderül, hogy nem is magyar. Miért van ez így? Ha a Homes and Garden-t vagy a Living Etc-t lapozgatom, teljesen más világtárul elém. Szokatlan megoldások, egy kis lakberendezési poén itt, egy másik, konvencióktól elrugaszkodó ötlet amott: tiszta kánaán, mondjuk egy végletekig unalmas Szép Lak után.


Le a konvenciókkal, le a teljesen lerágott csontra hasonlító ötletekkel, a személytelenséggel! Üdítő példákat lehet látni egy egész sereg külföldi lakber blogon, amiket ajánlok mindenki figyelmébe, akinek elege van a wenge konyhából és a zebránó csíkos lamináltból.
Nálam a jelszó a kreativitás és újrahasznosítás


fotók: aparthament therapy, decor8, belle maison, living etc, otthon, madebygirl, once.daily chic, style at home
Blogging tips